StoryEditor
Domaći nogometstručno oko

Zlatko Vujović: Svi naši reprezentativci su podbacili u Oslu, Norvežani su nas razbili

Piše PSD.
7. rujna 2015. - 16:42
Nije nimalo dobro, ali ovo moram kazati – mi smo svjetski prvaci u ovakvim stvarima. Fino smo mogli uživati u fotelji i gledati ova dva susreta do kraja, a doveli smo se u priliku da smo sve iskompromitirali. Dvije utakmice različite, a opet slične, ajde protiv Azerbejdžana koji nije naša klasa smo morali dobiti, ali nismo, što zbog malog terena, pa grbavog, pa milijun stvari. Ali, ovo s Norveškom je bilo jako loše, zabrinjavajuće loše.

Ovo je bio vrh svih naših pogreški, prvo poluvrijeme smo nešto radili na terenu, nešto se vrtjelo, pa si stekao dojam da postoji trud i želja. Ali, nismo pošteno niti zapucali, nikakva šansa, ona pri kraju poluvremena i to je bilo sve. Opet, imali smo aktivan rezultat pa smo mogli biti donekle zadovoljni nečim iako je to sve bilo daleko od dobroga. 

Onda drugo poluvrijeme otvoriš s dvije-tri dobre šanse, prave, moraš povest. Kreneš dobro, ti si taj koji vodi igru i onda primiš onakav gol. pa poslije toga potop, nismo više pokazali niti želju, niti moć, niti kontrolu, nadigrali su nas, zabili i onaj drugi gol, autogol, kako god hoćete, i onda nas pokopaju baš do kraja. Sve se potpuno raspalo, niti igre, niti povezanosti, ništa.

Ne znam mogu li izdvojiti dva igrača da su bila na visini zadatka, ajmo reći Ćorluka i Vida, nešto su spašavali, ali ostali... Svi su podbacili ispod razine igranja za reprezentaciju. Nema pojedinačne krivnje, tu su svi krivci i to najveći za ovakvu prezentaciju. Pokazali su igrači kako se iz ugodne situacije mogu uvaliti u nepriliku, nema tu pojedinca koji je bio lošiji, nego su svi odigrali ispod svoje razine, cijela momčad je tako djelovala. Tko zna što se događa u svlačionici, ali je vidljivo da je Mandžukić u krizi, i to velikoj. Nekako ga razumijem, transfer u Juventus, pa mijenjanje pozicija, želi on nešto napraviti, kreće se lijevo i desno, ali ne ide.

Onda Pjaca s lijeve strane - ništa, trudi se, ali zaludu, poslije niti Olić nije napravio ništa posebno. Perišić nešto s desne strane, ali malo je to, premalo. Nije dobro kada se ovisi o igri Mandžukića u napadu, je, prije se događalo da bi se manje trudio, ali ga je išao gol pa se nekako pokrilo. Međutim, mene brine gdje su ostali, nema zadnjeg pasa, nema igre u sredini, Rakitić i Modrić niti blizu svojih igara. Svi nešto trče, rade, ali sve je to nikako, siromašno. 

Onda Srna, dva puta mu je onaj prodao isti lažnjak, ne mogu povjerovati da igrač takvog znanja i iskustva onako "padne". Jednom, ajde nekako, ali drugi put, prođe igrač i puca lijevom nogom koja mu i nije baš nešto. Srnu u onim najboljim danima ovaj ne bi mogao niti proći, ali ovo je nekako bilo sporo, kao da je nestalo moći i samopouzdanja.

Mislim da je ovo dobra lekcija za naše, ako će izvući neku pouku. Nisu Norvežani bolji od nas, ali danas nema lagane utakmice, ako nije puni angažman. Ovi su nas dobili baš muški, bili su čvršći u duelima, tehnički dobri, jači i baš su nas razbili. Gledam onog njihovog centarfora Soderlunda, taj je stalno bio u kontaktu, istukao je naše stopere, trčali su više od nas i bolje bili postavljeni, pokazali više želje.

Doveli smo se u nezgodnu situaciju, kompromitirali izglede za plasman. Umjesto da u ove dvije utakmice brod odvedemo u mirnu luku, mi smo izašli na otvoreno more, na neveru. Ovo nam nije trebalo, za ovu situaciju su svi krivci, jer nije trebalo biti ovako.

Međutim mi smo specifični po tome, nije nam prvi put da se moramo mučiti do samog kraja kroz neke dodatne kvalifikacije i prolaziti sve stresove ispočetka. Doveli smo se u situaciju da ovisimo o drugima, ali vjerujem da imamo znanja i moći osigurati plasman na Europsko prvenstvo jer ova reprezentacija ima tu kvalitetu.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 10:55