StoryEditorOCM
Domaći nogometdok se čeka beljo...

U mladoj reprezentaciji Hrvatske gomilaju su problemi, izbornik odrješito: ‘Neću više nikoga zvati‘

Piše Davorin Olivari/SN
12. lipnja 2023. - 10:35

Izbornik mlade U-21 vrste Dragan Skočić računa da će se Dion Drena Beljo priključiti njegovoj vrsti nakon Final Foura Lige nacija, te da će zaigrati na Europskom prvenstvu! To je svakako najvažnija vijest s priprema mlade vrste u Medulinu.

Kao što vjerojatno znate, nakon što je iz Vatrenih zbog ozljede otpao Joško Gvardiol, Zlatko Dalić će u Nizozemsku povesti Belju, koji je trebao biti jedan od glavnih aduta U-21 selekcije u Rumunjskoj, pišu Sportske novosti.

No kao što vidimo, to ne znači da napadač Augsburga neće igrati na Euru mladih, a znamo koliko je to važno za Skočićevu momčad koja je zaista ‘izbušena‘ sa svih strana. Zbog suspenzije nema Marija Vuškovića, ozlijeđeni su Luka Sučić i Hrvoje Smolčić, Stanišić i Josip Šutalo su u rosteru A vrste, Boško Šutalo nije igrao u Dinamu zbog ozljede, Amerikanci nisu pustili Stipu Biuka...

- Sve to treba prihvatiti kao činjenicu. Pokušat ćemo napraviti sve najbolje s ovim igračima koji su tu. Svjesni smo svega, ali okolnosti ne možemo promijeniti - kaže nam izbornik Skočić

Priča nam Dragan da je u svojoj trenerskoj karijeri imao sličnih iskustava, pa prihvaća stanje kakvo jest. Uostalom, a što mu drugo ostaje? Pitali smo ga hoće li možda pozvati još nekog novog igrača?

- Ne!

Dakle, sve jasno. Izbornik je nakon objave liste pozvao samo Vicka Ševelja (22), bivšeg igrača Hajduka, inače desnog beka slovenskog Radomlja.

- Pozvao sam Ševelja jer smo imali jednu situaciju s Nikom Sigurom, dobio je jak udarac u gležanj na jednom treningu. Kako bi se moglo normalno raditi, kako bi trening funkcionirao, uputio sam mu poziv. Ali mislim da će sa Sigurom biti sve u redu.

Inače, kad se radi o mladoj vrsti, zaista se u Medulinu na najbolji način u pravom svjetlu pojavljuje Murphyjev zakon; ‘ako nešto može poći naopako, poći će naopako".

- Imali smo i Martina Baturinu pod temperaturom. Dobio je virozu. Nadalje, Lukas Kačavenda je preskočio posljednji trening, vuče neku neugodu, to je posljedica one operacije koju je imao. Morati ćemo ga pripaziti, no vjerujem da će na kraju svi biti dobri.

image
Damir Krajač/Cropix

Naravno da je veliki udarac mlada vrsta doživjela nakon što Los Angeles nije na okupljanje i Euro pustio Stipu Biuka. Na njega se računalo, trebao je biti važna karika Skočićeve momčadi.

- Njemu smo prvom poslali poziv, jer smo očekivali da će biti problema. Znali smo da njegov klub ima natjecanje, pa smo sve pokušali prevenirati tako da je prvi dobio pozivnicu. Ali njegov klub se oglušio. Na koncu su nam poslali neko šturo priopćenje da ne može doći. Meni je apsurdno da se igra Europsko prvenstvo mladih reprezentacija, a onda ovisimo o klubovima jer oni nisu dužni dati igrače.

Ali nisu samo Ameri ‘otkantali‘ mladu vrstu Hrvatske. Imamo mi u domaćem dvorištu ‘Amerikanaca‘, samo ovi su iz - Slavonije.

- Tražili smo Domagoja Bukvića, ali rekli su nam iz Osijeka da oni rano startaju s pripremama i da ga ne puštaju.

Skočić je listu igrača, njih 23 koji putuju na Euro, obznaniti 14. lipnja, kad se ta lista mora predati UEFA-i.

- Pozvao sam dodatne igrače zbog mogućnosti da se dogodi nešto nepredvidivo, zato nas na pripremama ima više. Također, dosta igrača je igralo manje u svojim klubovima, pa nismo imali potpuni uvid u njihovo stanje. A neki od njih su bili možda i nositelji u kvalifikacijama. Htio sam ih osobno vidjeti na pripremama u Medulinu. Imamo još dva dana za zaključivanje konačne liste, tada ćemo podvući crtu.

Naravno, bez obzira na sve probleme koju su ga snašli, izbornika ne napušta optimizam niti ambicija.

- Idemo napraviti najbolje što se može. Najveće probleme imali smo u obrambenom dijelu, to je osjetljivo. Nikad se ne mogu adekvatno zamijeniti igrači koji su bili nositelji. No tako je kako je, mi sigurno imamo svoje ambicije i idemo ih pokušati ostvariti na Europskom prvenstvu - zaključio je Dragan Skočić.

Koliko se sjećamo, nikada niti jedna mlada U-21 vrsta nije imala takvih kadrovskih problema kakve ima ova Skočićeva. Sve moguće nevolje sručile su se na ovu generaciju. Međutim, ponekad se takva priča koja ovog trenutka ne izgleda blistavo, zna pretvoriti u bajku. Možda upravo svi ti problemi koji su mladu reprezentaciju napali kao roj bijesnih stršljenova budu posebna motivacija za ove dečke, možda ćemo se veseliti vijestima iz Rumunjske.

Mlada selekcija do 19. lipnja ostaje u Medulinu. Europsko prvenstvo će otvoriti utakmicom protiv Ukrajine 21. lipnja u 18 sati u Bukureštu na stadionu Giulesti. U drugom kolu je na istom stadionu 24. lipnja od 20.45 sati čeka dvoboj protiv Španjolske, a u trećem 27. lipnja u isto vrijeme sudar s Rumunjskom na stadionu Steaue, također u Bukureštu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:48