StoryEditorOCM
Domaći nogometpredvodnik bedema

Stasiti stoper standardna je poluga u Dalićevoj obrani: ‘Spremni smo zaustaviti najbolje europske napadače‘

Piše Dražen Antolić/SN
11. lipnja 2024. - 18:56

Za Josipa Šutala kažu da je tih i povučen, vjerojatno je to kod njega najizraženije od svih Vatrenih. Što ga naljuti?

- Istina je da sam uglavnom miran i smiren, ali ono što ne volim je nepravda ili nesportsko ponašanje - kazao nam je Šutalo koji u takvim prigodama na terenu itekako zna reagirati i postaviti se.

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru igrao je „samo” utakmicu za brončanu medalju, u završnici Lige nacija već je bio starter u oba dvoboja, a sada je standardna poluga u obranu od koje se mnogo očekuje. Koliko god sezona u Ajaxu bila turbulentna, vjerujemo da je stekao dragocjeno iskustvo koje mu može pomoći da ovaj Euro odigra još bolje. U ponedjeljak su bile točno dvije godine otkako je debitirao za A vrstu u Kopenhagenu u dvoboju s Danskom u kojem je Hrvatska slavila 1:0. U Portugalu je igrao 14. put.

Je li pobjeda protiv Portugala dokaz da je Hrvatska toliko jaka da može dobiti svakoga?

- Pobjeda protiv Portugala pokazala je našu snagu i zajedništvo. To nam je bio zadnji test pred Euro, vjerujem kako imamo kvalitetu i iskustvo koje je potrebno da se nosimo s bilo kojim protivnikom. No, u Njemačku stiže desetak reprezentacija koje imaju pravo vjerovati da mogu dobiti svakoga, tako da je za nas najbolji put ići utakmicu po utakmicu, i u svakoj dati svoj maksimum. Ta formula je do sada davala sjajne rezultate i nema razloga da mijenjamo taj pristup - odgovorio je i optimistično, ali i diplomatski kao što svi govore ovih dana. Igrači slijede misle izbornika Zlatka Dalića.

U kakvoj ste formi? Jeste li jednako dobri kao 2022. kad je bilo Svjetsko prvenstvo?

- Osjećam se odlično, fizički i mentalno spreman. Momčad je također u izvrsnoj formi i posjedujemo iskustvo igre na velikoj sceni. Ono što zasigurno mogu usporediti s 2022. godinom i Svjetskim prvenstvom je to da je u nama svima isti žar i želja za pobjedom, kao i odlična atmosfera unutar ekipe. Kao i uvijek, dat ćemo sve od sebe i nećemo odustajati.

Navijače je uhvatila euforija da ćemo biti prvaci Europe. Kazali ste da vam je bilo lijepo vidjeti tisuće koje su vas dočekale u Neuruppinu, međutim kako se s time nosite? Uspijevate li se oduprijeti toj euforiji?

- Već po samom dolasku u Njemačku doček navijača bio je iznenađujući i znamo da nas očekuje vatrena atmosfera. Euforija među navijačima nam daje dodatnu snagu i njihova podrška nam puno znači. Imamo dosta iskusnu ekipu, izbornik nam je također vrlo staložen i miran te sigurno nećemo dopustiti da se bilo kakav oblik euforije uvuče u svlačionicu. Znamo da je na Euru niz jakih reprezentacija, kao i da smo u najjačoj skupini natjecanja, tako da sada samo razmišljamo o Španjolskoj i toj prvoj utakmici.

Imate iskustva s La Rojom, iako je ponešto promijenila postavu. Kad se prisjetite finala Lige nacija, zašto tada nismo pobijedili? Jeste li izvukli koju pouku za novi susret s njima?

- Finale Lige nacija bilo je teško i na neki način sreća je otišla na njihovu stranu. Ali, dosta smo iz te utakmice naučili. Svaka je zapravo prilika za učenje i rast. Uvijek analiziramo naše izvedbe kako bismo bili bolji u sljedećem susretu. Prva utakmica je bitna i Španjolska je sjajna momčad, ali uvjeren sam da i oni isto misle za nas.

Koliko bodova očekujete da će Hrvatska osvojiti u skupini?

- Ne bih dao preciznu prognozu. Svaka utakmica je važna i pristupamo joj s ozbiljnošću i željom za pobjedom. Idemo utakmicu po utakmicu i dati ćemo sve od sebe da osvojimo broj bodova kako bismo prošli skupinu, iako svi znamo kako je upravo naša skupina najteža na samom natjecanju.

Imate li svoje favorite za osvajanje Eura?

- Ne volim se baviti niti s takvim prognozama. Uvijek je taj krug favorita sličan, zna se koje su sile najjače, ali taj status treba opravdati na terenu. Vidimo na svakom turniru puno iznenađenja, vidjet ćemo tko će uhvatiti pravu formu u pravom času. U ključnim utakmicama i trenucima morate imati i malo sreće koja vam je uvijek potrebna u nogometu.

Možete li sada objasniti sezonu u Ajaxu? Što se događalo vama, a što klubu? Priznali ste da vam u početku nije bilo lako nositi se sa žestokim medijskim kritikama nakon svake lošije utakmice jer ste u Dinamo navikli na pohvale.

- Vjerovao sam i u tim trenucima u svoju kvalitetu. Sezona u Ajaxu bila je dinamična zbog promjena i prilagodbi jer mi je to prvi odlazak u inozemstvo. Klub je prolazio kroz fazu tranzicije, s dosta mladih igrača, ali smo se svi trudili da se posložimo. Sad na kraju sezone stvari su se počele slagati na svoje mjesto pa sam zadovoljan.

Ostajete li u Ajaxu?

- Moj fokus je sada u potpunosti na reprezentaciji i Euru...

Zaustavili ste mnoge napadače, igrali ste već i protiv Morate koji je prva španjolska devetka. Postoji li neki s kojim ste najteže izlazili na kraj?

- Svaki napadač donosi svoje izazove, većina njih ima drugačije karakteristike pa se tako i ja ponašam u odnosu na situaciju na terenu. No, ono što sam naučio je da momčad koja dobro funkcionira na terenu može zaustaviti i najbolje napadače svijeta, i obrnuto, ako cijela momčad nije prava svatko vam može napraviti probleme – zaključio je Josip Šutalo kojem je u Ajaxu i u reprezentaciji suigrač Borna Sosa koji ne krije strast prema lego kockama, napunio je u Zagrebu podrum s punim kutijama, a Šutala smo pitali što on voli osim nogometa. Na velikim natjecanjima ima dovoljno vremena i za druge aktivnosti jer osim poslijepodnevnog treninga sve ostalo je po izboru, čak i jutarnji fitness kojeg svejedno svi igrači prakticiraju.

- Ovakva prvenstva su specifična, a inače osim nogometa volim provoditi vrijeme s prijateljima, opuštajući se na razne načine.

Kad bi Sosa vama kupio kutiju lego kocki da vas pridobije u „klub”, kako biste odgovorili?

- Zahvalio bih mu se na poklonu i uzvratio istom mjerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 21:34