StoryEditor
HajdukSkaut hajduka

Adresa mu je audi, ni Zagreb, ni Split: Mladi cvijet ne može izrasti bez staroga igrača...

13. siječnja 2019. - 10:00
20190112_134846

Mario Brkljača se priključio "bijelima", odradit će prvu dionicu priprema kao svojevrsni zamjenik Saše Bjelanovića, sportskog direktora. Njih dvojica osmišljavaju stručne zahvate, prijelazni rok, pa dok je Bjelanović na putu, prvu dionicu u Antalyji odradit će glavni skaut Brkljača uz momčad i trenera Sinišu Oreščanina.

Brkljača je samozatajan, nije izravan, takav mu je i opis posla, pa ipak smo ga nekako odvukli u sfere razgovora čekajući zajedno u Istanbulu konekciju prema Antalyji. Napokon, ovaj prijelazni rok pokazat će i što je on sve zapisao, može se dovesti igrače sve do sredine veljače.

Tajne mora čuvati, uvažavamo, pričali smo:

- Dva i pol mjeseca sam mjeseca na ovoj poziciji skauta i to je zapravo divna okolnost, lakše je radit kad obožavaš posao i još ga radiš za klub koji voliš. Jasno je da me se neće ocjenjivati po tome što sam navijač Hajduka od malih nogu, nego po poslu kojeg obavim. Ali, poseban je gušt radit, to svakako.

Kakav će ovo biti prijelazni rok?

- Pa to je više pitanje za Sašu Bjelanovića, on je šef struke. Ja mogu reći tek da započinjemo ne revoluciju, nego evoluciju. Unaprjeđenje momčadi da se okrenemo mlađim igračima i svome kadru. Nisu to samo ova četvorica, Vušković, Nejašmić, Palaversa, Bradarić, ima mladih još koji dolaze. I onda ih popuniti jeftinijim, a dobrim kadrom. Doći do onih koji će uskoro biti slobodni, istekom ugovora. Želja nam je da sve mlade sačuvamo barem dvije godine i da pomognu nama i da im cijena poraste, sve se to može nadograđivati.

Što nam smijete otkriti od vašeg dijela posla?

- Ništa!

Dobro, barem sitnicu koju da utažimo znatiželju navijača?

- Doista sam obišao mnoge destinacije, neke utakmice, bio sam u Amsterdamu na "wyscoutingu" da se popuni banka naših podataka o mladim igračima, a vozim se po regiji, sve nam je zanimljivo.

Koliko ste kilometara dosad odvozili?

- A, ne znam. Život u autu. Moj posao na četiri kotača. Adresa mi je audi, a ne ni Zagreb, ni Split. Šalim se, ali otprilike je tako.

Klupski audi?

- Ne, moj privatni.

Još jedna Hajdukova ZG-tablica?

- Da, da. A još da otkrijemo i boju onda bismo previše rekli, ha, ha, ha...

Viđeni ste i u Podgorici?

- Pa recimo... Rekoh, najviše kontroliramo regiju.

Dolazak Tahiraja se povezuje i s vama?

- Zajednički je to posao, Saša je šef. Koliko je to Kidričevo daleko od moga stana u Zagrebu? Ništa. To mi je kao dvorište. Kao i cijela Slovenija. I dobro smo upoznati... Pratim Tahiraja otprije, kad je bio u Zavrču, a sad je eksplodirao s golovima ove sezone za Aluminij. Kad smo stavili sve na papir, odlučili smo se dovesti ga. On je više drugi špic, ali nadasve vrlo dobar napadač. Odrastao je u Italiji. Kad dovodite igrača onda treba gledati i sav kontekst, kako mi to kažemo parametre, kako bi se uklopio u sredinu. I s obzirom na budžet i specifikaciju troškova i štošta.

Da, ruke su vam donekle svezane?

- Znamo što možemo i to gledamo. Želim reći da Saša daje zeleno svjetlo, a u mreži koristimo skaute što rasprostranjenije i ažurnije. Imamo golemu banku podataka. Ali, previše pričam i uhvatili ste me na krivu nogu.

Rečenica još, prije last-call for Antalya, please?

- Zimski je rok specifičan, jer ugovori igračima istječu uglavnom na ljeto. Za ono što želimo koristim metaforu: mladi cvijet ne može izrast bez starog igrača!

Brkljača će s Hajdukom biti prvi tjedan, a onda će štafetu preuzeti Bjelanović.

Pamti igranje u Hajduku kroz efektne golove

Uspomena Brkljače na Hajduk jesu golovi, zabio je efektne pogotke Dinamu iz Bukurešta, Unirei Urziceni, pa Rijeci na Kantridi.

- Pamtim svoje igranje za Hajduk kroz efektne golove. Sretan što sam dio karijere dao klubu kojeg volim. Ja jesam iz pomlatka Zagreba, iz generacije u kojoj su bili Mandžukić, Ibričić, Pelaić, Vrdoljak, mlađi Mujdža... A dolazak u Hajduk je bilo ostvarenje mojih snova. Moji su porijeklom od Benkovca, od pokojne bake imam kuću u Rašteviću i tamo sam često. I to je moj dom, također.

- Danas igramo baš s Dinamom iz Bukurešta, pa neka to bude za sretan početak sezone – rekao nam je Brkljača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 11:13