StoryEditorOCM
Domaći nogometSVE JE RIJEŠENO

Senzacija, Austrijanci na nogama, oteli smo im dragulja: Razgovarao sam s dvojicom iz Hajduka, Skoko me pitao...

Piše Dražen Antolić/SN
9. veljače 2024. - 07:28

Hrvatska ima novog reprezentativaca. Oliver Lukić dobio je odobrenje FIFA-e da Austriju zamijeni Hrvatskom, te ga je izbornik Siniša Oreščanin pozvao na akciju U-19 reprezentacije. Lukić je nedavno bio u sjedištu HNS-a zajedno s ocem Valentinom i mentorom Draženom Bobanom, primili su ih čelnici Saveza predvođeni Marijanom Kustićem, pišu Sportske novosti. Izrazio je nakanu i ambiciju da zaigra za Hrvatsku, što nije nikakva novost jer u izjavi za SN ranije je poručio:

- Želim igrati za Hrvatsku, čekam poziv.

Poslali su zahtjev u Zürich koji je povoljno riješen, jer otac Valentin ima hrvatsko državljanstvo. Lukića se smatra, o tome su pisali mnogi mediji, jednim od najvećih talenata u njegovom uzrastu u svijetu. The Guardian ga je uvrstio u TOP 60. Rođen je 22. rujna 2006., igrač je RB Salzburga, nastupa za Liefering u 2. austrijskoj ligi, te je nosio dres RB-a u LP mladih. Veznjak je visok 188 cm, po podatku s početka sezone, čiji je nogometni otac Nikica Pavlek, koji ga je otkrio i lansirao da bi igrao za bečku Austriju i od 2022. je u RB Salzburgu. Imao je 13 utakmica za austrijske vrste od U-16 do U-18. Tako i lani protiv Hrvatske u Čakovcu kad je u 2:2 upisao dvije asistencije.

- Noah Skoko me tada pitao zašto ne igram za Hrvatsku, kazao sam da me nitko nije zvao. Razgovarao sam s još dvojicom igrača Hajduka, a jedan mu je hrvatski nogometaš na engleskom jeziku kazao: "You are the best player". Nasmijao sam mu se i rekao da možemo popričati na hrvatskom jeziku - rekao nam je tada Oliver i eto ga sada u dresu za kojim je žudio.

Po poziciji je "osmica", uzor mu je Modrić, a s njim je individualno radio i Branko Strupar. Nikica Pavlek, nekadašnji HNL igrač koji u Beču ima svoju školu, kazao nam je:

- Oliver je sretan, jedva čeka prvi nastup. On je moj klinac, ja sam s tatom veliki prijatelj. Čim je vijesti objavljena u Austriji mediji su ga počeli napadati, prozivaju ga da se iseli iz Salzburga, ali hladan je kao špricer. Austrijski savez mu je sve dao, a skauti koji rade za HNS, moram reći, nisu ga baš prepoznali. Za mene je on najbolji igrač kojeg sam u posljednjih 20 godina vidio u Austriji. Bolji je od Sučića i svih, ali mora se dokazati i to potvrditi. Ima nešto što dugo nisam vidio. On je kao zagrebački mangup s asfalta. Kombinacija je Bobana i Prosinečkog. Od Zvone ima kuražnost i bezobraštinu, a od Robija mekoću. I Zvone se brine o malome... Obožava Hrvatsku, a veliki je dinamovac.

Pavlek je u tom času sjedio s njegovim ocem Valentinom, koji nam je prenio da su se lako odlučili za Hrvatsku.

- Nije nam bilo teško jer Oliver je sam odabrao Hrvatsku, ja sam ga samo podržao i iznimno mi je drago. U Austrijskom savezu su digli vatru, nije im bilo pravo, ali na kraju je sve prošlo u redu, iako novine pišu da se iselimo iz Salzburga. Oliver ima igračku putovnicu Hrvatske i s time je sve riješeno. Klub ga je pustio, te se već ove nedjelje prvi put javlja na okupljanje hrvatske juniorske reprezentacije koju čekaju sljedeći tjedan dvije prijateljske utakmice, sa Saudijskom Arabijom i Grčkom.

Debitirati bi tako mogao 13. veljače. Valentin je rodom iz Konjica, iako je na svijet došao u Mostaru, a Oliver je odrastao bez majke.

- U Austriji živim od 12. godine kad sam stigao s roditeljima, samohrani sam otac, razveo sam se kad su Oliveru bile dvije godine i cijelo je vrijeme sa mnom. Sa mnom je odrastao.

Igračeva majka Daliborka je iz okolice Tuzle.

- Oliver je cijelo vrijeme isticao želju da bi volio igrati za Hrvatsku, došao je taj trenutak. Sad je na njemu da pokaže na terenu koliko je dobar. Vidim da gori za tim - zaključio je tata Valentin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:45