StoryEditor
Hajduktv prava

Brbić ima razloga za sumnju: nevjerojatno je da je posao dobila tvrtka s kapitalom od 6000 funti, a bez ikakvog iskustva i poslova prije toga

10. lipnja 2020. - 08:05
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Ne stišava se bura oko televizijskih prava. 

Hajduk je na prvu reagirao priopćenjem, ali je i Marin Brbić zasolio priču s nekoliko svojih sočnih riječi. Promiče i ono osnovno što može smetati u odabiru, pa da to generalno stavimo na čistac.

Možda će im Argentinac posuditi novac...

Dakle, da utvrdimo gradivo, tvrtka koja je dala ponudu se zove Endorphine Margine i osnovana je 13. veljače 2020. godine. Odgovorne osobe u kompaniji su engleski državljanin David Barry Johnson i švedski državljanin Gunnar Winbergh.

Tvrtka koja se isprva spominjala u javnosti je Margine Pro i odvojena je od te nove tvrtke. Možda će im vlasnik osnovne tvrtke Argentinac Alejandro Pedro Bulgheroni dat pozajmicu za taj posao. Možda. Možemo špekulirati, ali je nevjerojatno da je posao dobila tvrtka s kapitalom od 6000 funti, a bez ikakvog iskustva i poslova prije toga.

O tome je Brbić govorio mimo klupskog priopćenje pa je po odlaska sa sastanka rekao:

- Ljudi su osnovali tvrtku prije tri mjeseca, a mi im u ruke dajemo zlatnu koku. Nevjerojatno. Prema podacima agencija, televizijska prava su u posljednje četiri godine porasla za čak 65 posto, a mi njima dajemo ugovor na deset godina u kojem stoji da prvih sedam godina neće biti nikakvih povećanja! Ako je ovo divno i krasno, zašto onda već sad ne raskinemo ugovor s Ivicom Blažičkom i tvrtkom VOX koji traje do 2022. Ponudimo mu pristojnu cijenu i isplatimo ga.

- Tražio sam da mi pokažu bankovne garancije, da je ova nova firma likvidna. Može se dogodit da propadnu, a jamstva nam nisu dali. Ostajemo u iščekivanju dvije godine, a kroz dvije godine nitko od potpisnika ugovora ne mora biti na funkcijama, s obzirom da nas čekaju izbori u HNS-u iduće godine. Nije toliko problem u ponudi koliko u ozbiljnosti cijelog posla - negodovao je čelnik “bijelih”.

Hajduk je s licencijom HNS-a pristao i na njegove uvjete

A može li Hajduk pravno ishodovati da sam sebi bude vlasnik domaćih utakmica? Najavio je bitku, ali dobijamo tumačenje iz krugova bliskih HNS-u kako je samim time što je tražio i dobio licenciju Hajduk unaprijed pristao na sve uvjete koje propisuje HNS, pa i to da HNS vodi natjecanje. I prodaje u paketu televizijska prava. Izvršni odbor HNS-a, napokon, može i smije donijeti samostalno odluku o prodaji televizijskih prava, a on je samo konzultirao, informirao klubove. 

Uostalom, UEFA prodaje Ligu prvaka i Europsku ligu u paketu, takva su pravila na snazi. Analogno tome i HNS prodaje svoj paket, a klubovima ga je samo pokazao.

Kako god, Hajduk se buni i prigovara, skreće pozornost javnosti i ima svoje argumente da bude sumnjičav prema firmi koja se friško odvojila od matice.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 18:21