StoryEditor
Hajdukbivši trener hajduka savjetuje

Balakov: ‘Bijeli’, oprez, Slavija je opasna, trener Zagorčić uvijek ima tri plana

Piše Slaven Alfirević
25. srpnja 2018. - 23:51
balakov_oprostaj3-210312_2

Bilo bi opasno za Hajduk da potcijeni Slaviju. To nije put u uspjeh. Ja kao prijatelj Hajduka upozoravam.

Uvijek ostaje uspomena u meni da sam i ja dio “bijelih” – spremno nam se odazvao Krasimir Balakov, nekadašnji trener Hajduka.

S jedne strane uspjeh bugarskog nogometa, s druge simpatije prema “bijelima”. Kraso nam govori:
- Slavija je “podobra” ekipa, igraju ozbiljan nogomet, nisu atraktivni i nisu najbolji u Bugarskoj, to se zna, ali imaju svoje karakteristike na koje treba pripaziti. Otkako im je za trenera došao Zagorčić, oni su vrlo kompaktna družina.

Cijenite kolegu Zlatomira Zagorčića?
- Kako da ne, to se vidi, napravio je sjajan posao. Imaju mlade dečke koji se bore i trču. Imaju i sve Bugare, 95 posto momčadi su domaći, osim vratara Stergiakisa koji je dobar, Grk je, ali zapravo je prvi vratar iskusni Petkov koji je sa 42 godine poseban lik. Zadnje dvije utakmice nije branio, čuvali su ga.

Cijenite što imaju domaće igrače?

- Pa da, jer to je dobar put. Samo Slavija u Bugarskoj toliko radi s domaćim mladićima. Nemam ja ništa protiv stranaca i ja sam bio stranac, ali lijepo je otvoriti vrata domaćim igračima. Klub je tako snažniji. Trebaš imat svoju školu, okrenuli su se radu sa svojim juniorima i to se vidi. Podigli su klub na višu razinu.

Nisu CSKA, nisu Levski?

- Nisu, naravno, što se oslikava prije svega po publici koje nema kao kad igraju najveći rivali u Sofiji. Njihovi navijači nisu brojni. I kad su na velikom stadionu, onda je gledalište prazno. Ali, doći će ljubitelji nogometa u Sofiji vidjeti Hajduk, to će im biti zanimljivo. Bit će onih što vole nogomet. I da vide i Hajduk. To je uvijek zanimljivo ime.

Kako vidite glavne odlike Slavije?

- Trener Zagorčić ih je taktički sjajno pripremio. Posebno ga poštujem jer vidim da ga momčad slijedi, a na utakmici uvijek ima plan A, B i C. Hoće da ima sve pripremljeno. Ne prepušta se stihiji. Djeluju vrlo ozbiljno. Kad se momčad drži rasporeda i ne ispadaju olako iz svoga sustava, onda ih treba cijeniti. Trener im je velika snaga.

Koliko znate, pratite Hajduk?

- Znam da uvijek ima dosta promjena i nikako da budu prvaci, to mi je žao. Čujem se redovito s Krešimirom (team-manager Mikulandra, op. a.). On je legenda. Časnik za vezu i držimo kontakt. To me veseli. Hajduk je moja velika uspomena.

Niste nedavno prešli u CSKA?

- Bila je kombinacija, ali nije se dogodilo. U svoj sam Etar, Veliko Tarnovo.

Tu ste trener?

- Tu sam sve! Trener, sportski direktor, menadžer engleskog tipa.

Niste dugo u inozemstvu nastavili?

- Bio sam, a lijepo je i kod kuće. Uputio sam u svijet moje pomoćnike, one iz Hajduka. Dao sam im put. Sjećate se. Ilija Grujev i Jonče Arsov. Sada oni vode Duisburg i ponosan sam na njih – ispričao nam je Krasimir Balakov.

Velike ambicije ugasio Stoke City

Slavni bugarski nogometaš Krasimir Balakov (52) bio je trener Hajduka u sezoni 2011/12, došao je s velikim ambicijama, tada je šef struke “bijelih” bio Milo Nižetić, a predsjednik Hrvoje Maleš i dovedena su šestorica igrača (plus sedmi Steven Luštica koji je stigao nešto prije njih) ne bi li se promijenila krvna slika momčadi i pokušalo ući u Europu.

Stigli su bekovi Brazilac James i Potugalac Lima, stoperi Ljubo Milićević iz Australije i Masahiko Inoha iz Japana, napadači Ivan Giga Vuković iz Crne Gore i Nikola Sarić, sarajevski Danac koji je bio nada Liverpoola. U Europi se naletjelo na nepremostivi Stoke City (dvaput po 0:1), a u Poljudu je gostovala i Barcelona za Hajdukov 100. rođendan, 0:0 tog srpnja 2011. U ožujku 2012. Balakov je prešao na trenersku klupu njemačkog Kaiserslauterna.

#KRASIMIR BALAKOV#SD HAJDUK

Izdvojeno