StoryEditorOCM
Domaći nogometfinancijska izvješća

U Puli ljuti i razočarani HNS-om: Zbog nelegalnih UEFA licenci Rijeke i Osijeka Istrani ostali bez Europe i novaca

Piše Robert Matteoni/ SN
24. siječnja 2024. - 21:21

Nakon što je objavljena jedna “lijepa priča” o redu i pravilima iz domaćeg nogometa, po kojem su za prošlu sezonu Osijeku i Rijeci dodijeljene nelegalne UEFA licence, u okruženju pulskog prvoligaša dodatno je pojačana gorčina raspletom prošle sezone.

Na Drosini su bili itekako ljuti i razočarani odnosom prema Istri 1961, koja je u nekim utakmicama jasno oštećena i ostala prikraćena za prvi europski nastup u povijesti pulskog nogometa. Sada je objelodanjeno da dva kluba ispred Istre 1961, Rijeka i Osijek, nisu imali nužne uvjete za dobivanje UEFA licence, što drugim riječima znači da je klub iz Pule i na tom planu oštećen. Istra 1961 imala je sve ispravne licence, domaće i UEFA, te je logično da bi se uz još jednog predstavnika našla u euro ždrijebu.

O toj situaciji u utorak nije bilo reakcija s Drosine. Za očekivati je da bi Uprava kluba trebala izreći stav oko ovog slučaja, koji nam ukazuje, još jednom, kako stvari u domaćem nogometu teku. Zaštita većih klubova i bližih “oltaru” vlasti, a koja se ogleda i u tretmanu na terenu, događa se i kad treba izvan terena.

Činjenica da je ovakav slučaj UEFA zabilježila samo još u kosovskom nogometu, koji je još u stvaranju svojih institucionalnih stabilnosti, više nego jasno ukazuje kakvoću previda unutar sustava HNS-a. I što to znači da je UEFA dopustila nastup tih klubova u Europi? Znači li to onda da oni klubovi koji poštuju pravila i drže se obaveza imaju isti tretman kao i oni koji su prikazivali lažna financijska stanja?

Tako to valjda mora ići u našem nogometu...pišu SPortske novosti.

U kronici s Drosine valja zabilježiti da je u utorak u press centru predstavljen formalno novi igrač Istre 1961 Ville Koski. Finski reprezentativac se odlično snašao u Puli, istaknuo je da je odlično primljen te da mu je klima u odnosu na njegovu zemlju kudikamo ugodnija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:27