StoryEditorOCM
Domaći nogometzakon čizme

Talijani okupirali HNL, nije Gattuso jedini, roba s Apenina ima poseban trade mark i vrlo je tražena

Piše Slaven Alfirević
17. lipnja 2024. - 19:14

Naprijed plavi, što prevedeno znači avanti ili forza azzurri, a baš je momenat da podastremo kako su Talijani zapasali golemi dio kolača što nam okupira pozornost i nije to slučajno. Talijansko je nogometno znanje u trendu, „calcio” ima poseban trade mark.

Na stranu Carlo Ancelotti koji je iznova s Real Madridom osvojio Ligu prvaka, Giampiero Gasperini koji je s Atalantom osvojio Europsku ligu ili Roberto Mancini koji je bio europski prvak s Italijom prije tri godine, pa je oplodio svoj naslov plasmanom na izvore nafte u Saudijsku Arabiju, samo na sceni Hrvatske lige čak trojica su trenera sa Čizme, s Apenina: Gennaro Gattuso je svojim dolaskom u Hajduk dao poseban pečat. A u HNL-su odnedavno i Federico Coppitelli u redovima Osijeka, iz južne pokrajine Puglia preselio je u našu ravnu Slavoniju, dok još otprije Istru 1961 vodi bivši trener Hajduka Paolo Tramezzani.

image

Konferencija za medije NK Osijek na kojoj je predstavljen novi trener Federico Coppitelli.

Vlado Kos/Cropix

Kad njima dodamo i da je lani Rijeku vodio osebujni Serse Cosmi, puno bolji stručnjak nego što je to ispalo u trenutku rasute momčadi s Rujevice, onda vidimo trend na hrvatskoj sceni trećinu klubova vode – talijanski stručnjaci.

I ne samo to, spominje se da će novi povjerenik suđenja kod nas, novi šef hrvatskih sudaca biti Talijan što samo po sebi govori kakav smo otklon napravili prema našim prekojadranskim susjedima i bez obzira što nam je reprezentacija snažna samo tako, klubovi i liga u Talijanima vide spas i napredak.

Trojica trenera od desetorice u glavnoj ulozi i još budući, zasad neimenovani šef sudaca!

A pogledajmo Euro, tamo su čak petorica Talijana u ulozi kormilara svojih reprezentacija.

Logično je da Italiju vodi Talijan, Luciano Spalletti je taj, ali pogledajmo načas ovaj popis: Marco Rossi vodi Mađarsku, Vincenzo Montella Tursku, Domenico Tedesco Belgiju i to nije sve, Francesco Calzona vodi Slovačku (i usput je vodio i Napoli u finišu sezone).

Da ne povjeruješ, trojica u HNL-u, petorica na Euru, a gdje je još Edoardo Reja iskusni lik koji je nekoć vodio Hajduk, a podigao je ovu Albaniju i onda je prepustio da je vodi Brazilac Sylvinho, dok će on svoje „orlove s Prokletija” gledati izbliza u Njemačkoj kao visoko poštovani i pridruženi član iz donedavnog stožera Albanaca.

Talijani su, nema šta, u trendu, posebno su zagrijali maštu hajdukovaca nakon što je sportski direktor Nikola Kalinić osigurao da Hajduka u novu sezonu povede Gennaro Gattuso.

Netko će reći da je to anomalija države koja se nije plasirala na dva posljednja Svjetska prvenstva, ali isto tako treba reći da se su se Talijani između dva zaredom posrtaja u odlasku na Mundijal okitili zlatom, naslovom europskog prvaka na Euru, tako da su gorke čaše pelina, isprali europskim nektarom i sladorom. Bolje i tako nego da stalno tavore u sredini. Ako potonu, onda urade to temeljito, do dna, a kad izrone, eto ih sve do vrha!

Gattuso je sad svakako u žarištu interesa i jedva čekamo početkom idućeg tjedna da ga Hajduk prezentira kao izuzetnu atrakciju, svog trećeg trenera iz Italije posljednjih petnaestak godina. Baš je to zanimljivo.

image

Paolo Tramezzani, trener Istre.
 

Goran Sebelic/Cropix

Forza azzurri, avanti, što bi se reklo naprijed, vrata su vam širom otvorena! Gattuso, Tramezzani, Coppitelli i još povjerenik za suđenje.

Bit će to HNL kao nikad prije, s talijanskim štihom!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 15:51