StoryEditorOCM
Domaći nogometfarsi nema kraja

Slavio je Dinamove naslove s Mamićem, hajdukovci su mu vikali da je sramota, a sad bi mogao zamijeniti Marića

Piše Krešimir Milić
29. veljače 2024. - 19:04

Izgleda da se farsi oko hrvatskih nogometnih sudaca ne nazire kraj, iako je Bruno Marić ranije danas, samo sat vremena nakon otkrića ‘Slobodne‘, dao ostavku na mjesto predsjednika Komisije sudaca HNS-a.

Imamo dokaz da HNS ima pristup svim snimkama utakmice Varaždin - Hajduk! Zašto ih Marić nije pokazao?

Suđenje u hrvatskom nogometu problem je koji se vuče od samostalnosti i nezavisnosti Hrvatske, a lica koja danas gledamo na rukovodećim pozicijama nekad su se spominjali kao problem na travnjacima. Jedan takav bio je Bruno Marić koji je svoj mandat na čelu Komisije sudaca zaključio ostavkom, kako kaže priopćenje nakon razgovora s predsjednikom saveza Marijanom Kustićem iz osobnih razloga.

Još nema službenog lica koje bi trebalo osvanuti kao novi šef sudaca, ali u kuloarima se sve glasnije spominje Marićev dopredsjednik Vlado Svilokos. Bilo bi to još jedno ime u ešalonu HNS-ovih rukovoditelja koji su u jednom periodu života družili s osuđenim bjeguncem Zdravkom Mamićem i to ovjekovječili.

Sjetit će se oni koji su aktivno pratili hrvatski nogomet ranijih godina fotografije Svilokosa u društvu Mamića i osuđenog nekadašnjeg čelnika sudačke komisije Željka Širića. Nije na odmet podsjetiti da je Širić osuđen nakon afere ‘poštenog suđenja‘ kad je tražio ‘božićnice za dečke‘ i od Hrvoja Maleša da plati ‘dug‘ Hajduka iz 2004. i 2005. godine, a rezultat istrage USKOK-a znamo. Fotografija na kojoj su Svilokos, Mamić i Širić nastala je na proslavi Dinamovog naslova 2006. godine, a najviše bure je digla u veljači 2007. kad je Svilokos trebao suditi derbi Dinama i Hajduka, a Širić je trebao biti kontrolor suđenja, dok je Mamić bio na vrhuncu moći u Dinamu i hrvatskom nogometu.

image

Press konferencija hajduka uoči derbija na kojoj su Tomislav Erceg i Fredi Fiorentini isprintali fotografije iz dnevnih novina na kojima se vidi prijateljstvo Zdravka Mamića sudaca Svilokosa i Širića

Paun Paunović/Cropix

Njihov odnos nije bio toliko dobar godinu kasnije kad se Mamić pjenio od bijesa nakon utakmice Rijeke i Dinama na Kantridi. Govorio je nakon te utakmice kako neće imati mira dok ne dođe Svilokosa glave. Svilokos nije ostao tad dužan Mamiću i govorio je o pritisku koji radi na suce i igrače svojim izjavama.

- Ovo nije prvi puta da mi Mamić prijeti. No, ne želim da ispadne kako idem đonom na njega, on je sportski prijatelj svih nas i jedan od čelnih ljudi hrvatskog nogometa. No, problem je što on uvijek kad Dinamu ne ide, vidi velike urote oko sebe. Svoj posao sam odradio časno i znam da sam dobio dobru ocjenu. Stojim iza svake svoje odluke, no s prijetnjama se nije lako nositi, u najmanju ruku, tu je i moja obitelj. No, isto tako svjestan sam tereta ovog posla koji svi moramo nositi. Na žalost, ovakvi incidenti učestali su folklor u našem nogometu. Mediji bi doista trebali postaviti pitanje zašto su redom svi odbijali mjesto sudačkog povjerenika, od Trivkovića preko Šunjića do Šuprahe. Pitam vas ja, ako jedan Širić, koji je prošao sito i rešeto u hrvatskom nogometu i međunarodne liste, ne može nositi s pritiscima, tko može? – rekao je tad Svilokos.

image
Damir Krajač/Cropix

Kao sudac nije bio omiljen ni ranijim upravama Hajduka. Tako ga je u travnju 2007. godine prozivao tadašnji direktor Fredi Fiorentini nakon remija 2:2 s Dinamom u uzvratu hrvatskog Kupa. Repovi nakon te utakmice vukli su se danima nakon, a Svilokos je bio glavni sudac susreta.

- Stvari u našem nogometu polako gube svaki smisao. To je sramota što je Svilokos večeras napravio. Od isključenja Mladena Pelaića, preko poništenog gola Hajduku do kriterija za podjelu žutih kartona – govorio je onda Fiorentini. Otkrio je tad Fiorentini kako su se u tunelu Svilokos i Marijo Carević verbalno sukobili. Carević je onda glavnom sucu govorio da je smeće i psovao ga. 

Sudačka karijera Vlade Svilokosa trajala je 23 godine, a bio je međunarodni sudac četvrte kategorije. Kraj je objavio krajem svibnja 2015. godine kad je odsudio posljednju utakmicu u revijalnom susretu koji je organizirala Sisačka biskupija u Sisku.

Nakon što je Damir Batinić odlučio da neće biti dio Marićeve komisije, kao ni njen dopredsjednik na tu funkciju došao je Svilokos u ožujku 2021. godine, a za novim članom sudačke komisije postao je Tomislav Petrović. Sudeći po kuloarima Svilokos sad bi mogao napredovati za mjesto više u Komisiji, a ostaje otvoreno pitanje što se mijenja onda njegovim imenovanjem nakon odlaska Marića s kojim je dosad surađivao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 09:41