Domaći nogomettrener lokomotive

Tokić: Trebao sam u Hajduk, ali je ponuda Croatije bila izdašnija

Piše Slaven Alfirević
19. studeni 2016. - 00:36
tok00

Trapattoni iz Dervente postao je glavni ložač i strojovođa Lokomotive: Mario Tokić (41), o njemu je riječ, bivši stoper reprezentativac (28 nastupa, igrač Rijeke, pa Croatije, onda GAK-a, te bečkih Austrije i Rapida, te Zagreba), danas je ambiciozan trener pred kojim je – kako vjeruje – karijera.

- Neću biti trener ako budem prosjek. Želim postati cijenjen u prvoj ligi, a ne da potonem u drugu, treću ligu...

Dvaput zamalo u Hajduku, kao igrač, pa trener, podsjećamo stopera koji je sa 17, još 1992. iz Dervente doselio u Rijeku?

- Istina je, kao igrač Rijeke sve sam već dogovorio s Ivicom Šurjakom za Hajduk, ali je potom ponuda Croatije bila izdašnija, priznajem, bilo je to u ljeto 1998. Lani me pak Austrijanac Peter Pacult pozvao da mu budem pomoćnik u Hajduku, ako ga izaberu, bilo je sve vrlo blizu, trenutak do dogovora.

- Mada sam upozorio Petera da ne znam baš koliko je to zgodno jer sam bivši igrač Dinama. A u Beču, igrajući za Austriju, pa za Rapid, shvatio sam kako su takva rivalstva duboka, nepremostiva. Hajduk silno respektiram, ali me put odveo prema Dinamu i to sigurno ima svoj refleks.

I danas ste u Lokomotivi. Zar to nije jedno te isto s Dinamom?

- Ne, nije! Puno se o tome priča, ali je istina da je Lokomotiva klub za sebe. I mali Lovro Majer, izrazito darovit, "desetka" prava, Lokomotivina je škola nogometa.

Ali vam je zabranjeno pobijediti Dinamo?!

- Nije točno! Istina je da nismo nikada pobijedili, ali i od Rijeke redovito gubimo. Bilo je knap završnica, golova u 92., 93... Molim vas, pa to se ne da naštimati. Dapače, volio bih da budem prvi trener Lokomotive koji će svladati Dinamo!

I neće vam biti zamjereno?

- Ne, neće! To mi može biti samo plus u napredovanju.

Uskočili ste s pozicije pomoćnika umjesto Ivkovića?

- Sasvim naglo. Dobio sam povjerenje od uprave kao trajno rješenje koliko to trener može biti, jer uvijek smo mi treneri ovisni o rezultatima.

I odmah na Hajduk?

- Nije bajno, a iza nas su već tri poraza. Hajduk je izraziti favorit jer nama nekolicina fale, Radonjić, Ćorić, Šunjić, Capan, Doležal i Karačić. Ne znam hoćemo li i zapisnik popuniti do kraja, zovemo i juniore.

Ipak, imate aduta?

- Imamo, Zagorac je najbolji prvoligaški vratar poslije Kalinića, iskusniji od Livakovića koji tek dolazi. Stoperi Majstorović i Rrahmani su najbolji par u HNL-u, nadopunjuju se savršeno, "Majstor" je brz, a Amir nenadmašan u igri glavom. Duel Rrahmanija i Futacsa bit će prava poslastica, a treba Futacsa i udvajat. Iz Splita smo dobili prava pojačanja.

Htjeli smo priupitati za Lovru Majera, on nas zanima?

- Lovro je dragulj našeg nogometa... Važno je da radi i ne umisli se, da ne bude od onih koji su sa 16 ili 18 godina čudo, a sa 22 ih nema nigdje. Ima tu i Grezda, potentan napadač, pa Ivanušec, ali ga je malo umor ulovio, možda bude pričuva.

Rekosmo Trapattoni?

- Da, on je moj trenerski uzor. Poštujem njegov stav da je dobra obrana osnova za sve. Igrat ćemo čvršće, kao kad je trener bio Ćuk.

Onda ste različiti od prethodnika Ivkovića?

- Prilično, Tomo je ofenzivniji od mene. Ja želim najprije da je u obrani sve posloženo. U napadu dajem maksimalnu slobodu. Kad momčad dođe pred protivnički gol trener ima malo utjecaja. Ako imaš Messija, nije problem. Karikiram, ali ako imaš igrača u napadu koji je situacijski inteligentan, sve je lakše. A Lovro Majer je taj! Još je dijete, ali može i hoće. Ja sam kao trener pak zadužen da obrana bude prava.

#MARIO TOKIć