StoryEditorOCM
HajdukProlazno vrijeme

Brojke ne lažu, za pravi napad na titulu Hajduku treba oporavljeni, ‘stari‘ Livaja i efikasniji prateći ‘band‘

8. veljače 2024. - 07:13

Hajduk želi naslov prvaka, a nakon 20 odigranih kola zabio je manje golova od Slaven Belupa. Ne ide tako. U čemu je problem?

Pasivna igra s premalo rizika? Česte kadrovske promjene, na klupi i na terenu? Marko Livaja koji golgeterski više nije na razini otprije sezonu-dvije? Odlazak Jana Mlakara koji je u zadnje dvije sezone bio drugi strijelac momčadi? Livajin učinak egzaktno smo provjerili.

Jan Mlakar je u sezoni 2021/22 bio drugi strijelac Hajduka u prvenstvu sa sedam pogodaka, a i sezonu potom bio je prvi do Livaje s 11 postignutih ligaških pogodaka. I u tome se sigurno krije dio enigme. Međutim, najviše nas je zanimalo kakvo je prolazno vrijeme Livaje. Gdje je Livaja proteklih sezona golgeterski bio u ovoj fazi sezone?

Teško je i bilo za očekivati da Livaja može ponoviti ranije sezone. Pogotovo onu prvu cijelu povratničku na Poljudu. Tada je u sezoni 2021/22 imao spektakularan učinak od čak 29 pogodaka po čemu je bio uvjerljivo najbolji strijelac HNL-a, a tome je dodao i sedam asistencija. U prošloj sezoni 2022/23 opet je ponio titulu najboljeg strijelca lige, a uz 19 pogodaka imao je po Transfermarktu i 13 asistencija. Ove sezone zasad je na sedam pogodaka i četiri asistencije. Opet je daleko najefikasniji od ‘bijelih‘, ali je i daleko od svojih nekadašnjih brojki.

image
Tom Dubravec/Cropix

Nakon 20 kola u sezoni 2021/22 Livaja je bio na čak 17 postignutih pogodaka uz još pet asistencija. Poslije 20 rundi prošlosezonskog SuperSport HNL-a najbolji igrač Hajduka i lige bio je na 13 postignutih pogodaka i sedam asistencija. Dakle, nije Livaja na svojim ranijim brojkama, ali to je ionako bilo iluzorno očekivati jer je sam (sebi i konkurenciji) nametnuo nevjerojatan tempo, bio na nemogućoj razini. Podsjetimo, prije dolaska/povratka u Hajduk ni u jednoj sezoni nije zabio dvoznamenkasti broj ligaških pogodaka.

Tih je sezona Livaja vukao Hajduk. Ove sezone kada oko sebe realno ima najbolji prateći orkestar, momčad vrijednu ravnopravne borbe za naslov prvaka, kada bi trebali više povući i drugi, to se (još) nije dogodilo. A i sam Livaja je na nešto slabijem nivou, za oktavu ‘tiši‘.

U nedjelju na Poljud dolazi Slaven Belupo, a momčad iz Koprivnice u dosadašnjem je dijelu SuperSport HNL-a efikasnija od ‘bijelih‘, za jedan gol, vodi 28:27. A uz to Livaja je i dalje na listi ozlijeđenih. Vuče ozljedu još od susreta s Rijekom na Poljudu na otvaranju proljeća, makar je problema s ozljedom imao i pred kraj priprema u Umagu. Neće ga biti na travnjaku ni u nedjelju.

Za pravi napad na titulu prvaka trebat će Hajduku i stari Livaja i efikasniji prateći ‘band‘. Zato je i vraćen Nikola Kalinić, posuđeni Josip Brekalo i Laszlo Kleinheisler, dok se s nestrpljenjem čeka povratak na travnjak Ivana Perišića.

Učinak Marka Livaje nakon 20 kola

2021/22 – 17 pogodaka (ukupno 29)

2022/23 – 13 pogodaka (ukupno 19)

2023/24 – 7 pogodaka (ukupno ?)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:46