StoryEditorOCM
Domaći nogometlose-lose situacija

Što god izbornik Dalić napravio - pogriješit će! Ali u pravu je što je pozvao Perišića bez obzira što je bez kluba

5. rujna 2024. - 08:48

Veliku buru izazvao je poziv Zlatka Dalića za otvaranje Lige nacija upućen Ivanu Perišiću. Glavni razlog je što je izbornik sam sebi uskočio u usta i pozvao igrača koji ne samo da ne igra nego je već neko vrijeme čak i bez kluba.

Nakon što se poslije pola godine stanke zbog teške ozljede ligamenta koljena početkom travnja vratio na travnjak u dresu Hajduka, Perišić se posve očekivano do početka Eura nije uspio vratiti u željenu formu. Svejedno mu je Dalić dao važnu ulogu na Euru, ali vidjelo se, baš kao i u HNL-u, da nije ni blizu onaj stari. Na početku ove sezone Perišić je u već kao žvakalici medijski rastegnutoj aferi razišao s Hajdukom nakon sukoba s trenerom Gennarom Gattusom. Pritom je na vidjelo izašlo da je već od početka imao izlaznu klauzulu za odlazak iz Hajduka na kraju kolovoza, ali i da je i ranije ovog ljeta govorio o odlasku. Mnogi navijači su mu to zamjerili. Očekivalo se da će kao što je i najavljivao prije dolaska duže ostati u svom Hajduku, da će pomoći u osvajanju toliko željenog naslova prvaka, a ne tek nekoliko mjeseci tu igrati nakon teške ozljede.

Ovo nikome nije trebalo

Poznavajući Dalića, poziv Perišiću nije baš nikakvo iznenađenje. Makar je više puta govorio kako neće pozivati one koji ne igraju, ne mogu svi igrači imati isti tretman. Uz dužno poštovanje svima, ne mogu u istom košu biti Perišić, Modrić i netko tko tek kuca na vrata reprezentacije ili se tek u njoj polako nameće. To je jednostavno tako. Ma što mislili o slučaju Perišić, to je ipak klupska stvar, a Dalić svog igrača pokušava psihološki i fizički što prije vratiti na nivo na kojem je nekada bio. Ovo s Hajdukom nikome nije trebalo, ali što je, tu je. S ovom pameću, kako je sve završilo, sada je najlakše reći da bi bolje i za njega i za sve bilo da nije ni dolazio.

image

Ivan Perišić na treningu reprezentacije

Marko Todorov/Cropix

Perišiću je to dodatni uteg, a on sam uteg Daliću. Međutim, bez obzira na nevjerojatne probleme sa serijom ozljeda uoči dva susreta s Portugalom u Lisabonu (četvrtak) i Poljskom u Osijeku (nedjelja), dojam je da će Dalić sada pogriješiti u svakom slučaju, stavio Perišića u igru ili ne. Ove sezone na terenu je Perišić ukupno proveo tek 149 minuta. Kasnije se priključio momčadi zbog Eura, ali realno, niti u lošem Hajduku koji je imao kadrovskih problema na krilima nije bio u prvom planu, radio razliku. Samo jednom startao prije nego što je definitivno sve „puklo”.

Izbjegavanje suočavanja s realnošću

Neće dokapetanu Perišiću u potrazi za novom sredinom pomoći reprezentativni poziv. Veći je problem njegovo neprihvaćanje trenutne situacije u kojoj se nalazi, izbjegavanje suočavanja s realnošću. Perišić nije pravi i sigurno to neće biti još neko vrijeme. Zbog svog načina igre, fizičkih predispozicija, stvari koje su mu bile forte (brzina, promjena smjera...) posebno njegova igra pati nakon ovakvih ozljeda. I jedini pravi lijek je vrijeme.

Dalić mu vjerojatno može dati određenu minutažu u Lisabonu ili Osijeku, ali što god napravio obit će mu se o glavu. Ako mu da ozbiljniju ulogu kao na Euru (igrao je u sva tri susreta, startao protiv Albanije), sam će sebe demantirati i ostalim igračima poslati posve pogrešnu poruku. Ako ga ne stavi u sastav ili mu ne da ozbiljnu ulogu, čemu onda uopće pozivanje? Igrač će se osjećati kao da mu je rađena usluga i psihološki će to za ionako poljuljanog Perišića biti kontraproduktivno.

image

Zamišljeni Zlatko Dalić uz kapetana Luku Modrića

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 19:51