StoryEditorOCM

Upozoravajuća poruka, Ivan Rakitić prekrižio je ruke; ako se ovo dogodi, utakmica će se prekinuti; stvari su ozbiljne

Piše Sport SD
17. listopada 2024. - 11:41

Rasizam na nogometnim terenima i dalje je jako prisutan, a često čujemo razne njegove pojavne oblike i na hrvatskim travnjacima. Hukanje para uši, a razne poruke bodu u srce.

Stoga je to akcija koja mora trajati stalno i nadamo se da će uskoro doći vrijeme kada će takve poruke postati relikt prošlosti.

Do tada, bitno je obrazovati javnost, a u tom smjeru ide i akcija HNS-a. Na fotografiji je Ivan Rakitić s prekriženim rukama, a slijedi objašnjenje.

Međunarodna nogometna federacija FIFA donijela je na 74. Kongresu u Bangkoku povijesnu odluku o odobrenju i preuzimanju kolektivne odgovornosti za Globalni stav protiv rasizma u nogometu.

Hrvatski nogometni savez aktivirat će programe i akcije u svakom od pet područja djelovanja koja podupiru Globalni stav protiv rasizma: pravila i sankcije, akcija na terenu, kaznene prijave, edukacija i glas igrača.

Pod drugim područjem djelovanja, akcija na terenu, Kongres Fife jednoglasno je prihvatio da će globalni nogomet zaustaviti, privremeno i trajno prekinuti utakmice u slučajevima rasizma, uvodeći globalnu standardnu gestu kojom igrači mogu komunicirati rasističke incidente, a suci signalizirati obveznu provedbu trostupanjskog postupka koji će biti obvezan u svih 211 saveza članova Fife.

Trostupanjski postupak uključuje angažman službenih osoba na utakmicama, organizatora natjecanja, ekipa, igrača i svih drugih relevantnih strana, podsjećajući na obveznu provedbu ovog postupka na svim organiziranim nogometnim utakmicama.

Postupak bi u praksi trebao izgledati ovako:

1. korak: sudac zaustavlja utakmicu

Ako ste doživjeli rasističko zlostavljanje, upotrijebite GESTU PROTIV RASIZMA (ruke prekrižene na prsima) i sudac će zaustaviti utakmicu.

2. korak: sudac šalje momčadi/ekipe natrag u svlačionice

Ako se rasističko ponašanje nastavi nakon ponovnog početka utakmice, sudac će je prekinuti i objema momčadima/ekipama naložiti da se vrate u svlačionice.

3. korak: sudac prekida utakmicu

Ako se rasističko ponašanje nastavi tijekom pauze, utakmica će biti trajno prekinuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 11:59