StoryEditorOCM
Domaći nogometkilometraža

Već u startu su podignute tenzije: zašto sudac iz okolice Zagreba sudi derbi, a iz Trogira i Omiša ne?

3. listopada 2023. - 11:07

Makar nije izostajalo uzbuđenja, derbi Hajduka i Dinama mnogo je bio siromašniji na terenu nego na tribinama. No, jedan od najslabijih na travnjaku nije na sebi imao ni grb ‘bijelih’ ni ‘modrih’, već onaj – FIFA-e.

Koliko god nas pokušavali određeni stručnjaci ovih dana uvjeriti u suprotno, a nema sumnje da će se to lobiranje i nastaviti i od strane sudačke komisije, Igor Pajač iz Svetog Ivana Zeline nije se proslavio. Nijednu krucijalnu odluku nije pogrešno dosudio, ni kod penala koji je tražio Dinamo, ni kod onog na kojem je inzistirao Hajduk.

Nije utjecao na konačan rezultat, ali da je dobro sudio – nije. Najviše neujednačenim kriterijem, u situacijama kada je trebalo svirati prekršaj u korist ‘bijelih’ odnosno ‘modrih’ izazvao je bijes s tribina, ali i igrača i klupe Hajduka.

Podsjetnik

Na momente je sve pomalo podsjetilo na aktualnog povjerenika za suce, čovjeka koji ga je delegirao za ovaj susret Ivana Novaka i njegovo ‘legendarno’ suđenje u derbiju tadašnje Croatije i Hajduka 1999. godine u Maksimiru (1:1) koje se i dan danas jako dobro pamti. Trener Hajduka Ivan Leko je nakon susreta govorio dijelom u rukavicama kako bi izbjegao novu kaznu, ali je sve i rekao.

- Sudac je bio loš i mene to nervira i nitko to ne smije reć’. Na 50-50 je svaka na njih... Sudac je loš. Gledao sam utakmicu Tottenham - Liverpool. Sudac je pogriješio, ali su se gospoda Englezi ispričali. Volio bih da tako i ovdje kažu, da kažu bio nam je sudac loš, izvinite, ali to se neće dogoditi.

Neće, zato što se u Hrvatskoj svi na pogrešan način prave Englezima. A Pajaču svakako nije pomoglo ni što je uopće delegiran za derbi, kao arbitar iz Sv. Ivana Zeline koja je tek kojih tridesetak kilometara udaljena od Zagreba. Već u startu su tenzije time nepotrebno podignute.

Bez predrasuda

Nema nikakvih predrasuda prema Pajaču, dapače neka čovjek sudi derbi. Naravno, ako zaslužuje. Ali zašto ih suci iz recimo Trogira, Omiša, Sinja ne sude također. Nema sudaca iz tih mjesta? Ne može suditi uz Darija Bela iz Osijeka najbolji hrvatski sudac Duje Strukan zbog toga što je iz Splita?

Zašto derbi onda ne sude Jakov Titlić iz Potravlja, Ante Terzić iz Podstrane ili Mateo Erceg iz Pristega? Svi su na elitnoj sudačkoj listi. Neiskusni su, neki su tek uskočili na listu? Kao da Patrik Kolarić nije bio još neiskusniji kada je svojedobno bio delegiran za derbi, kao projekt, programirani sudački ‘wunderkind’. Možda bi spomenuti sudili derbi još i lošije, možda bolje. Dokažite da su kilometri isti neovisno mjeri li se iz Zagreba ili Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2023 03:39