StoryEditorOCM
Domaći nogometuoči hajduka

Sportski direktor najavio velike promjene: Biti će zanimljivo ljeto, dovest ćemo između pet i deset novih igrača

Piše Gradimir Đukarić/ SN
9. travnja 2024. - 20:41

Pred Joseom Botom je veliki posao. Sezona još traje, borba Bijelo-plavih za europske pozicije je otvorena i neizvjesna, a Osijekov sportski direktor koji je u ruke dobio kreiranje sportske politike u Opus Areni priprema iduću sezonu i veliki posao u ljetnom prijelaznom roku u kojem se očekuje ozbiljna rekonstrukcija momčadi.

Iza njega su tri mjeseca u kojima je skenirao situaciju, a ispred njega mjeseci u kojima će djelovati na tržištu.

- Dovoljno sam dugo vremena već ovdje da detektiram probleme koje imamo, ali i prepoznam naše dobre strane. A sada slijedi teži korak. Probleme je bilo lako identificirati, ali njih sada ih trebamo riješiti. Radimo na tome, razmišljamo o idućoj sezoni. Ove sezone ne možemo promijeniti puno toga. Igrači su ti koji moraju izvući najbolji mogući rezultat, ali također za mene je jako važno da mi oni istovremeno šalju poruke na koga od njih se može računati u idućoj sezoni, što se treba mijenjati... - kazao je Boto i zagonetno dometnuo:

- Bit će za vas novinare zanimljivo ljeto. Imat ćete o čemu pisati...

Zaintrigirao je tom tvrdnjom, a odgovorom na pitanje koliko će igrača u idućem prijelaznom roku stići u svlačionicu, zapravo otkriva kakav se obim posla priprema u Opus Areni.

- Dovest ćemo između pet i deset igrača - kazao je sportski direktor Bijelo-plavih.

O imenima je, naravno, prerano, a nije Boto previše otkrivao karte niti na kojim pozicijama traži pojačanja.

- U svakoj liniji u momčadi dovest ćemo barem po jednog igrača - rekao je dodajući kako će kod novopridošlih nogometaša odnos između onih iz Hrvatske i stranaca biti pola - pola.

Osijek se nakon posljednjeg prvenstvenog kola vratio na europske pozicije i četvrto mjesto koje sada izvjesno donosi kvalifikacije za Konferencijsku ligu nakon što je Lokomotiva ispala iz Kupa. Kolika će u razgovorima s potencijalnim pojačanjima biti razlika igra li Osijek na ljeto Europu ili ne?

- S igračima je ponekad lakše razgovarati ako im nudiš igranje u Europi. Naravno da je za klub bolje biti četvrti nego peti, ali neće biti katastrofa ne izborimo li kvalifikacije za Konferencijsku ligu. To neće ni u čemu promijeniti naše planove za iduću sezonu. Iako naravno da je za sve, i za klub, za igrače i za navijače bolje ako igramo u Europu - dodao je.

Posljednjih sedam prvenstvenih kola za Osijek će ujedno biti i filtar kadra. Unutar aktualnog rostera prioritet su zasad oni igrači koji idućeg ljeta ulaze u posljednju godinu ugovora. Prvi među njima bio je Domagoj Bukvić s kojim pregovori oko novog ugovora traju još od prošle jeseni. Ti razgovori uskoro bi trebali biti zaključeni na obostrano zadovoljstvo.

- Na dobrom smo putu i uskoro ćemo imati vijesti. Ostali su detalji - najavio je Boto.

Međutim, Bukvić je tek jedan od trojice nositelja Osijekove igre kojima na ljeto 2025. istječe ugovor. U istom statusu su Ramon Mierez i Darko Nejašmić, a i s njima će se sjesti za stol. Ishod je prerano prejudicirati.

- Objasnit ću to ovako... Ugovori su kao vjenčanja. Želim oženiti neku djevojku, ali ona se možda ne želi udati za mene. Nogomet je sličan, ponekad želiš nešto, ali možda druga strana to ne želi. Radimo na tome...

Što je s igračima kojima ugovori završavaju na ljeto?

- Odluku nismo još u potpunosti donijeli - odgovara Boto.

Enis Cokaj i Ladislav Almasi su na posudbi do konca sezone uz opciju da Osijek otkupi njihove ugovore. Ni tu još nije “prelomljeno”, barem ne javno.

- Konkretno za Almasija nepošteno je davati sud o igraču koji je nedavno došao i ne igra zasad puno. Zato ja i jesam na svim treninzima, zato što treninzi ponekad mogu dati više naznaka nego same utakmice jer mi pružaju informacije o karakteru igrača, njegovoj želji za napretkom...

Botova ideja momčadi kakvu želi je jasna.

- Glavna stvar koju želim u idućoj sezoni je da stvorimo momčad s jakom željom. Ta želja za pobjedom mora biti jednaka i protiv Dinama i protiv Varaždina ili bilo koje druge momčadi. To je nešto što se ne može dobiti na treningu. Kada je igrač u zoni komfora, onda ne može dosegnuti tu razinu želje, ne samo svaku utakmicu nego na svakom treningu. I to je razlika. Radio sam u momčadima koje su naviknute pobjeđivati, ponekad u pitanju nije kvaliteta igrača nego isključivo želja da svaki dan budeš najbolji. A kada u svlačionici imaš 12 takvih igrača, onda će im se i svi ostali priključiti. Ponovit ću što sam već rekao, ja ne vidim veliku razliku između Osijeka i klubova koji su ispred nas na ljestvici, ključna je želja da svakoga dana budemo najbolji što možemo biti. To moramo imati ovdje - poručio je Boto., a pišu Sportske novosti.

Osijek je ove sezone promovirao mladih igrača koliko nije godinama ranije. Vidi li taj karakter kojeg želi u momčadi u tim mladim snagama?

- Vidim. Ti dečki mogu to naučiti. Ponekad je teško promijeniti taj sklop kod igrača koji imaju 27-28 godina, ali ti mladi igrači mogu to naučiti. Pogotovo ako imaju nekoga za primjer i na koga se mogu ugledati. Zadovoljan sam s našim mladim igračima. Imaju karakter, fokus, slušaju... Oni su u svakom smislu naše blago.

Navijači Bijelo-plavih i javnost imaju velika očekivanja od Bota. Svjestan je i on itekako toga.

- Osjećam to... Ljudi su ovdje jako pristojni. Čak i kada mi žele reći kako nešto ne valja kada ih sretnem u gradu ili trgovini, to kažu na lijepi način. U nekim klubovima kojima sam radio nije bilo tako, a to mi daje samo još veću odgovornost prema navijačima Osijeka. Zato ih želim i usrećiti jer oni to zaslužuju. Sviđa mi se taj pritisak kojeg imam jer bez toga teško je napraviti dobar posao. Jedino što navijačima zamjeram kada je Kohorta na utakmici Dinama prije završetka utakmice napustila svoju tribinu. Neka ostanu do kraja i po završetku kažu što imaju za reći bilo igračima ili nama u klubu. S tim nemam nikakvih problema jer to je onda strast. Ali sve dok igramo podržavajte nas, budite naš 12. igrač - poručio je sportski direktor Bijelo-plavih.

Jose Boto lošom smatra odluku da B momčadi ne mogu igrati drugoligaško natjecanje što je posljedično u Osijeku dovelo i do gašenja te ekipe koja je trebala biti prijelaz između juniorskog i seniorskog nogometa.

- Bila je velika greška što je u Hrvatskoj onemogućeno B momčadima prvoligaša da igraju drugu ligu. Oni talentirani mladi igrači koji su kvalitetom prerasli svoju dobnu kategoriju ne bi više trebali igrati u njoj jer im postaje prelagano. Trebali bi tada ići stepenicu više i igrati seniorski nogomet. Onda će i treneri na vrijeme moći korigirati njihove nedostatke. Kako da to naprave, ako recimo taj igrač za juniore zabije 10 golova? Ali ako mlade igrače dovedete u izazovne situacije nogometno će puno brže odrasti. Vidjeli ste utakmicu U-21 reprezentacija Hrvatske i Portugala, a znate u čemu je najveća razlika? Portugalski igrači već sa 17 godina igraju protiv muškaraca i to pravi razliku. Usporedite minute mladih hrvatskih i portugalskih igrača u seniorskom nogometu i vidjet će te nesrazmjer. U Portugalu igrači sa 17 godina počinju igrati u B momčadima i to im daje ritam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 12:08