StoryEditor
Domaći nogometVažno je biti na poljudu

Svečana loža ispunjena do vrha: od premijera do splitskog gradonačelnika i župana, a pojavio se i Davor Šuker; Nogometni milje se smjestio u gornje redove

10. listopada 2019. - 23:43

Predsjednica Hrvatska Kolinda Grabar Kitarović, u dresu s brojem 10, smjestila se na zapadnoj tribini, s njom je bio i suprug Jakov, ali i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Premijer Andrej Plenković centralno, u svečanoj loži, uz njega i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. I župan Blaženko Boban.

Ministar obrane Damir Krstičević je primjerice otišao u B ložu.

A svečana loža puna uzvanika, nabrajali smo posebice one koje se na tom mjestu u Poljudu inače viđa rijetko ili više nikako.

Uz šefa parade Marijana Kustića, izvršnog direktora HNS-a koji je vukao "akciju Mađarska u Poljudu" pojavio se i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, nominalno prvi čovjek Davor Šuker, premda je jasno da je Kustić taj koji je doveo Hrvatsku u Split, odnosno u Poljud. Na Hajduk – Dinamo Šuker ne dođe, ali večeras je bio uz reprezentaciju.

Njihovi nogometni pobočnici iz HNS-a u jakom sastavu, bio je tu Damir Vrbanović, pa Ante Kulušić, Tomislav Svetina, Ante Vučemilović-Šimunović... I neizostavni iskusni Zorislav Srebrić, bivši direktor, a sada savjetnik svih direktora. I Branko Mikša, on je bio predsjednik HNS-a iz brončanog doba, s Mundijala 1998. u Francuskoj.

Svoje mjesto je imao i Goran Gabrilo, sudac koji je cijelog jutra šetao Splitom u pratnji sudačke četvorice, podsjetimo da su sudili Talijani, predvodio ih je Daniele Orsato, Gabrilo je s njima jutrom na Pjaci ispijao kavu i mineralnu.

Nekadašnji župan Zlatko Ževrnja stigao je u ložu u kockastom dresu.

Od sportskog miljea na primjer, došao je Fredi Fiorentini, bivši dugogodišnji direktor Hajduka, koji je nakon odlaska iz kuće "bijelih" ostao aktivan pri UEFA premda se sad bavi poslom daleko od baluna. A u Poljudu ga ne srećemo, sve do ove večeri.

Koga smo još zamijetili: Aljoša Asanović, ali i Ivan Cvjetković, obojica strijelci za 2:1 povijesnu pobjedu u prvoj utakmici moderne Hrvatske, protiv SAD-a u Zagrebu, evo točno prije 29 godina u listopadu, u Maksimiru. Pa Mario Stanić, Boris Živković...

U gornjem dijelu svečane lože supružnici Žužul, Slaven, gazda RNK Splita koji na derbi Svetog Duje protiv Hajduka kad bi se igrao u Poljudu (ono prije nego što su se "crveni" spustili na niže skaline) nikako nije volio doći u ložu, nego bi sjeo na tribine. Ovaj put je sa suprugom Višnjom uživao u poljudskoj loži, gornji sektor.

Poseban gost stigao je iz Barcelone, Goran Vučević kao skaut Barcelone doveo je u svoj grad sportskog direktora Erica Abidala, inače francuskog internacionalca.

Predsjednik Mađarske Viktor Orban nije stigao, ali je u loži bio Sandor Csanyi, prvo ime mađarskog Saveza, te OTP banke, ali i jedan od dopredsjednika FIFA.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 00:01