StoryEditor
Domaći nogometpuni ugođaj atmosfere za slijepe

Sutra prvi put na Poljudu: 'Živim za ovaj trenutak, da mogu uživati u utakmici kao i drugi navijači'

Piše Frane Vulas
9. listopada 2019. - 09:31

Na utakmici Hrvatske i Mađarske slijepi navijači će prvi put u Splitu uz pomoć uređaja za audiodeskripciju, laički slušalica i osoba koji će im komentirati zbivanja na travnjaku, moći pratiti susret. 

U želji da se za to oduže reprezentaciji i Savezu, na toj pomoći i ulaznicama za susret, predstavnici Županijske udruge slijepih Split Ivan Bogdanović i Ivan Tokić uz pratnju psa vodiča znakovitog imena Voice uručili su posebne poklone izborniku Zlatku Daliću. 

- Uređaj je u principu bluetooth slušalica, a dva komentatora pomažu, jedan kao na radiju opisuje što se događa na utakmici, dok drugi opisuje atmosferu i neke druge stvari koje nisu toliko vezane za igru – opisao je Tokić, potpredsjednik i v.d. predsjednika Udruge.

Pomogli iz Saveza

Na susretu Hrvatske i Mađarske će 16 slijepih osoba uz deset osoba iz pratnje moći bolje imati dojam u događanja na terenu. Bogdanovića smo sreli još proljetos na revijalnom susretu Hrvatske u Omišu.

Tada je kroz naš medij javno i poželio da se na ovom susretu na Poljudu koriste uređaji za audiodeskripciju. Kasnije je kontaktirao i ljude iz Saveza, Ivu Olivari, Antonija Grahovca, koji su to na kraju sve i pomogli organizirati.

Uživati kao i svi drugi

- Ne mogu niti opisati koliko nam ovo znači. Ovo je prvi put da slijepe osobe imaju audiodeskripiciju utakmice reprezentacije izvan Zagreba. Živim za ovaj trenutak, da mogu uživati u utakmici kao i drugi navijači. Inače sam veliki zaljubljenik u sport, pogotovo futsal i nogomet, idem i na utakmice na kojima nemamo audiodeskripcije – rekao nam je Bogdanović, inače član UO Udruge. A Daliću je poručio.

- Hvala vama, Savezu i želimo vam mnogo sreće u četvrtak. Pozdravite igrače, mi smo također uz vas. 

Posebne su poklone uručili Daliću, poklone od srca koji su sami izradili. Za Modrića je izrađen rokovnik s njegovim imenom ispisanim i Brailleovim pismom, sapune koji su sami izradili, plan Dioklecijanove palače za slijepe, Gibonnijevu zbirku pjesama “Dvije duše” na Brailleu.... A Dalić se Bogdanoviću potpisao i na štap, onaj koji su mu u Omišu već prije četiri mjeseca potpisali Ivan Perišić i Ante Rebić.

- Krenuli bismo i prema Hajduku sa zamolbom za korištenjem ovih pomagala, barem za neke važnije utakmice. Hajduk je već više puta pokazao kako ima dosta senzibiliteta za slijepe osobe – apelirali su iz Udruge.

#POLJUD#HRVATSKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA#SLIJEPE I SLABOVIDNE OSOBE

Izdvojeno

08. srpanj 2020 12:09