StoryEditorOCM
Hajdukdanas, od 15 sati

Bijeli protiv Belupa traže povratak na pobjedničke staze, a ono što je Perišić napravio sredinom tjedna ulijeva nadu

Piše Krešimir Milić
11. veljače 2024. - 08:06

Nitko nije zamišljao da će Hajduk na početku drugog dijela sezone osvojiti tek jedan bod iz dvije utakmice, bez obzira na to što ni protivnici nisu bili iz kategorije “lakih”.

Da ta kategorija nema baš previše smisla, više puta smo se uvjerili u HNL-u, jer je moguće da svatko otkine svakom bodove. Među onima koji su bili potencijalna mina za ‘bijele’, u prošlosti je često bio i Slaven Belupo, a upravo momčad iz Koprivnice stiže danas u goste Hajduku, u 22. kolu HNL-a.

’Bijele’ na Poljudu čeka i rođendanska atmosfera u vikendu uoči proslave 113. obljetnice osnutka kluba, a zanimljivo je da su Farmaceuti gostovali u Splitu za rođendan Hajduka i prije dvije godine. Bilo je to točno na rođendan 2022., kad je Hajduk slavio s 3:1 golovima Sahitija, Grgića i Livaje. Taj rođendan zamalo su ‘bijeli’ slavili pred praznim stadionom, s obzirom na to da je nakon utakmice protiv Osijeka Alen Klakočer odlučio kazniti Hajduk s praznim tribinama i novčanom kaznom od 70 tisuća kuna.

Tumačio je tada disciplinski sudac kako se radilo o recidivu na Poljudu, ali žalba na 11 stranica koju je Hajduk poslao HNS-u na kraju je djelomično usvojena. Tako je rođendan na Poljudu proslavljen pred nešto manje od 10 tisuća gledatelja, koliko je iznosio i kapacitet s obzirom na to da su još uvijek onda bile epidemiološke mjere na snazi, a sjever je bio zatvoren umjesto cijelog stadiona. Bit će slavlja na tribinama i ovaj vikend uoči rođendana koji pada u utorak, a očekuje se i slavlje na terenu koje je imperativ nakon lošijeg ulaska u proljetni dio prvenstva.

image

Krovinovićevo mjesto je upitno željko hajdinjak/cropix

Željko Hajdinjak/Cropix

Gosti u dobroj formi

Farmaceuti su u nastavak sezone ušli s dvije pobjede, ali bod na Poljudu nisu osvojili od travnja 2021. godine, kada su na snazi još bile epidemiološke mjere. Protiv Hajduka do bodova nisu uspjeli u posljednjih pet utakmica, a jedan su osvojili u onoj utakmici prije Svjetskog prvenstva u Kataru, kad su vodstvo ‘bijelih’ od 2:0 pretvorili u 2:2, dok se nakon utakmice još dugo pričalo o suđenju Ante Čuline.

Zanimljivo je da će on biti glavni sudac i danas, a navijači ‘bijelih’ još nisu zaboravili ovosezonsku utakmicu protiv Istre 1961 i ono što je dozvoljavao Anti Ercegu u prvom poluvremenu na Drosini.

Šampionske ambicije zahtijevaju povratak u pobjedničku formu, a ‘bijelima’ ona nedostaje u posljednje četiri utakmice. Tri remija i poraz učinak su u utakmicama s Lokomotivom, Dinamom, Rijekom i Osijekom, a nakon što se jesen zaključila na prvom mjestu HNL-a, ‘bijeli’ su u međuvremenu ispustili vrh ljestvice. I dalje nema velike drame, jer sve je to još u par bodova, a kako igrači i treneri vole kazati - prvenstvo je maraton. Zato odgovor na idućoj dionici maratona treba biti pobjeda, a od toga ne bježe ni igrači ni stožer.

- Pritisak je uvijek prisutan u Hajduku. Svjesni smo da smo u ove dvije utakmice mogli više, pogotovo protiv Rijeke. Ostali smo dužni navijačima i nadam se da ćemo to ispraviti u nedjelju s jednom dobrom utakmicom i s tri boda – kazao je uoči utakmice pomoćni trener Dragan Blatnjak, koji je najavio utakmicu s obzirom na to da je u Osijeku veliki broj igrača i stožera pokupio virozu, a među njima i trener Mislav Karoglan.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

No, unatoč virozi do utakmice protiv Belupa svi bi trebali biti spremni osim ozlijeđenih Livaje, Melnjaka, Ferra i Perišića.

Opet ista pitanja

Ove sezone Hajduk i Slaven Belupo susretali su se dva puta, a u obje utakmice slavili su Splićani bez primljenog zgoditka. Da bi nastavili u tom ritmu čiste mreže trebali bi se i u idućoj utakmici pobrinuti stoperski par Uremović - Šarlija s Lučićem iza leđa na golu, a na poziciju desnog beka bi se trebao vratit Sigur nakon odrađene suspenzije zbog kartona. Priliku bi ovog puta mogao dobiti i Hrgović na lijevoj strani, barem određenu minutažu, a ako ne od prve minute, onda bi ona trebala pripasti ponovno Moufiju.

U vezni red se vraća Žaper nakon preboljene viroze, tamo ga sigurno čeka Pukštas, dok bi dilema mogla biti između Krovinovića i Kleinheislera u sredini. Na desno krilo bi se trebao vratiti Sahiti, a lijevo zaigrati Brekalo, dok ćemo u špici ponovno gledati Nikolu Kalinića koji odigrao dobru utakmicu u Osijeku gdje je za još bolji dojam nedostajao samo gol ili asistencija čemu se nadaju u idućim utakmicama.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Perišić organizirao ‘team buliding‘

Koliko znači za momčad, iako još ne može na zaigrati dok se rehabilitira od ozljede, Perišić je pokazao sredinom tjedna.

Okupila se momčad na njegovu inicijativu na ‘team buildingu’, a kako nas sjećanje služi nakon druženja van treninga i terena momčad je obično odgovarala pobjedom. Istom ishodu nadaju se i sad kad Hajduku treba ponovno pobjednički niz kojim bi vratio prvo mjesto, a na kraju i stigao do cilja na toj poziciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:32