StoryEditor
Domaći nogometUnatoč velikom osiguranju

Stigli su sa svih strana: kako je najsportskiji grad na svitu dugo bio lišen ovoga, atmosfera nas neodoljivo podsjeća na - Rusiju

10. listopada 2019. - 20:21

Prvi put je na nekoj utakmici u Splitu bila ovakva nacionalnim emocijama nabijena atmosfera nakon četiri godina i susreta protiv Gruzije. Nismo naravno zaboravili lanjski doček na Rivi nakon SP-a. Rijeke navijača iz svih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine slijevale su se tijekom dana prema centru Splita. Marmotovu, Rivu, Cankarjevu poljanu, Voćni trg, brojne kale Dioklecijanove palače... sve su okupirali navijači Hrvatske, sve je bilo u crveno-bijelim kockicama. Kako je najsportskiji grad ne u Hrvatskoj, nego na svitu dugo bio lišen ovoga, atmosfera nas je neodoljivo podsjećala na - Rusiju prošle godine.

Na Voćnom trgu u konobi "Marul" zajednički su zapjevali Slavonci i Šibenčani. Na repertoaru je bila Thompsonova "Lijepa li si".

- Slavonijo zlatna ti siii... Dalmacijo more mojeee... - naglasak je bio i na regionalnoj pripadnosti.

Na Rivi po navijačima okupiranim kafićima i restoranima obješene su i nošene hrvatske zastave navijača iz Paklareva, Gračana, Lovreća (Opanci), Poljane, Sikirevaca... Mnogo je navijača stiglo u majicama "Uvijek vjerni".

- Ne dam te nikom majko Hercegovinooo... - orilo se Rivom. Dojam je bio kao da je mnogo, mnogo navijača stiglo izvan Splita, ili je onim domaćima ovaj Riva đir ipak neka tlaka, nešto normalno. Posebna atrakcija bile su tri navijačice u dresovima Luke Modrića iz Japana s kojima su se mnogi poželjeli fotografirati.

Oni navijači Hajduka koji bojkotom iskazuju svoje i više nego opravdano nezadovoljstvo stanjem u HNS-u i hrvatskom nogometu općenito, svoje su rekli transparentima kojima su poželjeli "buđenje" onima kojima su upućeni. Diljem grada na već uobičajenim lokacijama ovješene su poruke poput "Igrate li u Splitu ili u Bagdadu?", "Predsjednički izbori=utakmica u Splitu", "Đava je straj"...

Oni koji pak nisu stavili znak jednakosti između HNS i reprezentacije svoje države išli su na utakmicu. Moglo se vidjeti kako u istoj grupi navijača dolaze trojica u dresovima reprezentacije i dvojicama u Hajdukovim Macronovim majicama. Zbog svega skupa jedna poruka je sigurno zajednička od sviju - nemojte sada da na reprezentaciju u Splitu i ovakvu atmosferu opet čekamo osam godina.

Osiguranje je bilo gotovo sveprisutno, kao da su zajedno u grad pod Marjanom stigli papa Frane i Trump. Svako malo, na svakom kantunu "kornjače", specijalci. Zlu ne trebalo. Opečeni i događanjima večer prije, policajci su navijače Mađarske iz centra grada organizirano autobusima sprovodili u "karantenu" u Spaladium Arenu, iz sigurnosnih razloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. rujan 2020 06:58