StoryEditor
Hajdukpovratak na mala vrata

Bio je jedna od svjetlijih točaka Hajdukove pobjede u Petrinji; Valjda je taj optimističan mladić, uvijek vedar i nasmijan, ispucao sve pegule ovog svijeta

27. rujna 2019. - 23:12

Hajduk je kroz Petrinju prošao bez ožiljaka, što je po nama jedino bitno, premda je primjerice trener Damir Burić jasno iskazivao, emitirao nezadovoljstvo.

I opetovano je negodovao, ne mogavši se umiriti činjenicom da je zapravo sve u redu i da je Hajduk, kao lani u Vrapču i svaki put prigodom šesnaestine finala Kupa – prošao dalje.

Nema neugodu kakva je zadesila jednom Dinamo, tada Croatiju kad su ispali od Dugog Sela. Dinamo je ispao jednom i od Naftaša, a Rijeka primjerice u Nedelišću. Hajduk se svaki put izvukao od zamke napaljenih niželigaša, pa tako i ovom zgodom.

Burić je napravio mnoge rošade u momčadi. Istina je da svi oni kandidiraju za prvu momčad i tanka je linija između prvog i drugog sastava. Ipak, nije nebitno kazati kako se dogodilo da je Burić na teren u Petrinji poslao samo Barryja i Jradija koji su igrali protiv Intera u prvih 11. I onda je još ušao Jairo, kad su Jakolišu izbili zrak iz pluća na izdisaju prvih 45 minuta.

Anthony Kalik, kojeg prethodno u razradi prve i druge momčadi nismo predvidjeli ni na jednoj od dvije mape, zapravo je bio match-winner. I to mu je službeni prvijenac u Hajduku! Bio je uporan nastaviti trčati nakon šuta, kao da je osjetio da će vratar Vedran Kovačević loptu samo odbiti. Plus za Kalika, vraća se u uži izbor odabira igrača.

Nije Hajduk briljirao, svi koji su gledali izravan prijenos, razočarali su se, od lidera ljestvice očekivali su više. Međutim. Ima tu pozitivnih stvari, daleko od toga nema. Na primjer - Josip Bašić!

Izdvajamo Bašića, desnog braniča. Bivšeg kapetana juniorske reprezentacije. Nije on više ni tako mlad, ali je uvijek tu, u pričuvi, s nadom da će obračunati s ozljedama koje su rušile njegova nadanja i prosperitet.

I povratak se – događa. Od ljeta je tu, blizu, uskočio je prema sastavu, igrao protiv Gzire u zlosretnom revanšu u Poljudu i potom je i kod Damira Burića stalno među pričuvama, sve do ovih 90 glatko odigranih minuta u Petrinji.

Damir Burić ga je u prvom madatu u proljeće 2016. redovito stavljao i Bašić je bio ugodno iznenađenje, otkriće, kad je opet utonuo u ozljedu, najviše je patio zbog donjeg dijela leđa.

Danas je na još jednom povratku i taj optimističan mladić, uvijek vedar i nasmijam, valjda je ispucao sve pegule ovog svijeta.
U međuvremenu je produžavao s Hajdukom ugovor, zadovoljan da makar kroz drugu momčad pokušava tražiti i na kraju naći svoje mjesto pod poljudskim suncem.

Ispred njega je na desnom beku kapetan i povremeni reprezentativac Josip Juranović, no povratak Josipa Bašića, njegova agilnost po nama je jedna od svijetlih točaka nastupa u Petrinji.

Sigurno da je još malo sputan, nije čudo ako je prisutan i strah od povratka, jer duže nije igrao, može on još bolje, mora uzet još više rizika i da se osokoli i ohrabri, pa da probija desnu stranu kako je to ranije radio i kakvog smo ga gledali kroz sve selekcije.

Kad je zdrav ide 100 na sat i daje sve od sebe, takvog ga znamo. Govore da je skroz dobro. I Petrinja je naznaka da se (definitivno) vraća. Ovo mu je godina povratka, a uvijek pamtimo kako je Liverpool bio za njega živo zainteresiran, nešto slično kako je zimus Ante Palaversa otišao u Manchester City...

No, kao u onom filmu, “nikad nije kasno”.

Njamlađi Hajdukov debitant u HNL-u

- Bio je kapetan U17 reprezentacije pod izbornikom Ivanom Gudeljem, generacije u kojoj su bili Alen Halilović, Ante Roguljić. Duje Ćaleta-Car koja je neporažena ispala sa Eura 2013.

- Postao je najmlađi Hajdukov debitant u HNL-u sa samo 16 godina i 211 dana, prvi nastup upisao je 29. rujna 2012. na utakmici Dinamo – Hajduk 3:1 kod trenera Miše Krstičevića.

- Pratili su ga brojni veliki europski klubovi, navodno su ga željeli Liverpool, Fiorentina, ali želio se prvo dokazati u svom Hajduku, pa tek potom nakon afirmacije otisnuti dalje.

- Prvi gol za “bijele” zabio je u drugom prvenstvenom nastupu, u sudačkoj nadoknadi za 3:3 remi kod Slaven Belupa 3. studenoga 2013. pod trenerom Igorom Tudorom, sa 17 godina i 246 dana.

- Serija raznih ozljeda znatno je usporila njegov igrački razvoj i osjetno prorijedila nastupe. Prošle i pretprošle sezone nije uopće zaigrao za prvu momčad. Kada je i igrao, nastupao bi za Hajduk II.

- Dosad je u nešto manje od sedam godina od debija odigrao 33 utakmice za Hajduk (27 prvenstvenih), od toga deset u početnoj postavi uz učinak od po dva gola i asistencije. (FV)

 

Izdvojeno

11. srpanj 2020 01:53