StoryEditor
Domaći nogometpamte nastupe

Zlatko Dalić otvara vrata: Luka Sučić je 25. igrač koji je debitirao u nacionalnom dresu u mandatu sadašnjeg izbornika

13. listopada 2021. - 22:52

U kolopletu emocija, adrenalina, nervoze..., u finišu osječke utakmice između Hrvatske i Slovačke (2:2), na terenu se pojavio i nogometaš Red Bull Salzburga, Luka Sučić. Ušao je u igru u 85. minuti, umjesto Andreja Kramarića. Njegova pojavnost na terenu mogla se poistovjetiti sa situacijom u kojoj neplivača bacite u najdublju vodu...

Očekivanja od 19-godišnjeg debitanta da će u pet minuta posvemašnje konfuzije promijeniti situaciju na travnjaku doima se, blago rečeno, kao vrlo pretenciozna odluka. Jedino pozitivno u cijeloj priči jest činjenica da će dečko rođen 8. rujna 2002. u Linzu, ubuduće moći nastupati isključivo za hrvatsku reprezentaciju.

U subotu, 9. listopada izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić proslavio je četvrtu godišnjicu na klupi nacionalne momčadi. U europskom nogometu egzistiraju tek osmorica trenera koji duže obnašaju izborničku dužnost: Didier Deschamps (Francuska), Fernando Santos (Portugal), Roberto Martinez (Belgija), Gareth Southgate (Engleska), Janne Andersson (Švedska), Markku Kanerva (Finska), Koldo Alvarez (Andora) i Luc Holtz (Luksemburg).

Spomenuti Luka Sučić je 25. hrvatski reprezentativac, koji je debitirao u eri Zlatka Dalića. Time se aktualni izbornik primakao dvojici prethodnika: u mandatu Ante Čačića (vodio je nacionalnu vrstu u 25 utakmica) debitiralo je 28 igrača, dočim je Slaven Bilić (65 utakmica) promovirao 29 nogometaša. I u tri utakmice koje je vodio Dražan Jerković kroz hrvatsku je reprezentaciju prodefiliralo 28 debitanata. Bio je to međutim početak stvaranja nacionalne momčadi (čak i prije državotvornosti Republike Hrvatske) kada su praktički svi (novi) igrači bili debitanti.

Najveći broj reprezentativaca ''izmislio'' je Ćiro Blažević. On je doduše i najduže trajao: u šest i pol godina izbornikovanja vodio je 72 utakmice hrvatske momčadi i predstavio 61 novo ime u almanahu reprezentacije.

Dakako, najveći broj novopečenih reprezentativaca pojavljivao se na prijateljskim susretima i turnirima, koje su standardni igrači uglavnom izbjegavali. Ako međutim analiziramo samo promocije novih igrača u kvalifikacijskim ogledima, primat formalno ima Ćiro Blažević. On ih je predstavio 13. Ali, u mandatu najdugovječnijeg izbornika u povijesti nogometne reprezentacije, Hrvatska je i započela s kvalifikacijskim ciklusima. Stoga spomenuta brojka i nije odveć velika. Odmah iz svog nogometnog gurua trenutačni je izbornik Zlatko Dalić. Sučić je deseti debitant kojega je etablirao kroz kvalifikacijske oglede. Možemo se složiti kako je aktualni izbornik u promociji novih igrača pokazao više hrabrosti od svojih prethodnika, no ostaje dojam kako je timing uvođenja Sučića ipak bio ishitren i iracionalan.

Svi debitanti u eri Zlatka Dalića

Duje Ćaleta-Car, Marko Livaja, Antonio Milić, Karlo Bartolec, Josip Brekalo, Bruno Petković, Mijo Caktaš, Simon Sluga, Dario Melnjak, Filip Benković, Mislav Oršić, Dino Perić, Filip Uremović, Domagoj Bradarić, Ante Budimir, Antonio Čolak, Marin Pongračić, Toma Bašić, Kristijan Lovrić, Joško Gvardiol, Borna Sosa, Ivica Ivušić, Josip Stanišić, Kristijan Jakić i Luka Sučić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2022 05:25