StoryEditorOCM
Domaći nogometčeka se odluka

Zekić još nije dobio papire za odlazak iz Albanije pa će momčad voditi Ivo Smoje

Piše Gradimir Đukarić/SN
5. listopada 2023. - 19:45

S vremena na vrijeme predsjednik Osijeka Ferenc Sakalj presječe i donese tešku odluku. Nekada to doduše napravi prekasno i s odgađanjem, ali sada nije oklijevao.

Povici s tribina "Kule odlazi" su prerasli u "Uprava odlazi", taj povik se brzo izrodio i u transparent kojeg su navijači Osijeka razvili na posljednje dvije utakmice, i vjerojatno mu nije svejedno jer ništa se slično nije događalo još otkako je klub prije sedam i pol godina prešao u privatne ruke.

U svakoj krizi netko mora platiti glavom, a ovaj puta to su bili trener Tomas i sportski direktor Kulešević. Uzalud i blještavilo Opus Arene čiju je izgradnju ova uprava uspjela izgurati do kraja unatoč silnim problemima koji su se putem javljali kada su ono što najviše zanima navijače - igre i rezultati - iz utakmice u utakmicu sve gori i gori, a ambicije i smjer u kojem klub ide postali su im neodređeni. Previše se lutalo u posljednjih godinu i pol, s nekim se odlukama nepotrebno odugovlačilo, a istovremeno se premalo iz vrha kluba komuniciralo prema van (zapravo baš ništa), da bi navijači sada odjednom bili puni razumijevanja.

Da je prvi čovjek kluba zimus ili najkasnije ovoga ljeta javno istupio i samo objasnio trenutak u kojem se klub nalazi vrlo izvjesno bi i danas atmosfera bila drugačija, ali on je tu priliku propustio. Prošla voda ispod mosta., pišu Sportske novosti.

U međuvremenu Osijek je našao novog trenera, ali ga još uvijek nema. Situacija sa Zoranom Zekićem u srijedu nije bila ništa drugačija nego u ponedjeljak navečer kada su klupski čelnici okrenuli njegov broj telefona. Zasad je sve ostalo na usmenom dogovoru dvije strane.

Zekić je i dalje pod ugovorom u Albaniji gdje ne može preko noći riješiti papire iako je još iste večeri nakon što je dogovorio svoj povratak među Bijelo-plave krenuo u proces raskida suradnje. Međutim, njegovom aktualnom klubu Partizaniju u četiri dana (između srijede i nedjelje) slijede dvije prvenstvene utakmice zbog čega rastanak neće biti ekspresan kako su se on i čelnici Osijeka nadali.

Protiv Rudeša momčad će tako voditi Ivo Smoje, koji je inače svojedobno Zekiću bio pomoćnik u stručnom stožeru za njegovog prvog mandata, a koji je preuzeo rad s momčadi otkako je Stjepan Tomas smijenjen. Početkom idućeg tjedna sve bi napokon trebalo biti službeno, a Zoran Zekić momčad će preuzeti u gotovo identičnom rezultatskom trenutku kao kada je prvi puta preuzeo bijelo-plave u jesen 2015. Povratnička utakmica trebala bi mu biti protiv Hajduka na Poljudu.

S angažiranjem Zekića jedna je nepoznanica u jednadžbi razriješena, a ostalo je još riješiti pitanje sportskog direktora. Kako doznajemo, u klubu su odlučili kako će si dati vremena i dobro promisliti prije odluke tko će biti novi šef sportskog sektora. Ipak ta pozicija iako iznimno bitna, pa i ključna, u ovom trenutku nije bila toliko hitna koliko ona trenerska. U idućim danima, doznajemo, nitko neće biti imenovan nitko na tu funkciju, ali isto tako na Opus Areni moraju biti svjesni toga kako nemaju baš puno vremena. Novog sportskog direktora očekuje ogroman posao.

Za početak treba pripremiti zimski prijelazni rok koji je pred vratima, a u kojem Osijek mora ispraviti propušteno prošlog ljeta te, što nije nimalo nevažno, već sada početi razgovore s onom skupinom igrača koji će idućeg ljeta ući u zadnju sezonu ugovorne obveze poput Bukvića, Nejašmića, Malenice, Miereza... Kašnjenje u pregovorima već se nekoliko puta obilo bijelo-plavima o glavu, a ponavljanje slučaja Kleinheisler i Žaper kada je klub bio stisnut uz zid na Opus Areni si jednostavno više ne smiju dozvoliti. Valjda je nešto naučeno iz svega toga.

U medijskom prostoru pa i među pristalicama bijelo-plavih najčešće se spominje ime Alena Petrovića i zbog toga što je u tandemu sa Zekićem svojedobno radio dobar posao u godinama kada je klub tek prešao u ruke novih vlasnika, ali i zbog toga što i danas milijunsku zaradu Osijek ostvaruje samo i isključivo na transferima onih igrača koje je on doveo iako ga već tri godine nema u klubu.

Međutim, zasad je sve to na razini špekulacija, pitanje je li Petrović uopće u planovima klupske uprave, kao i zanima li njega povratak u klub u kojem mu je u jesen 2020. potpisan otkaz nakon što je njegovu funkciju preuzeo Nenad Bjelica. Kako god, ime novog sportskog direktora nećemo tako brzo doznati kao ono trenera s kojim će surađivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:15