StoryEditor
Hajduksamo lijepe riječi

Bivši trener Hajduka oduševljen novim pojačanjem: Talentom može postati klasni igrač, podsjeća me na legendarnog Trifona Ivanova

Piše Slaven Alfirević
11. veljače 2020. - 11:51
kristian dimitrovHajduk.hr

Dimitrov? Pa on ima sve predispozicije da bude kao Trifon Ivanov, a Trifon je, bog da mu dušu prosti, bio mnogo specifičan, ali prije svega klasni igrač, tu nema dileme – rekao nam je Krasimir Balakov.

Tri dana samo u kontaktu s Krasom, a najprije nam je kazao:

- Neka, pustite, neću vam ništa govoriti dok Dimitrov ne potpiše za Hajduk. Neka dovrši posao, onda se možemo čuti – elegantno je odgodio naš razgovor. Balakov je veličina bugarskog nogometa, bivši izbornik Bugarske, ali i trener Hajduka, na stranu što je bio i briljantan fantazist bugarske reprezentacije u svoje doba, te legenda Stuttgarta (tvorio je famozni tercet Balakov – Elber – Bobić).

Dobili smo ga u Njemačkoj, susretljiv kao i uvijek, pamtimo ga kao trenera koji je ostavio momčad Hajduka na drugom mjestu sa 44 boda u 22 kola, zadnja titula viceprvaka "bijelih" 2012. nosi (i) njegov potpis, neka je osam kola do kraja ostavio kormilo (Miši Krstičeviću) i otišao u Kaiserslautern. Prije osam godina.

A Dimitrov, kao Ivanov, znači??

- Trifon je bio klasni igrač, napravio je sjajnu karijeru, mogao je i više, pustite sad što treba imati i odgovornost i rad, to je neupitno. I to Kristian zna. Ali što se tiče talenta, Dimitrov treba da postane "najdobar igrač"! Možda vam i fizički sliči na Ivanova, ali je bitno da ima tehniku i obrambene karakteristike. Tvrdim da takvog talenta u obrani Bugarska nije imala od pojave mog Trifona, suigrača i prijatelja (na žalost, Trifon Ivanov je preminuo prije četiri godine, a pamtimo ga iz čuvene selekcije Bugarske koja je nastupila na SP 1994. u SAD, op. a.).

Vi ste Dimitrova stavljali u reprezentaciju?

- Tako je, nije kod mene debitirao, ali sam nastavio za njim posezati redovito. Nije mi igrao na Wembleyju protiv Engleske u prvih 11, računao sam još je mlad, težak susret, ambijent, ali je ušao. Skupio je već šest nastupa za selekciju, ja više nisam izbornik, to je druga priča, ali on je tu kao velika nada i vode o njemu računa.

Koju bismo karakteristiku izdvojili novom Ivanovu?

- Ivanov je nama znao i dugom loptom iz dubine krojiti napad, vrlo precizan. Dijagonalni pas i golove glavom umio je da daje. Imao je tehniku i brzinu. Rekoh, bio je klasni igrač. Mi smo bili kompletna reprezentacija (Stoičkov, Lečkov, Balakov, Ivanov, op. a.) baš s dobrim igračima. Dimitrova vidim kao našeg naslijednika, da nam se i reprezentacija podigne.

Kako to da ga je Hajduk uzeo?

- Pa, mogao je lani Kristian da ide iz Boteva u Levski, zvali su ga, ali nije...

Je li Hajduk vas kontaktirao, pitao za mišljenje?

- Pa to mi je mnogo nezgodno pitanje.

Ako nisu, pitat ćemo se zašto nisu, nije normalno da nisu a imaju svoga čovjeka u Bugarskoj. Ako jesu, to bi nam bilo nekako normalno?

- Pa eto jesu! Kad ste već navalili i tako me uhvatili.

Sad dolje u Antalyji kad smo se vidjeli na meču protiv Dynama iz Kijeva?

- Pa da, prišao mi je i Tudor i pitao me za mišljenje. Rekao sam što i mislim, sve najbolje o njemu. To je trebala biti tajna sve dok ne potpiše. Koliko znam tu nešto savjetuje Ivan Čvorović, bio je moj golman u Černomorecu iz Burgasa.

On je bugarski golman i državljanin?

- Da, ima bugarsku putovnicu. Ali, to nema nikakve veze sa mnom.

Nismo ni mislili, slučajno ste se u Antalyji susreli?

- Ja svake zime dođem u Antalyju, u Belek, barem desetak dana po pogledam razne utakmice, bez obzira čime sam trenutačno angažiran. Sad sam slobodan i bio sam dolje komotno. S mojim hajdukovcima lijepo sam popričao. Što smo sve rekli, ne smijem ni kazati, nešto mora i da ostane, u četiri oka – smije se Balakov zagonetno, pa dodaje:

- Hajduk sigurno nije pogriješio, a na Kristianu je da opravda izazov. Zna gdje dolazi, to je veliki klub, velika očekivanja. Talent i kvalitet ima. Dalje ne može imat bez agresije i velikog rada. Da bude Trifon u najpozitivnijem smislu. Pa sad dalje ćemo da pratimo. Sve najbolje mu želim, njemu i Hajduku – srdačan je Kraso naš.

#KRASIMIR BALAKOV#HAJDUK#KRISTIAN DIMITROV

Izdvojeno

08. srpanj 2020 09:34