StoryEditorOCM

‘Zašto igrači Dinama reklamiraju dresove drugog kluba?!‘ Ili ipak... Navijačka se bitka vodi na društvenim mrežama

27. ožujka 2024. - 14:16

Dinamo je na svojoj službenoj stranici i društvenim mrežama lansirao kolekciju retro dresova. Ne bi to podiglo previše prašine da se ne radi o dresovima iz 1926. godine kluba koji se zvao Građanski.

Službeno ime Dinama je Građanski nogometni klub Dinamo. Barem je tako ime izglasano od 2011. godine. Međutim, Dinamo kao klub postoji od 1945. godine, tada je klub formalno osnova. A Građanski za kojeg u Maksimiru kažu da su njegov sljednik još u travnju 1911. godine, ali je na kraju 2. svjetskog rata ukinut odlukom tadašnjih vlasti ukinut. S demokratskim promjenama i osamostaljenjem Hrvatske mijenjalo se i ime Dinama. Prvo je postao HAŠK Građanski, pa Croatia, a onda se ipak vratilo ime Dinamo. Nekad se slavilo rođendane kluba kao da je osnovan 1945., nekada kada je to trebalo kao da je osnovan 1911. godine, a HAŠK je osnovan recimo 1903. godine...

image


 

Goran Mehkek/Cropix

Stoga je lansiranje ove kolekcije dresova, svojevrsnih replika prvih plavih dresova Građanskog u kakvom je osvojen i prvi naslov prvaka 1923. godine, podiglo dosta prašine među navijačima koji se prepucavaju na društvenim mrežama. Argument je često u stilu:

- Zašto igrači Dinama reklamiraju dresove drugog kluba?

Dinamo se diči kako je 1945. godine od Građanskog preuzeo plavu boju dresova, većinu igrača, nadimak purgeri, sličan grb...

Međutim, HAŠK je osnovan 1903. godine, Građanski spomenute 1911., a Dinamo 1945. godine, nakon što su ugašeni HAŠK i Građanski čija oba imena je klub iz Maksimira nosio od 1991. do 1993. godine (HAŠK Građanski). Tada su u Maksimiru prisvojili dotad osvojene titule sva tri kluba (iako su dva od njih egzistirala istovremeno), a držalo se u startu da je klub osnovan 1903. godine. Pa je klub potom preimenovan u Croatia uz preoblikovanje u š.d.d. To je ime bilo na snazi do 2000. godine kada je vraćeno ime Dinamo. Tek kasnije su prisvojene titule samo Građanskog i kao godina osnivanja uzeta 1911.

Međutim, Udruga građana GNK Dinamo je osnovana u studenom 1998. godine, iako je već postojalo športsko dioničko društvo Dinamo kao sljednik onog Dinama osnovanog 1945. godine. Spomenuto dioničko društvo je 2004. godine otišlo u stečaj, a udruga građana se umjesto da krene od najnižeg ranga, nastavila natjecati u elitnom rangu hrvatskog nogometa. Dapače, na sudu su u slučaju Cvitanović trudili da dokažu nepovezanost s ranijim š.d.d.-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:17