StoryEditorOCM
Hajdukkomentar

Bijeli, zaludu vam slavlje... Lažina i šporkica prekrit će Poljud, a Hajduk opet pobijediti samoga sebe

Piše Marko Bilić
14. rujna 2024. - 18:45

Zove mene sinoć kolegica Anita, izvršna je urednica na portalu, šalje mi poruku na slacku ”Marko, stavi veliko I u ovoj rečenici, napisao si malo, popravi to”. Jesan, u brzini pisanja nakon utakmice, jer znate kako je danas u ovo vrime portala i društvenih mreža, đava su rokovi, ko će prije, ko će prvi, samo daj, trpaj, borba sa sekundama... Taksimetar radi, otkucava, u biti, klikometar.

Rečenica je glasila ”I, Hajduk je prvi!”. Ja metnija ”malo i” umisto veliko. Oprezna je Anita, kao i uvijek vrhunska profesionalka, ubrala je to slovo i odma dojavila. Stara je to škola novinarstva, prava, kad se pazilo na svako slovo, ne pada joj koncentracija ni u ponoć, nakon sati i sati rada i već rečene borbe sa sekundama, brojevima, klikovima, topovima...

I popravija san. Ka šta Zore Kondža, moja Sućuranka, piva "promijeni b u v, promijeni m u v” tako san i ja ”malo i” prominija u veliko. I nije mi đava da mira, iša malo zezat kolegicu, iz Zagreba je, mora san:

- Anita, fala ti, ali nije to jedina greška. Znaš kako je tribalo ovo pisat?

- Kako?

- I, HAJDUK JE PRVI!

Sve velikin slovima. Mirita. Nek‘ se vidi. Nije Hajduk odavno bija tu, gušt je vidit. Bit će ovo lipi vikend...

Jutros, laganini kavica na kauču, muzika s radija. Idu vijesti. Prva udarna ”Hajduk je sinoć u Maksimiru pobijedio Dinamo”. Livaja i Prpić daju izjave. Udarna vijest. Prijelomna. Strava u Maksimiru...

Javljaju se slušatelji. Oduševljeni. Cvatu. Hajduk je dobija Dinama usrid Zagreba. Livaja kralj. Sve poludilo. Ajme, sriće. Još subota, udrilo sunce, može li bolje u životu? Ima li lipše subotnje jutro? Probudit se i pogledat gol Livaje od sinoć još desetak puta?

”Malo mi za sriću triba”, piva Doris. I je, Doris, baš tako. Do sinoć je sve bilo ajme, nikad gore. Danima već, tjednima, Hajduk je tema sprdačine svih. Okej, logično je da će se konkurencija naslađivat, ali je toliko dogorilo da ga je i hajdučki puk počeja ismijavat. Izrugivat se sa Upravom kluba, Nadzornim odborom, trenerom. A nije se ni Perišić još ”ohladio”. Od ”Ivane, vrime je”, dočeka i legende kluba do, u oku navijača, ”prevaranta i lažova” koji je iskoristija klub za svoj interes i koji ”nikad nije ni bija čovik”. Pa su mu poručili da ”zaobilazi Split u širokome luku”, bilo je tu, kažu, svega...

image
Damir Krajač/Cropix

Nismo se ni od Ivana oladili kad... evo ti Kale. Smijenjen je sportski direktor Nikola Kalinić. A Kale nije lik koji će primučat, ne zna on sakrit emociju, sićate se ono kad je na travu itnija kapetansku traku Hajduka... Takovi je, sav srčan. Pa je javno iznija svu šporkicu iz kluba. Ka kad južina izbaci na plažu svu onu gadnu lažinu, pa je grubo vidit.

E, tako je i on. Za dobrobit Hajduka. Triba sve minjat. I model i predsjednika kluba i Nadzorni odbor i sve. I Bilića i Pavelina. Nisu mu, kaže, dali radit. Inače bi on proda Pukštasa, naša još kojega sponzora, doveja par igrača. Ništa u klubu ne valja, Bilić ne priča s Gattusom, Pavelin ne voli Kalu, Pavelin se ka vegeta miša u sve, Bilić ne voli Lovru i Livaju, tu nitko nikoga ne voli. Samo Kale Gattusa i obrnuto. I sve je to Kale zna i prije, ali eto, odlučija je reć nakon šta su ga smijenili.

I to nije sve, kao u džirlo reklami. Ima toga još. Klub je, kažu, u gabuli s lovom, još malo i neće imat za plaće. Šuška se, nagađa, da će se ić na rebalans budžeta, na novi kredit. Kuloari.

Love nema, a neće je, kažu, ni bit. Hajduk je ispa‘ iz Europe, a nikad lakši put do grupe nije ima, tu je proša‘ Noah, klub iz Armenije, time san sve reka. Nema Europe, nema planiranih osam ili koliko već milijuna eura prihoda. A nema ni konkretne ponude za nekog od igrača. Nema prodaje. I još je iza Lukše osta propuv u blagajni. Promaja. Koja ubija. Ni u ludilu mokron koson na promaju.

Od čega će onda klub živit do drugog lita, pitaju se navijači. I prozivaju Upravu kluba, pa čak i Nadzorni odbor jer, kažu, Pavelin se miša u sve. Ismijavaju im odluke, a najviše tajming istih. Makli su Perišića baš prije Ružomberoka, napravili aferu, sad makli Kalu baš prije Dinama. Cirkus, nema tko se nije sprdao s Hajdukom, čak i navijači.

I ne kažem da u ovome nema istine. Ima. Ali, stara je to i izlizana fora, na čašu možeš gledat ka napola punu ili napola praznu. Ovisi kako želiš.

A ova od sinoć je napola puna.

Hajduk je prvi. Riži tablicu, kidaj, lipi. Lipo je vidit. Makar na jedan dan, dok Rijeka nije dobila Goricu.

Momčad izgleda bolje, nije to sjajno, nije atomski nogomet, ali je bolje. Čvrsto, talijanski, vidi se ruka trenera. Gattuso radi dobar posao. A i njega su ismijavali. Doveo ga je Kale, neka ostane zapisano. Činjenica.

Livaja briljira. Raketa nadolazi. Biuk će bit‘ kvaliteta više. Mladi dobijaju priliku: Prpić, vidili ste sinoć onaj potez za Livaju, Hrgović, Durdov, čekamo još Antunovića, Juraka, Skoku... A nije ni Pukštas veteran.

Naravno, oni kojima je čaša napola prazna kazat će da je strategija kluba promašena, da se dovode igrači na zalasku karijere i na rehabilitaciji, da se čeka prva prilika za negdi utopit Pukštasa i druge tiće, baš kao Vuškoviće, Bradarića, Palaversu i druge talente. I ne mogu reć da nisu u pravu.

Ismijavao se tajming smjene Kalinića, baš prid derbi s Dinamom. A može se i na to drugačije gledat, ovisno je li vam ona čaša dopola puna ili dopola prazna. Ono što ja znam je da u klubu nisu htjeli čekati utakmicu s Dinamom, te da im u slučaju poraza, za mnoge očekivanog protiv europski moćnog kluba iz Maksimira, smjena sportskog direktora bude alibi. Kao, našli smo krivca. Iako bi Kalu smijenili svejedno, dočim su već imali Francuza u džepu. Nisu htjeli čekati, a i već su imali novog sportskog direktora.

image

Torca

Damir Krajač/Cropix

Tko zna, đava je ta psihologija ljudskog uma, možda je sve ovo mobiliziralo momčad, dodatno motiviralo za derbi?

I sad je opet lipo bit navijač Hajduka. Svi sritni, glavna tema na kavama, zove se radio, piva, udarna vijest.

Ali, đava je ta ljudska glava. Gledan sinoć i jutros, od svih tekstova na našem portalu nakon utakmice, a izbacili smo ih cili naramak, najčitaniji je bija onaj da je Gattuso, braneći Kalu, predsjednika Bilića de facto nazva lažljivcem. Daleko najklikanije. Ne to da je Hajduk dobija, nisu ni izjave Livaje i Prpića, atmosfera na stadionu, analize, komentari... nego baš to, da je Bilić laga. Iskustvo nas uči da će laž(ina) brzo prekriti veliku pobjedu u derbiju usred Maksimira. Da nas čekaju dani novih optužbi, presica, ko je laga, ko nije. Da će Hajduk još jednom pobijedit sam sebe. Kad ga već nije Dinamo.

No, dok se to ne dogodi, uživajmo u vikendu. U Zagrebu je jučer bio Black Friday, petak 13.

I, HAJDUK JE PRVI!

Malo slovo preko noći je postalo veliko. Jedan gol je prominija sve.

image

Trener Gennaro Gattuso

Željko Puhovski/Cropix
image

Livi i Raketa

Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 22:36