StoryEditorOCM
Domaći nogometžele iznenaditi

Trener Puljana Gonzalo Garcia: ‘Hajduk je agresivniji nego prije, a Livaja je nevjerojatan, no nije jedini opasan‘

Piše Robert Matteoni/SN
27. siječnja 2023. - 20:16

Kad je dolazio u ljeto 2021. godine, ovdje je bio “no name”. Samo četiri godine prije Gonzalo Garcia bio je igrač s 15-godišnjom  profesionalnom (prvoligaškom) karijerom u ŠpanjolskojNizozemskojIzraelu Cipru.

U Puli, kako to priliči okruženje, dočekan je sa skepsom, čak i pojačanom kad je nakon par tjedana boravka na Drosini najavio...pišu Sportske novosti

- Želim da igramo protiv svakog suparnika s intencijom napadanja, a ne branjenja. U kratko vrijeme spoznao sam da će najvažnije biti mijenjati taj mentalitet.

U nedjelju vam stiže drugi kandidat za naslov prvaka, Hajduk, s novim trenerom i novom filozofijom igre?

- Ponavljam se kad to kažem, ali je logično izreći da nam dolazi veliki klub, odlične momčadi, koja želi osvajati trofeje. Uvijek je teško protiv Hajduka, a sada će biti i teže jer se vidi da je novi trener donio neku drugu energiju i novine. Ovaj Hajduk je agresivniji, s jakim presingom, pomicane formacije prema naprijed sa željom da guše suparnika u začetku njihove akcije. Sviđa mi se ta energija koju trener nameće svojim izvrsnim igračima.

Livaja je konstanta efikasnosti (i) kontra “vaše” Istre?

- Nevjerojatan je! Misliš da ga nema i onda samo bljesne i odlučno utječe na rasplete. Dao nam je dosta golova, doduše, skoro pola iz jedanaesteraca, ali jasno je da je opasan. Pogotovo ako primi loptu u kaznenom prostoru, tada je frka. Moramo pronaći način da ga držimo što dalje od našeg šesnaesterca. No, nije samo Livaja opasan. Hajduk ima Krovinovića, koji mi se baš jako sviđa, dinamičnog Sahitija, vrlo agresivnog Kalika, kojeg pamtim još iz Gorice, Nikola Kalinić je igrao na top razinama nogometa, Awaziem je odličan stoper i opasan u prekidima.

Njega neće biti zbog kartona?

- O.K., ali govorim o kadru Hajduka općenito, koji je sada u našem fokusu. Konkurentni su Splićani, iako mislim da je Dinamo još uvijek u prednosti za naslov, zbog kvalitete kadra, pobjedničkog mentaliteta, bez obzira na odlazak sjajnog Oršića. Hajduk je više gladan. Ključno je da podigne razinu gostujućih rezultata na one iz domaćeg okvira. Ovo je teška liga i nije jednostavno ići u Varaždin, Šibenik, Koprivnicu uzeti bodove, ali to su važne utakmice kao i najveći derbiji.

Hajduk će biti “poludomaćin”, s ogromnom podrškom navijača. Što može očekivati Istrin navijač, koji je vrlo pozitivan prema momčadi, vama i rezultatima u ovoj sezoni?

- Mi ćemo igrati do maksimuma, kao u svakoj utakmici, a onda ovisi o više faktora, među inim o suparniku, za što će to biti dovoljno. Mislim da je baš taj naš proaktivni stav razlog što su navijači stalno pozitivni, pa i onda kada nismo bili dobri i rezultatsku uspješni. Navijači najbolje osjećaju realnosti momčadi, njih se teško može prevariti, zato sam sretan što nas maksimalno podržavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 15:10