StoryEditor
Domaći nogometBez Hajduka

Tko sve dolazi, a tko ne dolazi: hrvatsko-mađarski državni susret na vrhu u loži Poljuda. Konačno ćemo vidjeti Šukera!?

8. listopada 2019. - 17:39

Očekuje se kako će na susret njihovih reprezentacija u četvrtak u Split stići državni vrh Hrvatske i Mađarske. Nema zasad službenih potvrda, a što je s aspekta njihovog osiguranja i posve razumljivo, ali vjeruje se kako će na susret stići predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković. S druge strane trebao bi u grad pod Marjanom doći i Plenkovićev kolega, mađarski premijer Viktor Orban.

Na Poljud prvi put nakon SP-a u Rusiji dolazi viceprvak svijeta Hrvatska, a s njim i političko-poslovna elita. Ulaznice koje su se našle u slobodnoj prodaji planule su u ekspresnom roku. Iščekivalo se nestrpljivo početak prodaje, klikalo se brže bolje u online prodaji, čekalo se satima pred blagajnom Spaladium Arene kako ne bi ostali bez dragocjenog papirića. Poljud će biti pun. A stiže i dosta onih koji nisu strahovali za svoju ulaznicu.

Predsjednica Grabar-Kitarović je i tijekom SP-a u Rusiji u stopu pratila hrvatske nogometaše, pa i u svlačionicu. Predsjednik vlade naših sjevernih susjeda Orban je zaljubljenik u nogomet, od kada je na ovoj funkciji od 2010. godine nogometna infrastruktura u Mađarskoj je doživjela veliki uzlet. A mađarski kapital ušao je preko njegovog bliskog prijatelja Lorinca Meszarosa i u naš Osijek. Očekuje se potvrda i Orbanovog dolaska. Vjeruje se kako će na susret stići i predsjednik Mađarskog nogometnog saveza Sandor Csanyi, bogataš koji je poznat kao prvi čovjek OTP banke. Dakle, Csanyi predstavlja i jednog od glavnih Hajdukovih sponzora (ali i sponzora mnogih drugih klubova iz ovih krajeva). A već je Csanyi znao dolaziti u poljudsku svečanu ložu, ne bi mu bio prvi put. Pamtimo ga recimo od prije dvije godine na utakmici Hajduka. Csanyi je i jedan od potpredsjednika FIFA-e. Slovio je prošlih godina i za tada najbogatijeg Mađara.

Normalno bi bilo da se i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker pojavi na susretu, kao domaćin. Ako nas sjećanje dobro služi na nekoj utakmici na Poljudu, u loži, prvi čovjek hrvatskog nogometa nije bio više od četiri godine. Da parafraziramo lovca Deana Kotigu iz "Potjere", ako ne pišemo gluposti, zadnji put to se dogodilo u lipnju 2015. godine. Tada je na utakmici koja se igrala bez publike zbog kazne HNS-u Hrvatska na Poljudu bila domaćin Italiji. Bio je to susret koji je obilježila svastika ranije iscrtana na travnjaku, a zbog koje je kasnije Savez još rigoroznije sankcioniran. Očekuje se i lokalna politička elita, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara...

Što se Hajduka tiče, po službenoj dužnosti nikoga iz vodstva kluba s Poljuda neće biti na susretu. Hajduk ne sudjeluje u organizaciji utakmice, ako je to nekome dosad promaknulo, a opet i da baš ne otvaramo stare rane pred bitnu utakmicu. Dakle, za očekivati je kako čelnika "bijelih" neće biti u svečanoj loži. Još jedan podsjetnik, čelnih ljudi Hajduka u svečanoj loži Poljuda nije bilo ni na posljednjoj splitskoj utakmici, spomenutoj s Italijom. Niti tadašnjih čelnika grada Splita.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 11:18