StoryEditorOCM
Hajdukokupili se veterani

Boro Primorac proslavio Trofej ‘Fabjan Kaliterna‘, susret Livaje i legendarnog Hajdučkog srca bio je poseban

Piše Slaven Alfirević
13. listopada 2023. - 16:18

Hajduk je obilježio još jedno dobivanje Trofeja Fabjan Kaliterna u svojim redovima, svečar je ove godine bio Boro Primorac, zasluženi laureat nakon uspjeha što ih je postigla Akademija "Luka Kaliterna". Primorac je, to smo već dobro naučili, na čelu Hajdukove škole nogometa, a juniori "bijelih" u proljeće su se plasirali u finale Lige mladih UEFA i postali srebrni, europski viceprvaci.

U Poljudu se nazdravilo Primorcu, Trofej Fabjan Kaliterna nagrada je za životno djelo u sportu, ono što je Franjo Bučar na hrvatskoj, to je Fabjan Kaliterna na splitskoj razini, a budući da je Split najsportskiji grad na svitu, ova naša lokalna, da tako kažemo domaća nagrada, ima posebnu specifičnu težinu.

Primorac, s već karakterističnim kačketom na glavi, primao je čestitke, upitali smo ga nije li onda, od našeg posljednjeg susreta u Hrvatskom domu, proučio tko je Fabjan, a tko je Luka: zadnji put je pričao kako je za igračkih dana u Hajduku upoznao barba Luku Kaliternu, a nagrada je – Fabjanova. Pa ih je u trenutku zamijenio, ali i brzo povezao o čemu se radi:

- Da, dobro ste me upozorili, a zapravo je odgovor jednostavan. Za mene je sve to Duje, lik iz Velog mista! On spaja obojicu – snašao se Primorac, vedar i sjajno raspoložen, uvijek spreman na doskočice.

image

Boro Primorac i Ivo Bego

Robert Matić/Hajduk.hr

Poseban poklon

Na dar je dobio Hajdukov bijeli dres s brojem 5 koji je nosio u bogatoj karijeri, slikali su se veterani s njim za uspomenu, Primorac je potom kazao:

- Zahvalio bih se Hajduku koji me primio i gradu Splitu koji me prihvatio, a dobiti ovu nagradu je za mene nezamislivo zadovoljstvo i čast. Hvala svim mojim suradnicima, izuzetno sam ponosan. Uspjeh Hajdukovih juniora u Ligi prvaka mladih stvarno je veliko postignuće. Dobar glas se daleko čuje i naši mlađi uzrasti, ne samo juniori imaju pozive za mnoge turnire, zovu nas u Švedsku, ali i u Ameriku, spremamo se u SAD... - objavio nam je Primorac.

Lukša Jakobušić, predsjednik Hajduka pred okupljenim mnoštvom čestitao je Primorcu. Na njega je posebno "slab" jer mu je bio desna ruka od prvog trenutka kad je preuzeo ulogu čelnog čovjeka "bijelih. Predsjednik je dodao i ovo:

- Sama činjenica da imamo preko 100.000 članova i ogromnu vojsku navijača daje nam veliku obvezu. Veterana je 656 što dovoljno govori o snazi Kluba, a 378 njih je odigralo barem jednu službenu utakmicu. Drago mi je vidjeti ovoliki broj veterana ovdje, ali i na tribini, na utakmici. Svi ste vi pisali povijest, a današnja generacija tek je treba do kraja ispisati. Vi ste naša snaga, a naša je obveza njegovati vrijednosti Kluba i ostaviti ga u boljem stanju nego smo ga našli - poručio je Jakobušić.

image
Robert Matić/Hajduk.hr

Uz Primorca su dakako bili i njegovi pomoćnici Goran Sablić i Hrvoje Vuković uz talent skauta Matu Radića, te ostale trenere iz pogona.

- Svi vole Hajduk, svi žele pomoći, svi vole da Hajduk bude velik i jak - emotivan je bio Primorac pred mikrofonima.

Poseban trenutak

Od prvotimaca bili su tu Marko Livaja i Josip Elez, a poseban trenutak bio je kad su se susreli Ivo Bego i Livaja.

Ivo Bego, legendarno Hajdučko srce iz šezdesetih, ne dolazi više redovito kao prije, stigao je nakon dužeg vremena, obitelj mu je jedva dopustila da priušti sebi takav "štrapac", ali kad je u pitanju Hajduk tko će zadržati šjor Ivino srce i emocije. Upro je iz sve snage, jer je u pitanju Hajduk, došao je, inače se strogo drži regula i čuva svoje narušeno zdravlje, a kad je vidio Livaju lice mu se ozarilo, rekao nam je:

- Rekao sam Livaji da mu zahvaljujem na svemu što je napravio za Hajduk. S njim ćemo doći tamo gdje nam je i mjesto – rekao nam je Ivo Bego.

image

Ivo Bego i Marko Livaja

Robert Matić/Hajduk.hr

Potom se družio s veteranima nad veteranima, bio je tu najstariji od svih Tonći Baranović, pa Stanko Mrduljaš, Igor Vukman, Mili Butterer...

Ivica Šurjak, koji i sam osvojio Trofej Fabjan Kaliterna rekao je:

- Čestitam Primorcu na uspjehu, s njim smo u momčadi dobili čvrstinu u obrani, a sad niže uspjehe na čelu Akademije.Volio bih da nagradu Fabjan Kaliterna dobiju i moji suigrači iz zlatne generacije, zaslužili su je. Volio bih i da se što više juniora iz ove uspješne generacije priključi prvoj momčadi jer to je pravi put oslonca na vlastite snage – kazao je Šurjak.

image

Ivica Šurjak i Boro Primorac

Robert Matić/Hajduk.hr

Veterani koji su prisustvovali

Ajmo nabrojat veterane redom, koga smo preskočili neka oprosti: Tonći Baranović, Ivo Bego, Ante Žaja, Mili Butterer, Ivica Šurjak, Vilson Džoni, Joško Gluić, Nikica Cukrov, Igor Vukman, Stanko Mrduljaš, Darko Dražić, Milo Nižetić, Zoran Varvodić, Luka Bonačić, Šimun Fulgosi, Goran Sablić, Hrvoje Vuković, Ante Šećer, Srđan Mladinić, Darko Butorović, Branko Miljuš, Igor Musa, Jurica Puljiz, Ante Vitaić, Luka Vučko, Goran Brailo, Denis Putnik, Predrag Šimić, Miro Borozan, Goran Blažević, Romeo Vulas, Joško Španjić, Stipe Radovančić, Fabijan Tomić, Mirko Žaja... Neki od njih su angažirani u radu kluba. Bio je tu i Petar Lovrić, on je veteran funkcioner.

Tko je još nazočio

Svečanom okupljanju su nazočili i ostali dobitnici nagrade Splitskog saveza športova, Nenad Šarić – višegodišnji tajnik i član Šahovskog kluba Mornar iz Splita koji je dobio nagradu ‘‘Trofej Mihovil Rađa – za fer i čestitost u sportu, te Tomislav Radanović, predsjednik Hrvačkog kluba Split – dobitnika posebnog priznanja Splitskog saveza športova u povodu 70 godina djelovanja. Odsutan je opravdano bio Milivoj Bebić, nekoć najbolji vaterpolist na svijetu koji je također poput Primorca dobio trofej ‘‘Fabjan Kaliterna‘‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:09