StoryEditorOCM
Domaći nogometprvi press

Zlatko Dalić nahvalio Perišića i Vlašića, poslao posebnu poruku navijačima, pa otkrio hoće li se baviti politikom

Piše Frane Vulas
9. lipnja 2024. - 20:28

Po dolasku momčadi u Neuruppin, grad u blizini Berlina u kojem će Hrvatska imati svoju bazu za vrijeme Eura, izbornik Zlatko Dalić je održao i konferenciju za medije. Uslijed i kašnjenja momčadi u dolasku, odlučeno je da se u večernjim satima ipak neće odraditi trening kao što je i najavljeno, već će momci samo trenirati u hotelskom fitnesu.

Za početak se još jednom Dalić osvrnuo na subotnju pobjedu u prijateljskom susretu protiv Portugala.

- Bila je to samo prijateljska utakmica, dobar trening. Rezultat je jako bitan, lijep, ali najbitnije je da smo ispunili zahtjeve u igri. Bilo je puno lijepih stvari, ali to je samo pripremni susret. Za dobar rezultat protiv Španjolske morat ćemo dati još i više – naglasio je Dalić.

image
Ante Čizmić/Cropix

Odmah po dolasku momčad je prije presice i hotelskog treninga imala doček na trgu u Neuruppinu. Na njemu je bilo par tisuća hrvatskih navijača koji su momčad i izbornika dočekali ovacijama.

- Jako lijepo. Još jednom je hrvatski narod pokazao koliko mu znači reprezentacija. Uvijek su uz nas. Svjesni smo velikih očekivanja, velikog broja naših navijača ovdje. Nadam se da ih nećemo iznevjeriti. Oni su nam velika podrška i motiv. Hvala im na tome. Bio je to lijepi početak – kazao je Dalić.

Koliko će biti teško pobjeći od euforije?

- Već smo dovoljno iskusni, u zadnjih šest godina smo toliko toga prošli i znamo se nositi s time. I navijači su svjesni da moramo imati svoju privatnost i mir da bismo bili na visini zadatka. Znam da svi oni žele i autogram i fotografiju, ali moramo imati razumijevanja da nam treba mir – naglasio je Dalić.

Koliko ste blizu udarne postave za Španjolsku?

- Svaka od tri utakmice tražit će drugačiji pristup i taktiku. Ono što smo protiv Portugala treba neke stvari promijeniti. Na ovih 26 igrača računam, nije netko više ili manje unutra. Jučer su svi koji su ušli pokazali da se na njih može računati. Veseli me da je Perišić odigrao 35 minuta, muški se borio, istrpio je dva-tri jaka duela. Dobro će doći da stekne samopouzdanje i sigurnost. Nećemo puno lutati. Trebat će nam čvrsti blok. Vrlo smo jeftino primili gol. Moramo stati čvršće i bliže, ne smijemo se raspasti. Igrat ćemo još više od golmana. Dosad nismo puno radili ofenzivne prekide, da se ne otkrivamo, na tome ćemo također raditi u idućih šest dana. Radit ćemo analizu Španjolske, Ladić će biti na utakmicama. Ovo u Portugalu se pokazalo dobrim, vidjet ćemo hoćemo li što mijenjati – naglasio je Dalić.

image
Ante Čizmić/Cropix

Španjolski kolega je istaknuo kako su u njegovoj domovini impresionirani pobjedom Hrvatske nad Portugalom, pa upitao je li hrvatski izbornik stigao pogledati prijateljski susret Španjolske i Sjeverne Irske.

- To je manje važno, nama je bitna subota. Nismo još stigli pogledati tu utakmicu, ali ćemo je pogledati. Španjolska je sjajna reprezentacija, puna mladih igrača i kvalitete, samopouzdanja. Čeka nas veliki protivnik, ali i mi smo dobri – rekao je Dalić.

Za Hrvatsku je Gvardiol igrao na lijevom beku, prije nego što je to igrao kod Pepa Guardiole u Manchester Cityju?

- Prije tri godine je došao iz mlade reprezentacije i debitirao je u Škotskoj na Euru lijevog bočnog. On je svestran igrač koji može igrati sve. Naša procjena je da mi možemo naći kvalitetnije rješenje na lijevom boku s njim. On stigne uz to i sve zatvoriti straga. Ovo što igra u Cityju u zadnja dva mjeseca dalo nam je za pravo da tako razmišljamo. Joško je igrač sadašnjosti i budućnosti. On će biti, ako već i nije, najbolji defenzivni igrač na svijetu – naglasio je Dalić.

image
Ante Čizmić/Cropix

Nakon osvojenih srebrnih i brončanih medalja, sanjate li sada zlato?

- Nekako do sada nismo na europskim prvenstvima imali rezultate kao na svjetskim, ne znam zašto, ali potrudit ćemo se da to popravimo. Nećemo sebi raditi pritisak, ići ćemo polako. Ako se ne varam kotiramo kao 12. favorit Eura. Vjerujem u ovu momčad i ono što radimo – rekao je izbornik.

Koliko vas sve ceremonije, primanja... skreću s priprema za Euro?

- Dosta je bilo dočeka i svega, moramo se sada posvetiti svom poslu. Osobito ja. Razumijem svakog drugoga, ali mi smo tu zbog drugog posla – naglasio je Dalić.

Da je hrpa ljudi zaokružila vas na glasačkom listiću. Imate li takvih ambicija?

- Nemam komentar. Nemam te ambicije, to nije moj stil, način života. Od toga nema ništa – naglasio je Dalić.

Što je s povratnicima poslije ozljeda? Perišić? Vlašić? Baturina?

- Ivan me ugodno iznenadio. Bio je jedan jako nezgodan duel, a on je to istrpio. Dobio je sigurnost. Kod Vlašića se u petnaestak minuta pokazalo da se oporavio u potpunosti, da smo bili u pravu kada smo ga čekali. Baturinu smo samo malo sačuvali. Od sutra je opet u treningu, svi su zdravi i spremni. To je bila samo preventiva – kazao je Dalić.

image
Ante Čizmić/Cropix

Kako usporediti ovu reprezentaciju s onom iz Katra?

- Dobili smo mlađe igrače koji imaju još dvije godine igranja, prije svih mislim na Šutala i Gvardiola. Dobili smo starije Broza, Periju, Kovu i Vidu. Jedino ćemo malo promijeniti način igre. Imamo male probleme s nekim segmentima igre na nekim pozicijama, uvijek nastojimo to skrpati i ispadne dobro. Imamo isti problem da imamo tipove igrače koje miksamo, nadomještamo. Svaki ptu to dečki naprave sjajno. MI smo u Katru bili s 18 novih igrača u odnosu na Rusiju, pa su očekivanja bilo drugačija. Sada sam svjestan da su očekivanja veća. Nije neka velika razlika u momčadi, imamo isti stil i isti put – kazao je Dalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 12:25