StoryEditorOCM
Domaći nogometspektakl na apašu

U ludoj utakmici punoj preokreta Hrvatska ostala u igri za Euro. Bivši igrač Hajduka donio pobjedu

Piše Frane Vulas
15. listopada 2024. - 20:03

Čudna utakmica u Koprivnici puna preokreta na kraju je završila pobjedom Hrvatske 3:2, iako je Hrvatska vodila 2:0 uz još jedan poništeni pogodak. To je na koncu odvelo Hrvatsku do drugog mjesta i play offa kvalifikacija za mjesto na Euru u Slovačkoj 2025. godine. Još dvije utakmice Hrvatsku dijele od plasmana na Euro.

Nezadovoljni ipak mogu jednim dijelom biti na Poljudu, baš kao i navijači Hajduka. U 44. minuti je zbog ozljede zamijenjen stoper „bijelih” Dominik Prpić, u posljednje vrijeme standardan član početne postave „bijelih”. Baš od tog trenutka utakmica je s aspekta Hrvatske postala kaotična. U sudačkoj nadoknadi prvog dijela, pri vodstvu 2:0, Hrvatska je nakon njegovog izlaska primila dva gola. A na poluvremenu je u svlačionici ostao i drugi Hajdukov starter Šimun Hrgović.

Hrvatska je u ovom susretu zadnjeg kola grupne faze kvalifikacija za Euro trebala izbjeći poraz da bi osigurala drugo mjesto u skupini i play off. A pobjeda je u teoriji mogla donijeti i mjesto među tri najbolje drugoplasirane reprezentacije te direktan plasman na završni turnir. No, opipljivo vodstvo 2:0 poslije pogodaka Lukasa Kačavende i Diona Drene Belje, uz još jedan pogodak Belje između ta dva poništen iako se činilo da zaleđa nije bilo (nema VAR-a), prosuto je ekspresno po izlasku Prpića. Kao da se tada obrana Hrvatske potpuno raspala.

Ušao je umjesto njega debitant Matia Barzić Gutierrez. Igrač španjolskog drugoligaša Elchea, mladić kojem je otac Splićanin, a majka Španjolka, na taj način je debitirao za U21 reprezentaciju Hrvatske. U razmaku od samo minute u trećoj i posljednjoj četvrtoj minuti sudačke nadoknade

prvog dijela Grci su tada izjednačili pogocima Kostoulasa i Bakoulasa. Baš u tim trenucima susret Poljske i Njemačke završio je 3:3 iako je mladi „elf” vodio 3:1. To je značilo da Hrvatska više ne može biti među tri najbolje drugoplasirane momčadi.

U nastavku su Grci jurili po pobjedu koja im je bila imperativ, a Hrvatska je to pokušavala kazniti.

Odličan je bio prodor i udarac Franje Ivanovića u 59. minuti, ali nije pogodio. U 62. je tukao opet, ali obranio je Balomenos. U 63. minuti je odličan volej Luke Vuškovića otišao iznad grede, a iznad gola je otišao i pokušaj Koutsiasa u 68. minuti. Isti igrač izišao je u 70. sam ispred Nikole Čavline, ali je loptu poslao pored vrata. Kad nisu mogli napadači za pobjedu Hrvatske zabio je 17-godišnji bivši stoper Hajduka Vušković glavom nakon kornera.

U play offu se igraju dvije utakmice. Ždrijeb je u četvrtak 17. listopada u 12 sati. Termini utakmica su između 11. i 19. studenog ove godine.

Hrvatska – Grčka 3:2

Koprivnica – Stadion Ivan Kušek-Apaš.

Gledatelja 2500.

Utakmica 10. kola skupine G kvalifikacija za U21 Euro 2025.: Hrvatska – Grčka 3:2 (2:2).

Sudac: Sandi Putros (Danska) - 6.

Strijelci: 1:0 Kačavenda (16.), 2:0 Beljo (34.), 2:1 Kostoulas (45.+3), 2:2 Bakoulas (45.+4), 3:2 Vušković (76.).

Žuti kartoni: Soldo, Belcar i Zvonarek (Hrvatska) te Kostis, Bakoulis i Zouglis (Grčka).

Igrač utakmice: Luka Vušković (Hrvatska).


Hrvatska (4-4-2): Čavlina (6) - Valinčić (6), Prpić (6,5) (od 45. Barzić 5,5), Vušković (6,5), Hrgović (5,5) (od 46. Cvijanović 6) - Kačavenda (6,5) (od 64. Crnac -), Belcar (6), Soldo (6), Vidović (6) (od 64. Zvonarek -) - Beljo (6,5), Ivanović (6,5) (od 78. Pavić -).


Grčka (4-3-3): Balomenos (6) - Koutsogoulas (6), Konstantopoulos (6), Kostis (6), Apostolopoulos (6) (od 78. Kitsos -)- Bakoulas (6,5) (od 78. Tzimas -), Kourfalidis (6) (od 84. Metaxas -), Mouzakitis (6) (od 55. Kalogeropoulos 6) - Kostoulas (6,5), Koutsias (6), Niarchos (6) (od 55. Zouglis 6).


1:0 Kačavenda

16 – Grci su na centru izgubili loptu i sijevnula je kontra Hrvatske. Na kraju iste je Beljo asistirao za Kačavendu na desnoj strani koji je spretno svladao vratara Balomenosa.

24 – Gol Belje iz blizine poništen je zbog zaleđa kojeg prema snimci izgleda nije bilo.

2:0

34 – Beljo

Poslije spretnog prodora Ivanović je asistirao za Belju. Bivši napadač Osijeka Beljo je manirom rasnog golgetera loptu poslao u mrežu.

44 – Prpić je zbog ozljede izišao, ušao je Barzić.

2:1 Kostoulas

45+3 – Poslije kornera uslijedio je ubačaj s desne strane Mouzakitisa. Čavlina je ostao na gol liniji, a Kostoulas je loptu glavom skrenuo u mrežu.

2:2 Bakoulas

45+4 – Nakon povratne lopte Koufalidisa zabio je Bakoulas s ruba kaznenog prostora pored brojnih promatrača u plavim dresovima.

76 – Korner je izveo Zvonarek, a najviši u skoku je bio Vušković. Glavom je iz peterca loptu skrenuo u mrežu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 20:08