StoryEditorOCM
Domaći nogometnizozemski sudac

Tko je Danny Makkelie? Policijski inspektor i miljenik Pierluigija Colline neke stvari teško će objasniti...

Piše Robert Šola/SN
25. lipnja 2024. - 09:53

Nizozemski sudac Danny Makkelie nije napravio "oružanu pljačku" u utakmici Hrvatske i Italije. Svjetski mediji njime se ni ne bave, njima nije bilo ničeg spornog. Zabilježili su da je previdio čisti penal za Hrvatsku, ali VAR ga je ispravio pa tu nema potrebe za raspravama. Podvukli su i Dalićevu primjedbu da "nije jasno od kud čak osam minuta nadoknade", ali nisu je analizirali. Njima je sve to samo koja minuta više ili manje - pišu Sportske novosti.

Međutim, svi koji su pažljivo gledali utakmicu i koji znaju nešto o suđenju mogli su brzo uočiti kako je Danny Makkelie pokušava u usmjeriti na talijanski mlin. Talijani su napravili nekoliko vidljivih prekršaja koje im nije sudio, nama je sudio - sve. I sve što je bilo rubno išlo je na stranu Azzurra.

Teško će Makkelie objasniti zašto nije odmah svirao penal za Hrvatsku, nego je trebao pomoć VAR-a. Bio je blizu sporne situacije, odlično postavljen, a igranje rukom vidjelo se jasno čak i u prijenosu. Nećemo sad o njegovom "govoru tijela", nismo toliko stručni, ali tada smo već duboko sumnjali da je u evidentnoj misiji pomaganja Azzurra.

image
Ante Čizmić/Cropix

Sve naše sumnje Nizozemac je potvrdio na isteku 90. minute kada je pokazao neobjašnjivih osam minuta nadoknade. Šest puta su se tijekom nastavka napravile zamjene igrača što donosi tri minute nadoknade. VAR provjera kod penala nije dugo trajala, ne više od dvije minute. U pravilu to znači pet minuta nadoknade. Prihvatili bismo pod normalno i šest minuta, jer bilo je nekih sitnih "krađa" vremena. Sedam minuta nadoknade već je bilo neprihvatljivo, a osam - izvan svake sudačke logike.

Danny Makkelie je policijski inspektor, u UEFA-i slovi kao veliki miljenik Pierluigija Colline, šefa europskih sudaca. Je li Collina izravno delegirao Makkeliea za utakmicu s Hrvatskom? To ne znamo, ali Makkelie je poznat kao "čovjek od Collininog povjerenja".

Sjetit ćete se kako je Makkelie "izmislio" presudni penal nakon kontakta Sterlinga i Jenssena u produžetku polufinalne utakmice Eura 2021., igrane između Engleske i Danske. Mnogim je Englezima tada bilo neugodno, a Makkelie je medijima bio predstavljen kao "policajac na zadatku". UEFA je uredno stala iza njegove odluke.

image
Ante Čizmić/Cropix

To je polufinale igrano na Wembleyju, cijela je Engleska bila na nogama, a znamo koliko su Englezi moćni i utjecajni. Mnogi su ih željeli gledati u finalu Eura. Ne vjerujemo da je ovaj puta UEFA-i bilo toliko važno da Italija osigura osminu finala, pa ćemo ostati samo na tome da je Collina Talijan i da je njemu to sigurno bilo jako važno...

Svijet ga dobro pamti i kao suca koji je previdio evidentan gol Cristiana Ronalda u dvoboju Srbije i Portugala, igranom u kvalifikacijama za SP 2022. I tada je u pitanju bila sudačka nadoknada, a rezultat je bio 2:2. Ronaldo je od bijesa bacio kapetansku vrpcu i napustio teren. Makkelie u Beogradu nije bio na zadatku, dogodio mu se samo ogroman previd. I svejedno je sudio u Kataru, za njegove "grijehe" UEFA uvijek ima razumijevanja.

Makkelie - da pošteno zaključimo - nije taj koji je na kraju donio Talijanima bod s kojim su izravno osigurali osminu finala Eura. Talijani su taj bod zaslužili čistim pogotkom, nakon što su nas žestoko pritisnuli u zadnjih pola sata utakmice. Nije Makkelie zabio taj gol.

Međutim, napravio je Nizozemac sve što je mogao da Talijani dođu do prilike zabiti u 98. minuti. Bio je nepošten, bio je pristran, ne bi rekli i impresioniran Talijanima. Jednostavno je bio na zadatku koji je i obavio onako je zamislio. Baš poput iskusnog policijskog inspektora. Sve ti je jasno, ali kad podvučeš crtu, teško ćeš mu bilo što ozbiljnije prikačiti na "tjeralicu"...

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 10:02