StoryEditor
Domaći nogometkvalifikacije U21

Šubićevac budi samo lijepe uspomene: padali su tu i veliki Xavi i Puyol, pa kako neće Škoti

10. rujna 2019. - 19:05

Samo lijepa sjećanja budi večerašnja kvalifikacijska utakmica mladih reprezentacija Hrvatske i Škotske na dobrom, starom Šubićevcu. Kako, primjerice, zaboraviti veljaču 2000. godine, kad su hrvatske nade golovima Balabana (2) i Šokote sa 3:1 nadmašili vršnjake iz Španjolske, među kojima je bilo lako uočiti buduća svjetska imena: Casillas, Puyol, Xavi… Među mladim „vatrenima“, pak, svojim su talentom na toj utakmici odskakali budući seniorski reprezentativci, hajdukovci Stipe Pletikosa i Igor Tudor. Sjajna je bila atmosfera i prije 4 godine, kad je naša U-21 selekcija sa 4:0 (Perić, Halilović, A.Milić, Pjaca) nadmašila slabašni San Marino, a na konferenciji za medije svojim dalmatinskim naglaskom dominirali Dominik Livaković i Duje Ćaleta – Car, također, budući seniorski reprezentativci.

- Nemojte misliti da i meni Šibenik, i Šubićevac ne bude lijepa sjećanja. Ne zaboravite da sam na šibenskom travnjaku, osim San Marina, odradio i prijateljsku utakmicu s Norveškom (3:1). Kad stigneš na šibenski stadion za tren osjetiš da si u gradu, koji desetljećima živi za nogomet – pričao nam je hrvatski izbornik Nenad Gračan.

Već dva dana su obje reprezentacije na šibensko-vodičkoj adresi. Škoti su svoj mir našli u hotelima Amadria parka (čitaj: Solaris), dok su mladi hrvatski izabranici u vodičkoj Olympiji, vlasnik koje je poznati sportski zanesenjak Josip Stojanović Jolly.

- Mi rado ugošćujemo sportaše, ali ne pamtim tako urednu i discipliniranu momčad, kao što je mlada hrvatska reprezentacija -
kazao nam je Darko Bastić, direktor vodičkog visokokategornika.

Obje momčadi su jučer trenirale na Šubićevcu, pa smo bili itekako strpljivi, čekajući na izjavu izbornika Nenada Gračana, usmjerenu isključivo na utakmicu.

- Uvijek je prva utakmica najteža u bilo kojem kvalifikacijskom ciklusu. Pogotovu, kad ti stiže tako agresivna momčad kao što je Škotska. Selekcija, koja ne zna za kalkuliranje u igri i gazi punom snagom svih 90 minuta. Moramo biti oprezni ili čuvati se taktičkih propusta, da ne kažem gluposti. No, vjerujem u nastavak dobre šibenske tradicije. Točnije, da ćemo uz pomoć publike doći do tri prva vrijedna boda – najavljuje Gračan.

Vodstvo Šibenika se, uz pomoć gradske vlasti, potrudilo da reprezentaciju dočeka u boljim uvjetima. Preuređene su svlačionice, „ušminkane“ tribine, instalirani brojači karata… Šibenčani tek tiho žale što u izabranoj vrsti nije njihov Nediljko Labrović, izuzetno inteligentan i nadareni vratar.

- Poštujem odluku izbornika. Ima vremena za me – reagirao je Labrović.

U početnoj su postavi, ipak, tri Dalmatinca, Splićani Darko Nejašmić i Domagoj Bradarić, te Solinjanin Nikola Moro, koji će gotovo sigurno nastaviti tradiciju lansiranja novih seniorskih reprezentativaca.

Nenad Gračan nije imao nikakvih dvojbi oko početnog sastava: Šemper, Hujber, Kalaica, Šutalo, Sosa – Moro, Nejašmić - Ivanušec, Majer, Bradarić – Kulenović.

Utakmica Hrvatska – Škotska počinje u 20 sati

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 20:36