StoryEditor
Domaći nogometveliki planovi

Vitaić: Želim da Solin postane nositelj kvalitete u Dalmaciji

27. kolovoza 2020. - 14:32
Ante VitaićAnte Čizmić/Arhiva Hanza Media

Prva HNL pionira i kadeta krenula je jučer, a među onima koji su odigrali svoje prve susrete bili su i mladi nogometaši Solina. Tim smo povodom odlučili kontaktirati novog voditelja Škole nogometa NK Solina, Antu Vitaića.

Vitaića ćete se sigurno sjetiti iz igračkih dana u kojima je branio boje Hajduka, Osijeka, Splita, Dugopolja i Mosora, a jedini izlet u inozemstvo imao je 2008. kada je u Norveškoj igrao za Ham Kam koji se tada natjecao u prvoj norveškoj ligi.

Novi voditelj Škole nogometa NK Solina danas je nogometni trener s nacionalnom PRO licencom i iskustvom vođenja dalmatinskih niželigaša (Orkan Dugi Rat, Uskok Klik, Zmaj Makarska i Omiš), koji uz vođenje Solinove Škole nogometa vodi i selekciju pionira (dječaci rođeni 2006. i 2007. godine) koji su jučer trijumfalno ušli u novu sezonu svladavši Rijeku rezultatom 3:0.

Prije svega čestitke na odličnom otvaranju sezone. Recite nam, kakvi su prvi dojmovi na novom poslu, kako ste uopće došli ovdje?

- Hvala vam na čestitkama, uvijek je lijepo pobijediti. Za sada sam iznimno zadovoljan, moram iskreno reći. Škola nogometa broji više od 300 polaznika u svim kategorijama i očekivanja su velika. Za ovu su se sezonu u klubu odlučili za parcijalnu reorganizaciju pa su nakon isteka ugovora bivšem voditelju Anti Bobanu meni uputili poziv da preuzmem ovu funkciju, započinje Vitaić.

Iskustvo ste stjecali u dalmatinskim niželigašima, a sada ste na potpuno drugoj funkciji. Odmah ste napravili neke kadrovske promjene, recite nam kakva su očekivanja?

- Želim da svi zajedno napredujemo iz dana u dan, a mislim da nam prvi rezultati daju razloga za optimizam. U sustav smo uveli neke mlade perspektivne trenere kao što su Marin Nerlović koji je preuzeo juniorsku momčad i Marin Grčić koji je preuzeo pionire 2. Imamo veliko povjerenje u kvalitetu i rad našeg Zdravka Markovića koji vodi momčad kadeta, koja, baš kao i pioniri, nastupa u Prvoj HNL, kao i u legendarnog Mladena Bosančića koja vodi kadete 2, kaže Vitaić.

Kadeti su poraženi od Rijeke rezultatom 7:1, ali Vitaić ustraje na tome da je sve to vrijedna lekcija koja će igrače učiniti boljima.

- Nama je naglasak na razvoju s posebnim naglaskom na skautiranje u užoj regiji, ulaganje u nogometnu analitiku, a ostvarili smo i suradnju s KIF-om kroz mlade trenere koji volontiraju u našoj školi nogometa. Eduakcija trenera je vrlo bitna stavka, a glavni cilj je da nam pioniri i kadeti zadrže prvoligaški status te da juniori pokušaju izboriti plasman u najviši rang, objašnjava.

Mislite da možete ispuniti ciljeve s obzirom na uvjete i kvalitetu kadra?

- Prva momčad Solina mora imati domaće igrače. To je jedini način da klub opstane, a sve to kreće iz škole nogometa. Zadatak nije nimalo lagan, ali vjerujem da se može. Plan imamo, želja je postati nositeljem kvalitete u regiji, naravno, uz nedodirljivi Hajduk. Planiramo uvođenje sportske pedagogije u suradnji s Filozofskim fakultetom u Splitu i Hajdukom tako da osim igrača, stvaramo i kvalitetne ljude, a naš finalni proizvod mora biti upravo igrač za prvu momčad, kaže za kraj Vitaić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. listopad 2020 12:15