StoryEditor

Torcida među najvjernijima na svijetu; Lekić: To nam ništa ne znači

Piše PSD.
3. ožujka 2009. - 20:24

Jedan talijanski magazin uvrstio je Hajdukove navijače, Torcidu, među osam najvjernijih i najvatrenijih navijačkih skupina u Europi.

Na temelju opsežnog istraživanja izabrano je osam navijačkih skupina, među kojima nema nijedne talijanske. Kao razlog za to navodi se njihovo neodlaženje na gostovanja istočno od Italije, te činjenica da na ona na zapad Europe odlaze tek u završnim fazama europskih natjecanja.

Među osam izabranih skupina, većina ih je, osim po tome što svoj klub prate i na najudaljenijim gostovanjima, poznata i po čestom izazivanju nereda. No, glavni kriterij očito je bila vjernost i odanost klubu. To su navijači ovih klubova: Atletico Madrid, Basel, Celtic, Fenerbahče, Feyenoord, Galatasaray, Hajduk i Liverpool.

Talijani Torcidu predstavljaju kao jednu od najvatrenijih navijačkih skupina u Europi. Spominje se posebno rivalstvo s Dinamovim navijačima, s kojima su, kako piše, u prošlosti imali na desetke velikih okršaja. Posebno se ističe vatrenost derbija na Poljudu, gdje, prema Talijanima, do izražaja dolazi tipični balkanski mentalitet: “Uništi, razbij, napravi kaos”.

Podsjeća se i na niz izgreda Hajdukovih navijača po Europi, od kojih se pamti onaj u Genovi 2007. godine.
- Smatra se da je Torcida jedna od najvjernijih skupina, koja prati svoj klub i na najudaljenija mjesta zemaljske kugle - zaključuje list.

Tajnik Torcide Stipe Lekić nije se želio puno obazirati na najnoviji izbor po kojemu je Torcida svrstana u uzak krug navijačkih skupina na Starome kontinentu.
- Nama ne treba reklama, mi volimo svoj klub i kad gube i kad tuku. Trenutačno vlada euforija, no mi smo uvijek tu, bili bismo i da je Hajduk izgubio od Dinama. Torcidu će se pamtiti i za nju će se čuti, a ovakvi izbori ne predstavljaju nam ništa posebno - komentirao je Lekić.

T. BILIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. prosinac 2020 00:42