Hajduktaktika praktika

Burić napada Eduokom: splitska publika imat će priliku uvjeriti se je li na sliku i priliku ubojitom Ohandzi

Piše Slaven Alfirević
varazdin_hajduk53-280719

Treća pobjeda zaredom, trebalo bi to tako biti s aspekta Hajduka, nakon što je ponosan već s maksimalnih šest, baš kao što Lokomotiva zaziva - treću sreću, jer dosad je upisala nula bodova, a igrala je protiv najboljih iz lanjske sezone Dinama i Rijeke. Hajduk je, naprotiv, dosad igrao protiv najslabijih iz minule sezone, Istre, te novaka Varaždina.

Lokomotiva je Hajduku samo po sebi zahtjevna utakmica, a koja nije, ako smo se s Gzirom zaigrali, prekombinirali, zazivajući petardu, a i kladionice su nas zavele na trag da ćemo prije vidjeti slijetanje vanzemaljaca, nego pobjedu Maltežana?!

Pa je onda logično da se na Lokomotivu puše i na hladno i to što su obje dosad izgubili "feratjeri" Gorana Tomića, malo znači.

Hajduk ima nevolja s ozljedama, vratar Veli Joža Posavec ima ukliješten živac, a oko Davida Čolina i njegove ozljeda mišića, je li ruptura ili ne, kolika je pauza, da li ga odmah forsirati, mnnoštvo je upitnika i na 24 sata do utakmice, dok su treninzi zatvoreni, logičnije je očekivati da malo makar preventivno pauzira, uletio je odmah u ritam...

Da ne spominjemo kako je Stanko Jurić otprije aut. Adam Gyurcso je u iščekivanju što će mu menadžeri pronaći na relaciji Turska – Rusija,pa da ode kao Borja Lopez. Budući da već u Varaždinu nije bio u užim kombinacijama, začudio bi nas njegov, makar jednokratni povratak. Trener Damir Burić voli da su mu igrači maksimalno koncentrirani na domaće zadaće, fokusirani na bijeli dres, pa je logično da Gyurcso i ovaj kontrolni preskoči, dok mu misli lutaju inozemstvom.

U to ime Hajdukova postava se lako sastavlja, ovi koji otpadaju imaju svoje prirodne zamjene.

Na gol bi Tomislav Duka, a u napadu se otvara mjesto za Samuela Samu Eduoka. Da ga splitska publika pozdravi i sama uoči je li Samo taj broj 11 na sliku i priliku Francku Ohandzi.

Izostanak Posavca i Čoline ne bi trebao bit pretežak "piz", tj. uteg, jer Duka vreba na svojih pet prvenstvenih minuta, a u napadačkoj formaciji lako će se snaći Eduok i Jairo uz napomenu kako Burić žali što nema još Marina Jakoliša: sigurno bi mu dao makar šaku minuta.

Hajdukova igra treba nalikovati na drugo poluvrijeme iz Varaždina kad su rekli da su pohvatali sve Burićeve ideje, a s vremenom im sve lakše ide.

Na drugoj strani Goran Tomić je uočio kako se Hajduk preoblikovao s Guardiole Oreščanina na Kloppa Burića, postavlja i sam rado formaciju 4 – 2 – 3 – 1 poput Burića, pa bismo trebali vidjeti kako se to dvije identične formacije preklapaju i nadmudruju.

Najveća im je dvojba hoće li zaigrati Luka Ivanušec, fantazista nije spreman, ali zato će sigurno zaigrati povratnik iz Irana Mario Budimir, igrač koji je nekoć i Hajdukov dres nosio. Je li unutra Filip Arežina, Bojan Knežević ili Enis Cokaj, to vam malo znači. Opasan je Myrto Uzuni, nije jedini...

- Pokušat ćemo bit ubojiti u kontranapadu, a u defenzivi kompaktni i odgovorni – kaže Tomić, Šibenčanin, u dijelu karijere i sam Hajdukov "bili tić". Da je danas darovit trener bio nekoć stanovnik (i) Poljuda, volimo to uvijek istaknuti.

Hajduku je večerašnja/popodnevna Lokomotiva taman pravi korak da se zalaufa i pokaže kako stječe zrelost i da logičnim putem Burić goni – uzbrdo. Istra, pa Varaždin, sljedeći molim – Lokomotiva!

Nismo valjda i s ovom rečenicom pretjerali kao prije Gzire?!

A moraš nekako i najavit meč, animirat, pa i dovuć publiku, zašto ih ne bi bilo dvadesetak tisuća, gladni su baluna.

Hajduk ispisuje pozivnice pobjedama, pa kad smo već Ventspils preskočili i euro-četvrtkom (nam) je bilo prazno, živi se od domaćeg prvenstva, a korak na vrhu treba držat...

#HAJDUK#LOKOMOTIVA#TAKTIKA