StoryEditor
Domaći nogometSAMMIR MORA ZASLUŽITI POZIV

Štimac pozvao Vukušića: Konstantno se dokazuje kao realizator, ovo mu je nagrada

Piše PSD.
30. srpnja 2012. - 18:00
Novi izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske Igor Štimac je u kino dvorani stadiona na Poljudu predstavio svoj stručni stožer i objavio popis reprezentativaca za susret protiv Švicarske u gradu pod Marjanom 15. kolovoza. Uz Štimca najuži dio stožera predstavljat će Alen Bokšić, Krunoslav Jurčić, Igor Tudor te umjesto očekivanog Zorana Varvodića kao trener vratara Tomislav Rogić.

Među 23 igrača koji su pozvani za susret protiv Švicaraca iznenađenja su pozivi za dva hajdukovca Marija Maloču i Antu Vukušića, mladog dinamovca Matea Kovačića, te iskusnog stopera Rijeke Darija Kneževića.
- Imamo evidentan problem na stoperskim pozicijama, a ozlijeđen je i Lovren. Stoga smo to pokušali ublažiti pozivanjem Kneževića koji ima pet godina iskustva igranja u talijanskoj ligi, te mladog Maloče čija brzina nam imponira. Pokušat ćemo vidjeti koliko s njim naša obrana visoko može stajati jer je to način igre koji želimo igrati - kazao je Štimac, te se osvrnuo na poziv Vukušiću.
- Vukušić se zadnjih godina konstantno dokazuje kao realizator, ali i u bespoštednoj borbi i trci. Ovo će mu biti nagrada za to. On je već i bio pozivan u reprezentaciju, ali trebat će još mnogo raditi da bi potvrdio i zadržao ovaj status - kazao je Štimac.

Novinari su pitali i za Radoševića.
- Nećemo se začahuriti po pitanju mladih, ovo im je poruka da nije važno ni ime kluba, ni menadžeri, samo igre i odnos prema nogometu. Vrata su otvorena svim mladima koji to zasluže, a Radošević je na dobrom putu.

S druge strane među pozvanima nisu Vrsaljko, Sammir, kao ni onih iskusniji Šimunić, Dujmović, Kalinić...
- Od Vrsaljka očekujem više. Trenutno nije u razini reprezentativne forme, a imamo u kadru igrače na toj poziciji pa smo ga odlučili ostaviti klubu za važne utakmice. Ovo mu je idealan podstrek da preispita vlastitu formu za kadar reprezentacije. Oko Sammira smo u stožeru usuglasili stav. Sammir je vrlo kvalitetan igrač, ali su ga morili drugi problemi. Pričao sam s njim. Svaki profesionalni nogometaš u Hrvatskoj može biti u kadru reprezentacije, a samo o njemu, njegovoj formi i odnosu prema nogometu, ovisi hoće li biti pozvan - pojasnio je Štimac.  

Štimac je i pojasnio i ulogu svakog od svojih pomoćnika od kojih tek Jurčić ima reprezentativnog trenerskog iskustva.
- Očekujem od njih sličan doprinos kao i kada su bili igrači, Rogić je zadužen za vratare, Tudor je majstor obrane koja mora biti spremna pritiskati i gurati protivnika pred njegova vrata, Jurčić će biti zadužen za vezni red i za kompletiranje taktike, a Bokšić odgovoran za stanje napadača s kojima će posebno raditi. Djelovat ćemo kao jedno tijelo - najavio je Štimac te se ovom prilikom zahvalio prethodnicima na svemu učinjenom.
- Očekuju nas najteže kvalifikacije do sada što nam sugerira jačina grupe (nap.a. Srbija, Belgija...). Želim da svi zajedno prijeđemo sve te prepreke i izborimo plasman u Brazil 2014. godine.

Samim plasmanom na Svjetsko prvenstvo neće se zadovoljiti Bokšić.
- Ne želimo samo ići na Svjetsko prvenstvo, pokušat ćemo tamo napraviti nešto konkretno, kao i 1998. godine. Ne želimo biti samo sudionici.

Bokšićev aktivan povratak u hrvatski nogomet privukao je ipak najviše pažnje.
- Motiv nije upitan, ne postoji veći od odlaska na Svjetsko prvenstvo. Ne bih se pritom vraćao na SP u Francuskoj koje sam propustio, imam priliku da odem na SP u drugoj ulozi. Ovo je novi početak, nova priča počinje - kazao je Bokšić.

Ovim izborom kompletiran je uži dio stožera, dok bi se još trebale definirati liječnička i fizioterapeutska služba.
- Već odavno se pripremamo za kvalifikacije. Pojedinci poput Željka Kopića, Luke Pavlovića, Ante Miše su snimali naše protivnike još dok je trajalo Europsko prvenstvo. A bit će još onih koji će nam se priključiti - kazao je Štimac.FRANE VULAS


Popis 23 igrača za Švicarsku

Pletikosa, Subašić, Srna, Strinić, Ćorluka, Vida, Schildenfeld, Maloča, Pranjić, Knežević, Modrić, Rakitić, Perišić, Kranjčar, Badelj, Vukojević, Iličević, Kovačić, Olić, Eduardo, Mandžukić, Jelavić i Vukušić.

Rogić umjesto očekivanog Varvodića

Malo iznenađenje bilo je što je umjesto očekivanog Zorana Varvodića, inače dobrog Štimčevog prijatelja, trener vratara u Štimčevom stožeru Tomislav Rogić.
- Razgovarao sam s Varvodićem, mi smo dobri prijatelji, ali ipak je pred njim mnogo posla ovdje u Hajduku s trenerom Mišom Krstičevičem. U Hajduku se radi na jednom sasvim novom projektu u koji treba uložiti mnogo vremena i truda. Uz to tu je i pitanje njegovom sina Mira koji je također vratar, on sada doduše nije u krugu reprezentativaca, no ako bi se s vremenom našao bila bi to malo nezgodna situacija - pojasnio je Štimac.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 09:59