Hajduk'novac neće uteć'

Bjelanović: Mlade ne damo, neka sazriju u Hajduku, rano je za prodaju i pravu cijenu

Piše Slaven Alfirević

Saša Bjelanović, sportski direktor Hajduka zadovoljan je obavljenim pripremama i onim što je vidio izbliza u drugom tjednu Antalyje. 

S optimizmom ulazi u veljaču koja bi trebala bit mjesec istine “bijelih”, s rasporedom Osijek, Lokomotiva, Rijeka, Gorica što servira odreda klubove koji su trenutno ispred “bijelih”.

A kakva je pak kadrovska križaljka nekoliko dana prije završetka prijelaznog roka u Europi (u Hrvatskoj se do 18. veljače mogu realizirati prinove)? Bjelanović je bio otvoren:

- Rekao bih da smo na 90 ili 95 posto kadra kojeg ćemo imati na proljeće i da je to to. Hoće li biti još odlazaka, koji bi uvjetovali dolaske, teško je reći. Jer, dolazaka ne bi bilo, ako ne bi bilo odlazaka.

Što je s Antom Palaversom?

- Rekao sam naš stav da ga želimo zadržati, makar na posudbi, a u idućih 72 sata ili manje očekujem da se rasplete situacija s Manchester Cityjem. Intenzivirali su se razgovori, očekujemo svaki čas da se City izjasni, pošalje ponudu i brojku o kojoj bismo se mi odredili.

A što se tiče Domagoja Bradarića i Lillea?

- Tu smo jasni, nismo za prodaju! Istina je da su povećali ponudu i da su konkretni, čak dvaput su dizali od prve ponude, ali...

A što kaže igrač, ipak je to veliki novac, može učas štošta riješiti, a vi ga odbijate?

- Igrači su prihvatili logiku koja i njima u projekciji odgovara. Neka sazriju malo u Hajduku, rano je za prodaju i za pravu cijenu.

Nije malo oko četiri milijuna eura za Bradarića?

- Neće novac uteć. To smo im objasnili.

Nije samo stvar u Bradariću, nego i u Vuškoviću, je li bilo za njega ponude?

- Fiorentina je bila konkretna, usmeno, ali kad smo je odbili onda nisu ni išli na pisanu ponudu. Talijani prvo ostvare kontakt, vide li ima li to smisla, pa kad se dođe do zajedničkog stava šalju ponudu. Kod Lillea je drugačije, oni su je odmah poslali.

Odbili ponudu PAOK-a za Barryja

Ali je efekt isti?

- Rekao sam, godine su ispred njih i novac im neće uteć, a kad sazriju to će biti bolja pozicija i novac i za njih i za klub.

Sigurno nije sve izašlo u medije što se događalo u ovom prijelaznom roku?

- PAOK je htio Hamzu Barryja.

Opa, javio se Mario Branco da bi Hamzu?! Što čekate?

- Da, ali smo odbili, a to bi bio dobar posao utoliko što bismo s Barryjem bili u plusu, međutim procijenili smo da nam je potreban i da i on može sebi podići cijenu. Neću vam reći koliko je nudio PAOK, samo da bi to bio plus, ali smo odbili. Isto tako je Borja Lopez mogao u Tursku, ali ga to nije zadovoljavalo, pa smo pristali da i on pokuša ovog proljeća popraviti stanje nakon ozljede i da pomogne sebi i nama.

Što je sa Saidom i Filipom?

- Said je imao neke kombinacije, ali nisu ga zadovoljavale.

Tako je najlakše. Mogao je u Maroko, ali je odbio?

- I Azerbajdžan i Saudijsku Arabiju je odbio... Said ima svoju tržišnu cijenu. Je li za njega primjerice talijanska druga liga

- Pričekajmo još malo... Za Filipa nema još interesa, to je, nažalost, točno. No, obojica su svjesni da nisu u trenerovim planovima i da im je bolje da se nekako dogovorimo oko odlaska. Namjera nam se riješit onih koji ne ulaze u klupsku strategiju. Zna to i Steliano pa se nadam rješenju i tog pitanja.

Nećete prodat mlade, ne odazivate se Lilleu, odbili ste Fiorentinu i njihovog “maga” direktora Pantalea Corvina, ne date Barryja Mariju Brancu, Lopeza ne gurate u Tursku, nego puštate da ostane. Onda će predsjednik Huljaj naći alternativno rješenje financiranja... Ili pak spasonosno ulijeće City do utorka?!

- To je pitanje za predsjednika. Znamo da moramo srezati budžet. Uvijek će Hajduk morati prodavati igrače, ali to ne smije biti 80 posto punjenja proračuna, nego najviše 50 posto. Ali, nemojmo žuriti. Sad smo ovako ekipirani, mlade ne damo, a i od ovih što su ostali vjerujem da će im uz Oreščanina cijena samo rasti, da ćemo se stabilizirati.

Pardon, a Stanko Jurić, Talijani su ga razvlačili u eteru?

- SPAL ga je htio posuditi, ali posudba ne dolazi u obzir. I njegova će vrijednost porasti, polako, vidjet ćete pravog Jurića. Nije vrijeme za prodaju!

Bit će novca, znači, ali na ljeto! Zadovoljni ste Oreščaninom?

- Trener nam je najveće pojačanje, to što rade Oreščanin i stožer donijet će nam puno bolje proljeće. Oreščanin je momčadi dodana vrijednost, sve će podići i na tržištu, a momčad dobija zanimljive obrise, što ste i sami vidjeli.

Pritisak Europe

Nema zebnje pred proljeće?

- Ovisimo o rezultatu, naravno, ali ni ta veljača, koliko god je zvali mjesec istine s tim teškim rasporedom, ne mora biti presudna, sve i da ne krene odmah kako treba. Nema zebnje, vidim kvalitetu na treninzima. Ima i novih lica, recimo Kalik je iznenađenje priprema. Vratit će se i Beširović, bit će jaka konkurencija na sredini, a to je uvijek dobro. Kad vidim kako rade, to me smiruje.

Pritisak je Europa?

- Kad bi sa šestog mjesta došli barem na četvrto... No, vrijeme radi za nas, momčad će postat bolja i vrjednija na tržištu. Samo strpljenja. 

#HAJDUK#SAšA BJELANOVIć