StoryEditor
Domaći nogometbivši golman hajduka nakon optužbi da je pozivao na bombardiranje gaze odgovara

Tvrtko Kale: Samo sam osudio terorizam

Piše PSD.
13. ožujka 2008. - 19:00

Kale u vrijeme dok je bio na vratima Hajduka  - J. Prkić / CROPIX
- Nisam rekao da Palestince treba izbrisati s lica zemlje – odgovara iz Izraela Tvrtko Kale nakon što su hrvatski mediji objavili da se nekadašnji vratar Hajduka našao u središtu političkog skandala zbog svojih izjava punih mržnje i netrpeljivosti prema arapskom svijetu.

- Želio sam samo osuditi terorizam svake vrste, pa tako i terorizam koji se događa u Izraelu gdje se gradovi bombardiraju od strane ekstremista – objasnio nam je Kale želeći demantirati dramatične vijesti koje prenose i naši mediji.

Kale je, kao vratar Beitara, vrlo popularan u Izraelu. Upravo zbog njegove popularnosti snažno su odjeknule izjave koje mu se pripisuju. A tu se citira i njegova navodna izjava:
- Mislim da bi na bombardiranje izraelskih gradova trebalo odgovoriti istom mjerom i Gazu vojnim putem potpuno izbrisati.

Kale kaže da je gostovao u televizijskom showu gdje je među ostalim govorio i o političkim okolnostima u Izraelu, a od njega su tražili da situaciju usporedi s događajima u Hrvatskoj.
- Rekao sam samo da dobro znam kako je Hrvatska rješila svoje probleme u situaciji kada su dijelovi države bili okupirani, a hrvatski gradovi trpili stalna bombardiranja. Nisam pozivao Izraelce da bombardiraju Gazu. Tu su priču iskonstruirali njihovi novinari. Nisam takav čovjek da bih pozivao bilo koga na ratovanje, a najmanje u državi gdje već 50 godina pokušavaju uspostaviti mir. Osim toga, ja sam sportaš i nikad nisam imao ambiciju uplitati se u političke vode – rekao nam je Kale.

Priznaje da je nesretan što pozornost hrvatskih medija zaslužuje kvazi-skandalima, a najmanje nogometom. A u Izraelu, gdje je stigao 2006. godine, afirmirao se kao nogometaš zasluživši među ostalim laksavu titulu najboljeg vratara Lige.
- Cijela bura oko mojeg intervjua ovdje je trajala jedan dan. Nitko mi nije zamjerio niti sam imao zbog toga neugodnosti, a najmanje da su me kaznili zbog toga. Nesretna okolnost je što su priču izvukli prije kup utakmice protiv aparskog kluba, Maccabija iz Alek Nazareta. Međutim sada vidim da se od toga u Hrvatskoj radi veliki skandal. Nažalost, nitko me ne zove kada dobro branim, nego uvijek radi nenogometnih tema – čudi se 33-godišnji Zagrepčanin.

Kale je nakon Zadra i Hajduk branio u Švicarskoj, u Xamaxu iz Neuchatela, gdje mu je trener bio Ćiro Blažević, a u Izrael je stigao 2006. potpisavši ugovor za Maccabi iz Tel Aviva. Nakon samo jedne sezone prešao je u redove ljutih rivala Beitar iz Jeruzalema.

Taj potez izazvao je gnjev navijača Maccabija koji su u znak osvete prema Kali zapalili hrvatsku zastavu.
- Ispada da se uz mene vežu skandali, a ni tada kao ni danas nisam bio kriv: klub je bio taj koji me je prodao i na meni zaradio lijep novac, 350.000 dolara. A navijači u Izraelu kao i svugdje u svijetu znaju se ponašati nepromišljeno – zaključuje Kale koji u Beitaru ima ugovor do ljeta 2009. Uskoro bi trebao dobiti i izraelsko državljanstvo.

Alen Orlić / EPEHA

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 14:31