stdClass Object ( [id] => 196561 [title] => Siniša Mihajlović: Štimca sam mrzio najviše na svijetu, ali u Varšavi smo se pomirili, zagrlili... [alias] => sinisa-mihajlovic-stimca-sam-mrzio-najvise-na-svijetu-ali-u-varsavi-smo-se-pomirili-zagrlili [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Siniša Mihajlović, izbornik nogometne reprezentacije Srbije u hotelu Hyatt razgovarao je pola sata s beogradskim novinarima (idući susret zakazao je u Zagrebu, u četvrtak, dan uoči utakmice).

A onda je jedan sat ekskluzivno za Slobodnu Dalmaciju, u okviru talk-showa ‘Istinom do gola’ (emitira se na Sportskoj televiziji od utorka) krenuo sa svojom pričom, kao u ispovjedaonici... Mihajlović mi je podario svoje vrijeme (kažu mi kolege da nikad nije prihvatio takvo jednosatno rešetanje) zato jer se faktički odavno pozajemo:

– Vi ste bili direktor Hajduka, vi ste me tražili u vrijeme dok sam bio igrač Vojvodine...

Točno, s Jurom Jerkovićem, tadašnjim sportskim direktorom ‘bijelih’, pregovarao sam s Miloradom Kosanovićem, tada direktorom Vojvodine, oko transfera Mihajlovića u Hajduka. Ponudili smo ček s pokrićem od tada, za ljeto 1990., prevelikih milijun maraka od strane jednog stranog menadžera...

– Bila je to za jednog igrača Vojvodine, bez obzira što sam bio talentiran, za moje pojmove enormna ponuda. Crvena zvezda mi je ipak bila bliža, zato jer je tamo kao trener bio Petrović s kojim sam s Vojvodinom postao prvak 1989. I Zvezda je tako bila prisiljena platiti milijun maraka.

Ostavili smo vremeplov, krenuo sam s rafalom pitanjima na koja je Mihajlović odgovarao bez ustezanja, vrlo otvoreno. Dakle... Što očekujete od utakmice u Zagrebu?

– Pobjedu, ništa drugo. Nećemo ići na jedan bod, ono da se provučemo, to nikako. Premda se može dogoditi da na kraju budemo zadovoljni i jednim bodom.

U redu je, to da želite pobjedu, ali bi to bila senzacija?

– Gledajte, imamo premalo bodova, svega četiri. Jedina mogućnost da se domognemo završnice mundijala su podvizi, jedan od tih bi bila pobjeda u Zagrebu.

Otkud tolika samouvjerenost?

– Pazite, onako pošteno, objektivno, realno Hrvatska je favorit. Tu nema dvojbe. Imate bolju, uigraniju, homogeniju momčad, vaši igrači su standardni u velikim europskim klubovima, igrate na domaćem terenu, sve su to elementi koji kažu da bi Hrvatska trebala pobjediti. Ali, ovo je nogomet...

Dok ste vi samouvjereni, ovdje u Beogradu vlada uvjerenje da Srbija nema velike, dapače čak ni miminalne šanse da se othrva Hrvatskoj?

– E, pa dobro, to su komentari nekih novinara... Možda i narod sumnja u naše sposobnosti. No, ja to ne prihvaćam.

Čitam naslov: Siniša, bruko i sramoto Srbije, zamjeraju vam mnogo toga?

– Mene ne pogađaju ti naslovi. Zamolit ću moje igrače da od sutra kad počinju pripreme za Zagreb uopće ne čitaju novine, ni portale, niti da gledaju televiziju. Vjerujem da će me poslušati kako bi se što bolje psihološki pripremili za dvoboj.

Bili ste jako omiljen, sad se redaju prigovori, jeste li i vi pridonijeli tome nekim svojim paradama?

– Ne razumijem, što znači ta vaša riječ...

Pa mislim na zahtjev, na primjer, da svi igrači moraju pjevati himnu?

– To je za mene najnormalniji zahtjev, kroz himnu se odražava naše zajedništvo, odlučnost... U bivšoj državi imali smo himnu ‘Hej Slaveni’, nju nitko nije prihvaćao, gdje se god igralo toj himni se zviždalo. Ona nije bila naša, ova sad je naša.

Pjevate li i vi sa stožerom ‘Bože pravde’, pjeva li i predsjednik FSS-a Tole Karadžić?

– Da, svi moraju pjevati...

Tko ne pjeva, taj je aut, kao Ljajić. Ali, zar niste mogli napraviti izuzetak, zna se da je Ljajić iz Novog Pazara, tamo bi mu zamjerili pjevanje ‘Bože pravde’, vjerojatno bi i netko od njegovih stradao?

– Kad sam preuzeo reprezentaciju postavio sam sebi dva cilja: odlazak na mundijal i stvaranje novog ozračja u radu s nacionalnim timom. Kandidati za reprezentaciju su dobili kodeks ponašanja, od toga nema odstupanja...

I to da svi moraju aplaudirati protivničkih himni, u ovom slučaju ‘Lijepoj našoj’?

– I to... Želim, tražim, inzistiram da budemo protagonisti ‘ferpleja’, da pokažemo gospodi iz UEFA-e kako nismo tako negativni kako nas doživljavaju.

Mislim da pretjerujete, hrvatski igrači sigurno ne bi htjeli, pa ako hoćete, ni smjeli pljeskati vašoj himni?

– To je njihova stvar...

Kakvu atmosferu očekujete u Zagrebu?

– Punu sportske napetosti, onu koja izaziva motiviranost. Mi dolazimo riješeni da zaustavimo Hrvatsku, da joj se bodovno približimo, da otvorimo pitanje borbe za prva dva mjesta. No, rekao sam i ponovit ću, to nije utakmica koja donosi šest bodova, nama susret sa Hrvatskom ili Belgijom, na primjer, ima istu težinu.

Ajde neće biti baš tako, ipak je razlika kad igraju, kad se suprostavljaju reprezentacije Hrvatske i Srbije?

– Dobro, od toga se ne može pobjeći, ali ta naša nadmetanja moraju biti sportska, korektna.

Osim toga, u slučaju naše pobjede, Srbija će biti eliminirana, vi ćete vjerojatno izgubiti posao?

– Ne, reprezentaciju ću voditi do kraja godine, ja ću zaključiti svoj posao... Što će biti, vidjet ćemo. Ne bježim od odgovornosti, svakog trenera pa i izbornika održava rezultat. Mene nitko ne treba štititi, neću se vaditi na račun smjene generacije ili u odnosu na činjenicu da neki igrači nisu htjeli igrati za nacionalni tim.

U posljednje vrijeme velike su rasprave o vašem odnosu prema izborniku Hrvatske Štimcu?

– Ne želim otvarati tu raspravu, to je prošlost.

Znam, ali do susreta u Varšavi prošle godine na work-shopu svih izbornika Europe, stalno se povlačila ta priča o vašem neprijateljstvu. Dapače, tvrdili ste da vam je Štimac bio najomraženiji na svijetu?

– I je, bio je, ali to je bilo davno...

Zašto ste ga tako silno mrzili?

– Poznato je što se događalo u finalu kupa 1991., pa i kasnije, ali nema smisla otvarati tu priču. Ja sam više puta pružao ruku, poručivao mu da zaboravimo što je bilo. Uz uvjet, šalio sam se, da zajedno popijemo bocu pravog dalmatinskog vina.

U Varšavi, kad ste se na neki način pomirli, nije bilo vina?

– Ne, to je bilo spontano, ja sam davao neki intervju za englesku televiziju, Igor je prolazio, vidio me, dao mi je ruku, zagrlili smo se... Popili smo kavu, nismo čačkali po prošlosti kao pravi pametni, zreli ljudi.

Zapaženo je da sad vi, kao i drugi akteri, žele sniziti tenzije uoči Zagreba?

– Ma to je nogomet, jedna utakmica u kojoj ćemo mi igrati žestoko, ali – budite uvjereni – do krajnosti korektno. Nije to neko moje fantaziranje, želio bih da sve protekne u sportskom tonu. Vidite, meni je bitno kako će se moji igrači postaviti, suprostaviti, kako će odigrati pa tek onda mislim na rezultat. Mi smo, na primjer, izgubili od Belgije 0:3, ali na terenu imali smo brojne prilike, trebali smo barem jednu iskoristiti. Izgubili smo, rezultatski je to bio debakl, pa ipak, mi smo dobrim dijelom igrali dobro...

U Zagrebu će biti napeto, naši navijači su naoštreni?

– Nekla su... Pa to je pravi derbi. Rekao sam, bez obzira kako onako na papiru stvari stoje, mi dolazimo izvesti pravi udarac. To su utakmice za koje ne treba motivacija... Važna je psihološka priprema, tu smo u prednosti, jer sve osim pobjede domaćina bit će iznenađenje. Baš u tome se krije opterećenje za Hrvatsku. Nastojim mojim igračima objasniti da se ne idemo nadjačavati nego nadigravati, ako hoćete i zabaviti.

Tamo 1999. Pod imperativom pobjede Hrvatska nije uspjela, bilo je 2:2, sjećate se, igrali ste se s igračem manje, isključen je bio Mirković u 44.minuti?

– Mnogo sam toga u karijeri osvojio, brojne trofeje, doživio velike radosti, ali ta utakmica mi je najdraža u životu. To je bilo onda, sad je bitno drugačija situacija. Naime, ova utakmica je značajna, ali ne donosi odluku.

Ima li neki igrač od kojeg se pribojavate?

– Ma ne, najvažniji je kolektiv. Pojedinci, točnije jedan potez može odlučiti, donijeti prevagu. Bitna je reakcija momčadi. (Ranije je tijekom presice naglasio kako ‘Šimunić i Ćorluka nisu brzi’, pa se moglo shvatiti da je to šansa srbijanskog napada, op.p.).

Bivši izbornik Ćiro Blažević je najavio pobjedu Hrvatske od 4:0, Tomislav Ivković je ocjenio reprezentaciju kao ‘seljačku radnu zadrugu’, kasnije su to demantirali, pokušali ublažiti, što kažete na te izjave?

– Ne opterećujem se, to sam vam rekao, što se piše i govori... Novinari snose izvjesnu odgovornost kad nekim tekstovima stvaraju zapaljivu atmosferu. Što se tiče Blaževića, kojeg izuzetno cijenim, držim da je on želio psihološki pomoći, pokazati koliko je Hrvatska jača. A što se tiče Ivkovića on je svojom ocjenom moje reprezentacije pokazao da nije inteligentan. Doslovno tako...

ZDRAVKO REIĆ

Sedam brzopoteznih

Sastavite vaših 11
Srbijanski izbornik je zatražio od novinara da mu dostave svoje sastave:
- Potpišite se čitko, pa da poslije Zagreba diskutiramo. Jer bit će, moglo je ovako, moralo je onako, pa da vidim vas...

Pola milijuna eura za vanbračnog sina
Arijana, bivši novinarka RAI-a i Siniša imaju petero djece, tri sina i dvije kćerke: Viktoriju i Virginiju, Miroslava, Dušana i Nikolasa, te vanbračnog sina Marca.

- Najvažnija u životu je obitelj, djeca su najveća sreća... Uživam u njihovom odgoju. A što se tiče Marca, on nosi moje prezime, živi s majkom, sad će navršiti 18 godina i na njegovom kontu je oko 500.000 eura, koje sam polagao za njega.

Arkana se ne odričem ni danas
Arkan Ražnatović, ratni zločinac, bio je blizak Mihajloviću...Pogotovo jer je bio pravi šef Delija, zvezdinih navijača.

- On je bio moj prijatelj, ja ga se ne odričem ni danas. Kad je zarobio mojeg ujaka u ratnim operacijama, nazvao me, provjerio njegov identitet i tako je spašen.

Slobodni udarci
Specijalnost Siniše Mihajlovića bili su slobodni udarci, izvodio ih je ubojito (oba gola za bivšu Jugoslaviju protiv Hrvatske u Zagrebu pala su baš poslije njegovih uvrnutih slobodnjaka).

- Vježbao sam ih, izvodio sam ih tako da sam gledao vratara i onda u trenutku odlučivao način šuta. Mnogi tako šutiraju jedanaesterce, čekaju vratara i onda izvode udarac, ja sam s bijele točke pucao svom snagom, odlučio o kutu, pa šutnuo, nisam čekao. Naprotiv kod slobodnjaka, koje sam izvodio raznovrsno, na pet, šest načina, čekao sam na odluku vratara.

vrijeme da dođem u split
U više navrata Mihajlović je u razgovoru s Alenom Bokšićem iznosio svoju namjeru da s obitelji ljetuje na hrvatskom moru, dobivao je savjet ‘neka prođe još neko vrijeme’.

- Volim Split, za mene jedan od najljepših gradova. Vjerujem da je došlo vrijeme da s obitelji provedem ljeto na vašem Jadranu.  

nije mi krivo što je Hajduk uzeo kup
Slaven Bilić je pričao kako je Siniša prigodom jedne utakmice mlađih uzrasta reprezentacije Hrvatske, bilo je to u Mariboru, tražio da netko dođe po njega, navodno je želio prijeći u Hajduka.

- Ne, nisam se nudio, nisam ja takav. S Bilićem sam razgovarao, to je točno, Hajduk je za mene poseban klub, cijenim ga i sad ću vam kazati, na kraju krajeva, danas mi nije krivo što su nam uzeli kup.

Ne šiša Dinamo
Mihajlović je bio meta Dinama, kako su ranije uzeli Radmila, ispalo je da za Sinišu nije bilo mjesta. ‘Dva Mihajlovića zajedno su previše’, tumačili su u Maksimiru.

- Kad smo igrali polufinale Kupa prvaka protiv Bayerna u Münchenu, dao sam jedan gol, drugi namjestio i u bavarskom klubu su moju igru komentirali na način da su kupili krivog Mihajlovića.
Siniša je  bio na pragu Dinama, ali kad je čuo od Ćire Blaževića da mora skratiti kosu, sjeo je na vlak i vratio se u Borovo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekskluzivno za slobodnu dalmaciju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-03-18 16:46:32 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-03-18 20:09:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-03-18 20:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13365 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/03/18/Sport/nogo.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x342" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8018856 Threads: 8 Questions: 1597847498 Slow queries: 4885492 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112481893 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/domaci-nogomet/sinisa-mihajlovic-stimca-sam-mrzio-najvise-na-svijetu-ali-u-varsavi-smo-se-pomirili-zagrlili-196561 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/sinisa-mihajlovic-stimca-sam-mrzio-najvise-na-svijetu-ali-u-varsavi-smo-se-pomirili-zagrlili-196561?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 172991 [name] => sinišamihajlović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinisamihajlovic [link] => /tag/sinisamihajlovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekskluzivno za slobodnu dalmaciju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Siniša Mihajlović: Štimca sam mrzio najviše na svijetu, ali u Varšavi smo se pomirili, zagrlili... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-02-43-10-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/03/18/Sport/nogo.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/03/18/Sport/nogo.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Siniša Mihajlović, izbornik nogometne reprezentacije Srbije u hotelu Hyatt razgovarao je pola sata s beogradskim novinarima (idući susret zakazao je u Zagrebu, u četvrtak, dan uoči utakmice).

A onda je jedan sat ekskluzivno za Slobodnu Dalmaciju, u okviru talk-showa ‘Istinom do gola’ (emitira se na Sportskoj televiziji od utorka) krenuo sa svojom pričom, kao u ispovjedaonici... Mihajlović mi je podario svoje vrijeme (kažu mi kolege da nikad nije prihvatio takvo jednosatno rešetanje) zato jer se faktički odavno pozajemo:

– Vi ste bili direktor Hajduka, vi ste me tražili u vrijeme dok sam bio igrač Vojvodine...

Točno, s Jurom Jerkovićem, tadašnjim sportskim direktorom ‘bijelih’, pregovarao sam s Miloradom Kosanovićem, tada direktorom Vojvodine, oko transfera Mihajlovića u Hajduka. Ponudili smo ček s pokrićem od tada, za ljeto 1990., prevelikih milijun maraka od strane jednog stranog menadžera...

– Bila je to za jednog igrača Vojvodine, bez obzira što sam bio talentiran, za moje pojmove enormna ponuda. Crvena zvezda mi je ipak bila bliža, zato jer je tamo kao trener bio Petrović s kojim sam s Vojvodinom postao prvak 1989. I Zvezda je tako bila prisiljena platiti milijun maraka.

Ostavili smo vremeplov, krenuo sam s rafalom pitanjima na koja je Mihajlović odgovarao bez ustezanja, vrlo otvoreno. Dakle... Što očekujete od utakmice u Zagrebu?

– Pobjedu, ništa drugo. Nećemo ići na jedan bod, ono da se provučemo, to nikako. Premda se može dogoditi da na kraju budemo zadovoljni i jednim bodom.

U redu je, to da želite pobjedu, ali bi to bila senzacija?

– Gledajte, imamo premalo bodova, svega četiri. Jedina mogućnost da se domognemo završnice mundijala su podvizi, jedan od tih bi bila pobjeda u Zagrebu.

Otkud tolika samouvjerenost?

– Pazite, onako pošteno, objektivno, realno Hrvatska je favorit. Tu nema dvojbe. Imate bolju, uigraniju, homogeniju momčad, vaši igrači su standardni u velikim europskim klubovima, igrate na domaćem terenu, sve su to elementi koji kažu da bi Hrvatska trebala pobjediti. Ali, ovo je nogomet...

Dok ste vi samouvjereni, ovdje u Beogradu vlada uvjerenje da Srbija nema velike, dapače čak ni miminalne šanse da se othrva Hrvatskoj?

– E, pa dobro, to su komentari nekih novinara... Možda i narod sumnja u naše sposobnosti. No, ja to ne prihvaćam.

Čitam naslov: Siniša, bruko i sramoto Srbije, zamjeraju vam mnogo toga?

– Mene ne pogađaju ti naslovi. Zamolit ću moje igrače da od sutra kad počinju pripreme za Zagreb uopće ne čitaju novine, ni portale, niti da gledaju televiziju. Vjerujem da će me poslušati kako bi se što bolje psihološki pripremili za dvoboj.

Bili ste jako omiljen, sad se redaju prigovori, jeste li i vi pridonijeli tome nekim svojim paradama?

– Ne razumijem, što znači ta vaša riječ...

Pa mislim na zahtjev, na primjer, da svi igrači moraju pjevati himnu?

– To je za mene najnormalniji zahtjev, kroz himnu se odražava naše zajedništvo, odlučnost... U bivšoj državi imali smo himnu ‘Hej Slaveni’, nju nitko nije prihvaćao, gdje se god igralo toj himni se zviždalo. Ona nije bila naša, ova sad je naša.

Pjevate li i vi sa stožerom ‘Bože pravde’, pjeva li i predsjednik FSS-a Tole Karadžić?

– Da, svi moraju pjevati...

Tko ne pjeva, taj je aut, kao Ljajić. Ali, zar niste mogli napraviti izuzetak, zna se da je Ljajić iz Novog Pazara, tamo bi mu zamjerili pjevanje ‘Bože pravde’, vjerojatno bi i netko od njegovih stradao?

– Kad sam preuzeo reprezentaciju postavio sam sebi dva cilja: odlazak na mundijal i stvaranje novog ozračja u radu s nacionalnim timom. Kandidati za reprezentaciju su dobili kodeks ponašanja, od toga nema odstupanja...

I to da svi moraju aplaudirati protivničkih himni, u ovom slučaju ‘Lijepoj našoj’?

– I to... Želim, tražim, inzistiram da budemo protagonisti ‘ferpleja’, da pokažemo gospodi iz UEFA-e kako nismo tako negativni kako nas doživljavaju.

Mislim da pretjerujete, hrvatski igrači sigurno ne bi htjeli, pa ako hoćete, ni smjeli pljeskati vašoj himni?

– To je njihova stvar...

Kakvu atmosferu očekujete u Zagrebu?

– Punu sportske napetosti, onu koja izaziva motiviranost. Mi dolazimo riješeni da zaustavimo Hrvatsku, da joj se bodovno približimo, da otvorimo pitanje borbe za prva dva mjesta. No, rekao sam i ponovit ću, to nije utakmica koja donosi šest bodova, nama susret sa Hrvatskom ili Belgijom, na primjer, ima istu težinu.

Ajde neće biti baš tako, ipak je razlika kad igraju, kad se suprostavljaju reprezentacije Hrvatske i Srbije?

– Dobro, od toga se ne može pobjeći, ali ta naša nadmetanja moraju biti sportska, korektna.

Osim toga, u slučaju naše pobjede, Srbija će biti eliminirana, vi ćete vjerojatno izgubiti posao?

– Ne, reprezentaciju ću voditi do kraja godine, ja ću zaključiti svoj posao... Što će biti, vidjet ćemo. Ne bježim od odgovornosti, svakog trenera pa i izbornika održava rezultat. Mene nitko ne treba štititi, neću se vaditi na račun smjene generacije ili u odnosu na činjenicu da neki igrači nisu htjeli igrati za nacionalni tim.

U posljednje vrijeme velike su rasprave o vašem odnosu prema izborniku Hrvatske Štimcu?

– Ne želim otvarati tu raspravu, to je prošlost.

Znam, ali do susreta u Varšavi prošle godine na work-shopu svih izbornika Europe, stalno se povlačila ta priča o vašem neprijateljstvu. Dapače, tvrdili ste da vam je Štimac bio najomraženiji na svijetu?

– I je, bio je, ali to je bilo davno...

Zašto ste ga tako silno mrzili?

– Poznato je što se događalo u finalu kupa 1991., pa i kasnije, ali nema smisla otvarati tu priču. Ja sam više puta pružao ruku, poručivao mu da zaboravimo što je bilo. Uz uvjet, šalio sam se, da zajedno popijemo bocu pravog dalmatinskog vina.

U Varšavi, kad ste se na neki način pomirli, nije bilo vina?

– Ne, to je bilo spontano, ja sam davao neki intervju za englesku televiziju, Igor je prolazio, vidio me, dao mi je ruku, zagrlili smo se... Popili smo kavu, nismo čačkali po prošlosti kao pravi pametni, zreli ljudi.

Zapaženo je da sad vi, kao i drugi akteri, žele sniziti tenzije uoči Zagreba?

– Ma to je nogomet, jedna utakmica u kojoj ćemo mi igrati žestoko, ali – budite uvjereni – do krajnosti korektno. Nije to neko moje fantaziranje, želio bih da sve protekne u sportskom tonu. Vidite, meni je bitno kako će se moji igrači postaviti, suprostaviti, kako će odigrati pa tek onda mislim na rezultat. Mi smo, na primjer, izgubili od Belgije 0:3, ali na terenu imali smo brojne prilike, trebali smo barem jednu iskoristiti. Izgubili smo, rezultatski je to bio debakl, pa ipak, mi smo dobrim dijelom igrali dobro...

U Zagrebu će biti napeto, naši navijači su naoštreni?

– Nekla su... Pa to je pravi derbi. Rekao sam, bez obzira kako onako na papiru stvari stoje, mi dolazimo izvesti pravi udarac. To su utakmice za koje ne treba motivacija... Važna je psihološka priprema, tu smo u prednosti, jer sve osim pobjede domaćina bit će iznenađenje. Baš u tome se krije opterećenje za Hrvatsku. Nastojim mojim igračima objasniti da se ne idemo nadjačavati nego nadigravati, ako hoćete i zabaviti.

Tamo 1999. Pod imperativom pobjede Hrvatska nije uspjela, bilo je 2:2, sjećate se, igrali ste se s igračem manje, isključen je bio Mirković u 44.minuti?

– Mnogo sam toga u karijeri osvojio, brojne trofeje, doživio velike radosti, ali ta utakmica mi je najdraža u životu. To je bilo onda, sad je bitno drugačija situacija. Naime, ova utakmica je značajna, ali ne donosi odluku.

Ima li neki igrač od kojeg se pribojavate?

– Ma ne, najvažniji je kolektiv. Pojedinci, točnije jedan potez može odlučiti, donijeti prevagu. Bitna je reakcija momčadi. (Ranije je tijekom presice naglasio kako ‘Šimunić i Ćorluka nisu brzi’, pa se moglo shvatiti da je to šansa srbijanskog napada, op.p.).

Bivši izbornik Ćiro Blažević je najavio pobjedu Hrvatske od 4:0, Tomislav Ivković je ocjenio reprezentaciju kao ‘seljačku radnu zadrugu’, kasnije su to demantirali, pokušali ublažiti, što kažete na te izjave?

– Ne opterećujem se, to sam vam rekao, što se piše i govori... Novinari snose izvjesnu odgovornost kad nekim tekstovima stvaraju zapaljivu atmosferu. Što se tiče Blaževića, kojeg izuzetno cijenim, držim da je on želio psihološki pomoći, pokazati koliko je Hrvatska jača. A što se tiče Ivkovića on je svojom ocjenom moje reprezentacije pokazao da nije inteligentan. Doslovno tako...

ZDRAVKO REIĆ

Sedam brzopoteznih

Sastavite vaših 11
Srbijanski izbornik je zatražio od novinara da mu dostave svoje sastave:
- Potpišite se čitko, pa da poslije Zagreba diskutiramo. Jer bit će, moglo je ovako, moralo je onako, pa da vidim vas...

Pola milijuna eura za vanbračnog sina
Arijana, bivši novinarka RAI-a i Siniša imaju petero djece, tri sina i dvije kćerke: Viktoriju i Virginiju, Miroslava, Dušana i Nikolasa, te vanbračnog sina Marca.

- Najvažnija u životu je obitelj, djeca su najveća sreća... Uživam u njihovom odgoju. A što se tiče Marca, on nosi moje prezime, živi s majkom, sad će navršiti 18 godina i na njegovom kontu je oko 500.000 eura, koje sam polagao za njega.

Arkana se ne odričem ni danas
Arkan Ražnatović, ratni zločinac, bio je blizak Mihajloviću...Pogotovo jer je bio pravi šef Delija, zvezdinih navijača.

- On je bio moj prijatelj, ja ga se ne odričem ni danas. Kad je zarobio mojeg ujaka u ratnim operacijama, nazvao me, provjerio njegov identitet i tako je spašen.

Slobodni udarci
Specijalnost Siniše Mihajlovića bili su slobodni udarci, izvodio ih je ubojito (oba gola za bivšu Jugoslaviju protiv Hrvatske u Zagrebu pala su baš poslije njegovih uvrnutih slobodnjaka).

- Vježbao sam ih, izvodio sam ih tako da sam gledao vratara i onda u trenutku odlučivao način šuta. Mnogi tako šutiraju jedanaesterce, čekaju vratara i onda izvode udarac, ja sam s bijele točke pucao svom snagom, odlučio o kutu, pa šutnuo, nisam čekao. Naprotiv kod slobodnjaka, koje sam izvodio raznovrsno, na pet, šest načina, čekao sam na odluku vratara.

vrijeme da dođem u split
U više navrata Mihajlović je u razgovoru s Alenom Bokšićem iznosio svoju namjeru da s obitelji ljetuje na hrvatskom moru, dobivao je savjet ‘neka prođe još neko vrijeme’.

- Volim Split, za mene jedan od najljepših gradova. Vjerujem da je došlo vrijeme da s obitelji provedem ljeto na vašem Jadranu.  

nije mi krivo što je Hajduk uzeo kup
Slaven Bilić je pričao kako je Siniša prigodom jedne utakmice mlađih uzrasta reprezentacije Hrvatske, bilo je to u Mariboru, tražio da netko dođe po njega, navodno je želio prijeći u Hajduka.

- Ne, nisam se nudio, nisam ja takav. S Bilićem sam razgovarao, to je točno, Hajduk je za mene poseban klub, cijenim ga i sad ću vam kazati, na kraju krajeva, danas mi nije krivo što su nam uzeli kup.

Ne šiša Dinamo
Mihajlović je bio meta Dinama, kako su ranije uzeli Radmila, ispalo je da za Sinišu nije bilo mjesta. ‘Dva Mihajlovića zajedno su previše’, tumačili su u Maksimiru.

- Kad smo igrali polufinale Kupa prvaka protiv Bayerna u Münchenu, dao sam jedan gol, drugi namjestio i u bavarskom klubu su moju igru komentirali na način da su kupili krivog Mihajlovića.
Siniša je  bio na pragu Dinama, ali kad je čuo od Ćire Blaževića da mora skratiti kosu, sjeo je na vlak i vratio se u Borovo.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/sinisa-mihajlovic-stimca-sam-mrzio-najvise-na-svijetu-ali-u-varsavi-smo-se-pomirili-zagrlili-196561 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=240ac8f9a18e94db5ba2878c0177d7777c688180 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sini%C5%A1a+Mihajlovi%C4%87%3A+%C5%A0timca+sam+mrzio+najvi%C5%A1e+na+svijetu%2C+ali+u+Var%C5%A1avi+smo+se+pomirili%2C+zagrlili...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fsinisa-mihajlovic-stimca-sam-mrzio-najvise-na-svijetu-ali-u-varsavi-smo-se-pomirili-zagrlili-196561 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fsinisa-mihajlovic-stimca-sam-mrzio-najvise-na-svijetu-ali-u-varsavi-smo-se-pomirili-zagrlili-196561 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekskluzivno za slobodnu dalmaciju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometekskluzivno za slobodnu dalmaciju

Siniša Mihajlović: Štimca sam mrzio najviše na svijetu, ali u Varšavi smo se pomirili, zagrlili...

Piše PSD.
18. ožujka 2013. - 21:08
Siniša Mihajlović, izbornik nogometne reprezentacije Srbije u hotelu Hyatt razgovarao je pola sata s beogradskim novinarima (idući susret zakazao je u Zagrebu, u četvrtak, dan uoči utakmice).
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 04:43