StoryEditorOCM
Domaći nogometloše pamćenje

Vratar Dinama priznao da je dugovanja dobivao gotovinom ‘na ruke‘, ali se ne sjeća je li mu novac dao Zdravko Mamić

Piše HINA
3. listopada 2023. - 20:03

Bivši vratar NK Dinama Tomislav Butina rekao je u utorak, u nastavku suđenja braći Mamić i ostalima, da mu je klub dio dugovanja podmirio gotovinskom isplatom "na ruke", ali se nije mogao sjetiti je li novac dobio od okrivljenog Zdravka Mamića.

U svom iskazu na osječkom Županijskom sudu Butina je kazao da su mu primanja u Dinamu gotovo uvijek uplaćivana na račun, ali se sjeća jedne iznimke kada je trebalo riješiti pitanje njegovih potraživanja prema klubu, pri čemu nije siguran je li to bilo 2003. godine.

S obzirom da je klub tada bio u lošoj financijskoj situaciji i da su se od 2000. nagomilali dugovi prema njemu Butina je kazao kako je dogovoreno da će mu se potraživanja podmiriti gotovinskom isplatom.

Ne sjeća se kim je u upravi kluba dogovorio takav način isplate 30 tisuća eura, već napominje da je taj iznos bio manji od njegovih ukupnih potraživanja prema klubu te da su se usuglasili oko iznosa koji bi se mogao isplatiti.

Butina se nije mogao sjetiti od koga je dobio spomenuti novac, a nakon što mu je, iz sudskog spisa, predočena potpisana potvrda o isplaćenom novcu kazao je: "Ako na potvrdi piše da sam to dobio od Mamića, onda je to tako i bilo".

Svjedok Stanislav Tulić ispričao je kako mu je Zdravko Mamić obećao nagradu za posredovanje, ako Dinamo potpiše ugovor s makedonskim nogometašem iz Strumice Saškom Pandevom.

Nakon što je Pandev potpisao ugovor Tulić kaže da je bio pozvan u NK Dinamo gdje mu je tadašnji sportski direktor Zvjezdan Cvetković predao kovertu s klupskim grbom i rekao da je to za njegov trud oko angažmana igrača.

Kada mu je predočen iskaz iz istrage iz kojeg proizlazi da je od Zdravka Mamića primio 18 tisuća eura svjedok je kazao kako mu Zdravko Mamić nije ništa donio, a da mu je Cvetković rekao kako je to nagrada od predsjednika "Strumice" Vanča Takovskog za ugovor Saška Pandeva.

Uskok je, zbog značajnih razlika, u odnosu na iskaz iz istrage, uložio primjedbu na iskaz ovog svjedoka na glavnoj raspravi.

Obrana ponovno tražila izuzeće sudskog vijeća

Na početku rasprave obrana Maria Mamića zatražila je izuzeće svih članova sudskog vijeća jer su, unatoč tvrdnjama vijeća da je cjelokupni spis iz ovoga predmeta upućen na Visoki kazneni sud (VKS) radi odlučivanja o žalbi njihova klijenta o privremenoj mjeri osječkog suda u vezi raspolaganja imovinom, danas utvrdili da o tome nema dokaza.

Smatraju kako bi jedini dokaz o tome bila službena zabilješka postupajućeg suca da je cjelokupni predmet zaprimljen na VKS-u. Tvrde i da je došlo do svjesnog narušavanja prava njihovog branjenika te da su potvrđeni medijski napisi kako je na VKS-u došlo do promjene postupajućeg suca u ovome predmetu, ali nije jasno zbog čega.

Odvjetnik Ivan Stanić kazao je da je, prema medijskim napisima, bilo i telefonskih intervencija predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana, ali i predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, da se taj spis što prije vrati u Osijek.

U tjedniku "Nacional" danas je objavljeno kako je sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić, zbog čijeg je poznanstva sa Zdravkom Mamićem, suđenje iz Zagreba premješteno u Osijek, zatražio dostavu cjelokupnog spisa u tzv. aferi "Dinamo 2", radi odlučivanja o žalbi Maria Mamića, ali da ga je u tome spriječio predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić.

Sudsko vijeće obrani je uskratilo zahtjev za traženje izuzeća, jer u sudskom spisu postoje dostavnice, iz kojih je vidljivo kada je i što kome dostavljeno.

Sudac Davor Mitrović ocijenio je da je ovaj zahtjev, poput nekih prethodnih slučajeva, bio usmjeren ka odgađanju rasprave te je stoga obrani uskraćeno pravo na njegovo podnošenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2023 17:05