StoryEditorOCM
Domaći nogometizbornik o svemu

Zlatko Dalić: Žao mi je što se dogodilo ovo s Livajom. Zvao sam ga, nije mi se javio, ne znam zbog čega

Piše sport sd
16. listopada 2023. - 19:47

Zlatko Dalić još jednom je sažeo dojmove nakon posljednjeg i neuspješnog ciklusa kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine. Hrvatska je porazima od Turske (0:1) i Walesa (1:2) poprilično zakomplicirala putovanje na Euro, a osim loših predstava, našu su reprezentaciju obilježile i ozljede ključnih igrača te odlazak Marka Livaje, na kojeg se izbornik također osvrnuo u razgovoru s novinarom Markom Šepatom u javljanju uživo.

- Imali smo sjajnu situaciju do prije mjesec dana, sada smo dvaput poraženi i bili smo loši. Ispod svake razine naše reprezentacije. Sami sebe doveli smo u neugodnu situaciju, ja sam preuzeo odgovornost kao izbornik. Ništa nije vodilo ovome nakon sjajnih predstava i rujna. Nisam reagirao. Sada sam sebi prigovaram da nisam osjetio i reagirao na ova događanja. Nisam osjetio ovu situaciju, to je moja pogreška i odgovornost.

Nismo imali ideje, a što je s energijom i govorom tijela? Pogotovo u Walesu?

- Nikada nam se ovakva situacija nije desila, da smo ovako loši bili u dvije utakmice. Nismo zapucali na gol, stvorili nijednu šansu... Bili smo loši i neprepoznatljivi. Nije problem u pristupu, pitanje je koliko možemo i koliko su igrači bili spremni. Puno njih je izvan forme ili van svojih ekipa, a ostali smo i bez bitnih igrača. U obje utakmice nismo bili ni blizu onoga što trebamo biti, ne možemo govoriti o pojedincima, bili smo svi loši. Od prvoga do zadnjega, a ja prvi.

Jesu li neki potpisali ispisnicu iz reprezentacije?

- Činjenica je da je ovo nedopustivo i da trebamo bolja i kvalitetnija rješenja. Zadnjih 30 utakmica od Eura izgubili smo samo dvije, a sada dvije u tri dana. Ništa na ovo nije ukazivalo. Nisam htio ništa dirati dok je išlo dobro, a sada moram. U ovim porazima možda ima i dobrih stvari.

Novi pozivi?

- Možemo očekivati nove pozive, zato mi je ovo dobro i došlo da donesem odluke koje prije nisam donio. Sada dajemo šansu drugim igračima, ali ne mogu govoriti o imenima i pozicijama. Opet dolazimo u stanje biti ili ne biti.

Brekalo, Musa?

- Svi smo bili loši, teško je očekivati da će netko od njih bljesnuti kada je došao nakon puno vremena prvi put. Neću o pojedincima. Činjenica je da smo svi bili loši. Da je podbacio pojedinac ili dva, lako bismo se izborili.

Zašto Vida u Walesu?

- Imali smo kikseve i nesigurnosti u obrani protiv Turske, htio sam dobiti sigurnost s Vidom koji jako dobro igra u svojem klubu. To je bio moj cilj.

Ranije ste koristili mlade stopere, je li Erlić bio logičniji izbor?

- Svi šute i rade. Erlić je pokazao kvalitetu i na njega računamo.

Ozljede?

- Nedostaju nam Perišić i Kramarić, oni su u mom mandatu imali najviše golova i asistencija. Oni su rješavali utakmice i jako su nam falili obojica. Sosa je u Ajaxu upao u probleme i nije igrao zadnje tri utakmice pa nije puno igrao. Moramo tražiti druga rješenja, kad naši veznjaci nemaju svoj dan, onda ne igramo dobro. Moramo se sabrati i naći ono što je najbolje za ono što nas čeka.

Bekovi, je li Sosa ranije trebao ući?

- Sosa je upao u probleme s Ajaxom i nije igrao zadnje tri utakmice, zato nije počeo.

Je li Livaja poremetio atmosferu u momčadi?

- Žao mi je što se dogodilo ovo s Livajom. Poslao sam mu poruku prije okupljanja, zvao sam ga, nije mi se javio, ne znam zbog čega. Ne vjerujem da je razlog za odlazak iz reprezentacije par povika s tribina jer po tom kriteriju nikada ne bi igrao za reprezentaciju. Žao mi je zbog toga, Možda bismo s njim osvojili Ligu nacija.

Plasman na Euro?

- Neću razmišljati što će biti ako se ne plasiramo na Euro. Plasirat ćemo se, sad ćemo se još više skupiti, vjerujem u ovo što radim- Šest smo godina bili sjajni. Sad su teški trenuci, treba preuzeti odgovornost, a ne se sakriti. Dogode se loši dani, vjerujem da ćemo ići na Euro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 05:18