StoryEditorOCM
HajdukNA DANAŠNJI DAN

Bio je rat, Split pod uzbunama, Hajduk je pobijedio slavni Tottenham, a onda se pred uzvrat u Londonu dogodio incident

Piše Marko Bilić
2. listopada 2024. - 13:49

Vrijeme leti... Svako malo iznenadimo se "zar je već toliko prošlo!?". Evo, već su 33 godine iza nas otkako je Hajduk na stadionu White Hart Lane u Londonu gostovao kod slavnog Tottenhama. Uzvratna utakmica prvog kola Kupa kupova, Bijeli su branili prednost od 1:0 iz prve utakmice.

Bilo je to ratno vrijeme. Split je bio u zamračenju, pod uzbunama, na samom početku Domovinskog rata Hajduk je trebao dočekati slavni klub iz Londona. No, zbog ratnih zbivanja Bijeli su Tottenham kao domaćini ugostili u Linzu. Do Rijeke se putovalo brodom i onda dalje prema Austriji.

Zanimljivo, u pomoć splitskom klubu priskočio je tada Zlatko Kranjčar koji je skautirao londonsku momčad pred dvostruki sudar s Bijelima. I dalo je rezultata. Hajduk je pobijedio s 1:0, gol je, iz daleka, a kako bi drugačije, postigao Mario Novaković. Njegova specijalnost.

Hajduk je te godine nastupio kao predstavnik Jugoslavije, Hrvatska je neovisnom državom priznata tri i po mjeseca poslije, 15. siječnja 1992. godine. Iz istih ratnih razloga i zagrebački Dinamo je kao domaćin igrao u Austriji (Trabzonspor u Klagenfurtu), baš kao i Hajduk.

Trener je tada bio Stanko Poklepović, popularni Špaco. Sportski direktor Ivan Buljan. Međutim, Iko nije otputovao na uzvrat u London zbog incidenta koji se dogodio unutar kluba. Naime, tih dana trajalo je natezanje između kluba i igrača Gorana Milanka oko potpisivanja novog ugovora, Milanko je bio privremeno odstranjen iz prve momčadi, suspendiran, ali ga je uprava kluba odlučila "pomilovati" i vratiti za uzvrat u Londonu, a sve kako bi se momčad ojačala i očuvala prednost od 1:0 iz Linza.

No, nitko to nije rekao Ivanu Buljanu kojega je ta spoznaja jako pogodila kad je i Milanka vidio među putnicima za Englesku, pa je u znak protesta odlučio ne putovati u London.

Na žalost, priča na White Hart Lineu bila je de facto gotova u samo 14 minuta. Dave Tuttle (6.) i Gordon Durie (14.) zarana su osigurali slavnom engleskom klubu prolaz dalje, tih 2:0 ostalo je do kraja utakmice.

 

TOTTENHAM: Thorstvedt, Bergsson, Mabbutt, Tuttle, Stewart, Samways, Sedgley, Allen, Nayim, Durie, Lineker.

HAJDUK: Bošković, Jeslinek, Štimac, Bilić, Jarni, Erak, Novaković, Miše, Milanko, Vučević, Kozniku.

image

Hajduk - Tottenham 1:0 u Linzu

Arhiv Sd/
image

Ivan Iko Buljan

Vladimir Dugandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 14:11