StoryEditorOCM
Domaći nogometčudnovata ekipa

Slaven Belupo kao ‘ubojica divova‘, srušili Dinamo, a oštećeni su i protiv Rijeke s kojom su remizirali, ali i Hajduka

Piše David Kapetanović
8. listopada 2024. - 18:06

Velika se borba vodi za vrh HNL-a, Rijeka, Dinamo i Hajduk izmjenjuju "udarce" i prepuštaju jedni drugima čelnu poziciju. 

Bježe sada "bijeli" rivalima dva boda, stoje sami na čelu tablice, gledaju odozgo na konkurenciju. Plod je to lijepe nedjeljne poljudske noći, visoke pobjede nad Šibenikom koja je označila nastavak sjajne forme. 

Rijetki su bili oni koji su na početku sezone najavljivali ovakav poredak. Hajduk je mnogima prvi u srcu, ali nakon ljetne krize i "ajme" situacije u klubu, malo tko je očekivao da će biti prvi i na tablici.

Dok se "veliki" klubovi zabavljaju sa svojim problemima vezanim uz brojanje pobjeda i praćenja vrha tablice, vodit će se ove sezone velika bitka i na dnu, bitka za ostanak.

Dno protiv vrha

Prošle sezone je bar bilo jasno, ime Rudeš bilo je predodređeno za zadnju poziciju, nije mu bilo mjesto među deset najboljih u Hrvatskoj. Ipak, sada ima više kandidata. Mogla bi borba za ostanak trajati do kraja sezone, do posljednjeg kola. 

Trenutno Slaven drži fenjer, a upravo za vikend je igrao protiv Rijeke. Dno protiv (skoro) vrha. Ostalo je 0:0, "uvijek neugodni" Slaven došao je do boda. 

Skrenula je utakmica pažnju nogometne javnosti, više nego očekivano, ali ne zbog igre i sjajnih poteza igrača, toga nije bilo u izobilju. Teško je sudac Zebec oštetio Slaven Belupo, poništio čist gol u prvom poluvremenu. 

Nije ostavio ni prostora da se uključi VAR i popravi grešku. Česta pojava u HNL-u, sudac gadno zariba, sam sebe katastrofalnim odlukama učini temom dana u najgorem kontekstu.

Kako je već napisano, nije do kraja bilo (više) golova. Jedan bod zarađen remijem je Slavenov peti u devet susreta. Slabo. A posebno je zanimljivo, od tih pet bodova, tri su došla protiv Dinama (sjajna 4:1 pobjeda), jedan protiv Rijeke.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Bodovi protiv Dinama i Rijeke, a ne treba zaboraviti, i s Hajdukom na Poljudu je bilo svega.

U susretu prvog kola slavio je Hajduk s 2:1, komičan autogol zabio bi Prpić za izjednačenje, da nije sudac Lovrić zaustavio igru dok je lopta bila u letu prema mreži. Sudačka komisija je na kraju ‘presudila‘ da je Belupo oštećen za nepriznati gol.

Zaleđe u pikselima

Bilo je te večeri na Poljudu svega, par minuta kasnije i gol Pukštasa je poništen zbog minimalnog zaleđa, a kao "dokaz" je poslužila slika kojoj ste na prste ruke mogli izbrojati piksele.

Ali, zanimljivo je. Koprivničanima poništena dva važna gola na isti, bizaran način. I to oba protiv "teškaša" lige.

Eto, Hajduk, Dinamo, Rijeka. Sva tri kluba "strepe" od Slaven Belupa. Jedini Hajduk je u prvom krugu prvenstva došao do pobjede. Međutim, dok Slaven "dere" jake klubove, pobijedili su ga Gorica, Osijek, Istra, Varaždin i Šibenik. Paradoks.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Nešto bolja forma očekuje se otkako je na klupu sjeo Mario Kovačević. Morao je prošle godine pauzirati trenersku karijeru u usponu, obolio je od raka pluća. Poljudske tribine su ga ispratile na liječenje ovacijama kakve se rijetko viđaju za gostujuće trenere. 

Oporavio se Mario, spremno prihvatio poziv Slaven Belupa, tonućeg broda koji je žudio za vještim kapetanom.

Svaki bod će do kraja proljeća biti zlata vrijedan. Idući izazov je Hajduk, "bijeli" nakon reprezentativne stanke odlaze do Podravine. Bit će to velika borba, tražit će domaćin novo iznenađenje, novi veliki rezultat. 

Pobijedio je zadnja četiri susreta Hajduk u Koprivnici, sva četiri istim rezultatom, 0:1. Ali, sva četiri puta se vodila velika bitka, ništa nije bilo riješeno do zadnjeg trenutka. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. listopad 2024 18:07