StoryEditor
Hajduk'nisam imao sreće'

'Imam velike planove s Hajdukom': najbolji Brazilac u bijelom dresu ispričao nam je zašto je produljio ugovor, što očekuje od ove sezone i kako mu sviđa život u Splitu...

22. kolovoza 2019. - 20:57

Hajdukov Brazilac, najbolji od svih. Jairo de Janeiro, tako nam uvijek pada na pamet, jer De Macedo da Silva Jairo rođen je u Riju, a ima već i 27 godina, puna zrelost.

Karioka. Dobili su Eduoka, a vratio se – Jairo. Može li bolje? Sad je to drugačija igra "bijelih", Jairo i Eduok u vršku napada, sasvim blizu jedan drugoga, a iza njih Caktaš. Takav raspored ofenzive donio je ploda protiv Gorice, ne samo što se tiče konačnog rezultata (3:0), nego i dojma, razigranosti, a bljesnuo je iznova i Jairo.

Sjajan proljetos, međutim s početka ove sezone nekako se mučio, ostao u sjeni. Sedam utakmica nije bio zabio, čak sedam utakmica kao sedam gladnih godina; postao je "zvijezda tamnog sjaja".

Čekali smo ga. Neki drugi su uzeli glavne uloge, Samuel Eduok prije svega, ali trener Damir Burić je umirivao galeriju nestrpljivih "doći će i Jairo, ne brinite, vrijedno trenira, pa će stići i naplata".

- Bio je trener u pravu i hvala mu na podršci. To je tako. Ne možeš uvijek zabijati. Nisam imao ni sreće, koji put te hoće, pa onda naprosto neće. Ima momenata kad želiš dodati, a lopta uđe u mrežu i ti si zabio gol. Drugi put, iz najbolje prilike ti se ne posreći. Znao sam da težak moment ne može dugo potrajati - vedro je raspoložen Jairo; čest je na Hajdukovu media-dayu i lakoćom i rado komunicira s predstavnicima "sedme sile".

Već smo starosjedioci i ne trebamo lamentirati o tome da je najbolji Brazilac u Hajduku svih vremena, da je najbolji potez Saše Bjelanovića, sve do dolaska Eduoka, pa o Riju i selidbi u Porto Alegre i da mu je Split prirastao srcu protiv Brazila.

Nego, nešto nas intrigira posebno, priča kako je mogao u Nizozemsku. Navodno je Twente bio spreman ponuditi dva milijuna eura za njega, ali je Hajduk sve to "zataškao" i hladno odbio ponudu iz Enschedea. Jairo nije na prodaju! Sa Jairom imamo velike planove! Je li istina?

Smije se, drago mu je, kaže:

- Imam i ja velike planove s Hajdukom!

Pa nastavlja:

- Sve vam to može eventualno kazati sportski direktor Saša Bjelanović, ja sam nešto čuo u svlačionici, ali direktor bolje zna...

A kad ćemo opet vidjeti direktora?! Na zimskim pripremama u Antalyji? Nije to tek tako nazovi Sašu, pa da ti ispriča što se događa?!

Međutim, pustimo Jaira da priča dalje:

- Moja je budućnost u Hajduku, produžio sam ugovor do 2022. godine, znači da mi je ovdje lijepo i da klub računa na mene, a to mi je sada i više nego dovoljno. Ako su bile kakve ponude, sve je to sad nebitno.

Sretni ste zbog golova protiv Gorice?

- Kako ne, znao sam da mora krenuti. Nama je sad najvažniji Osijek, da nam se ne ponovi Koprivnica.

U Hajduku je, da stanemo načas na balun, na repertoaru stalno poštapalica "radimo naporno", "gledamo sve za prvu iduću utakmicu", "nemojmo se okretati prošlosti", pa je iluzorno pitati još o Oreščaninu, o Gziri United, a i što bismo time dobili?! Bilo, pa prošlo.

Tako je preuranjeno pitati i za Dinamo, makar se dolje, ispod prostorije u kojoj smo pričali vodi "bitka za ulaznice", prodaju se dragocjeni listići za veliki derbi koji se valja prema 31. kolovozu i 12.000 je već osiguralo svoje mjesto na tribinama te posljednje subote ovog ljeta.

Jairo prisnažuje:

- Osijek nam je sad najvažniji. O Dinamu ćemo naknadno, nije sad uputno prije vremena pričati o tome. Meni je laknulo nakon Gorice, to je istina, sedam utakmica bez pogotka nije bilo malo. Sada samo trebam nastaviti raditi. I ja i svi zajedno. Imamo dobrog trenera koji voli raditi i vuče i nas.

"Work hard, look to the next one":

- Ja nastojim bit i samokritičan, nije me išlo, ali sam pomagao momčadi koliko god sam mogao, čuvao loptu, vraćao se u obranu. Sve je to ništa ako ne zabijaš, to ja znam, napadači se gledaju kroz golove.

Sad vam je sigurno lakše otkad je došao Eduok?

- Dobar je igrač, napadač, to je sigurno. Dobro smo se razumjeli, dupli pasovi su krenuli. Užitak je igrati s dobrim igračima.

Nije li Eduok jedan od najboljih vaših suigrača u karijeri, što ste ih imali kroz Trenčin, PAOK, Sheriff?

- Teško mi je to reći – iznenadili smo ga pitanjem.

Sigurno je među prvih pet?

- Hm..., recimo da je u prvih deset. Da sad ne nabrajam, ali igrao sam i s Berbatovom, u PAOK-u, u Solunu, doduše sasvim kratko, jer Bugar je bio često ozlijeđen. Da, Eduok spada u tu kategoriju najboljih. Poput Berbatova.

Očekujemo da zajedno napravite velike stvari?

- Ja se nadam.

Koliko ono golova obećajete? Eduok se hitnuo do 18.

- A ja kažem više od 13. Da budem efikasniji nego prošle sezone. Rekao sam da mi je prošla sezona druga najbolja u karijeri, bolji sam bio jedino u Trenčinu. Od ove očekujem da bude najbolja moja u karijeri. Makar moja majka zna reći da se vlastite želje ne govore naglas, ne objavljuju se svima.

Sve su stvari posložene, ambijent u klubu raste nakon što je s Gzirom pukao čir, vaše zadovoljstvo Hajdukom također, ugovor ste produžili?

- Tako je. Sve izgleda dobro. Sad je Osijek u našem fokusu. Pa ćemo nakon toga pričati o Dinamu – kaže Jairo.

A Dinamo će biti umoran nakon Trondheima, presretan ili pretužan, rekosmo, ali su nas odmah poklopili, pričajmo samo o Osijeku.

Poštujmo dogovor. Nema druge. Dinamo će pričekati. Ali tu je, iza kantuna, ne može uteć. Koliko god mislili na Osijek...

Pobjeda je imperativ

Novi sustav igre, kako vam se svidio, Burićevih 4 – 3 – 1 – 2?

- To je bio sustav za tu utakmicu, sustav uvijek ovisi o utakmici i protivniku. Protiv Gorice je to bio naš pogodak. Čim smo prešli na taj sustav, počeli smo stvarati više šansi. Kako ćemo protiv Osijeka, to morate pitati trenera, sigurno je samo da želimo ponoviti dobru igru. I pobijediti.

Niste dosad zabili Osijeku?

- Nastojat ću to popraviti u nedjelju. Ali, nije važno hoću li zabiti ili asistirati, važno je da dobijemo utakmicu. Sad očekujemo pobjedu, želimo odigrati dobro. S tim mislima odlazimo na put.

Bili ste jedini koji je zabio Gorici prošle sezone?

- Točno (smije se). Ali što to znači? Nijednu nismo dobili, a dvije smo izgubili. Tako je to u nogometu. Jedno je sigurno, kad radiš dobro, dobro ti se dobrim vrati. Ja se toga držim.

 

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 17:24