StoryEditorOCM
Domaći nogometogorčenje u istri

Saša Bjelanović nakon derbija za Europu: Prošao sam to s Hajdukom, imamo situaciju kadija te tuži i kadija ti sudi

Piše Robert Matteoni/ SN
8. svibnja 2023. - 23:19

Bogati nemaju razumijevanja za siromašnije. Ne dijele istu zbilju. Moćnici, koji temeljem toga ostvaruju određene privilegije nad manje moćnima, ne mogu razumjeti zašto se oni bune. Svijet (i) HNL-a je takav, od prvog dana, kada su hrvatske nogometne face kao glasnici s brda grmjeli:

- Imat ćemo pravednu ligu!

I ubrzo su nastavili njegovati arome nekadašnje YU-lige, koje su značile razliku u statusu, tretmanu, pravima i obvezama, iako je propisano da su svi isti. Trideset godina od osnutka HNL-a ipak bismo očekivali nešto više od tog dojma da se povijest ponavlja. Danas će Istrino ogorčenje biti tretirano jednostranim, subjektivnim, a još će im se, naravno, spočitati da se žale zbog ničega.

Trenera Gonzala Garciju u nedjelju smo tek kratko pridobili, pišu Sportske novosti.

- Rekao sam što sam imao za reći. Rekao sam i poslije utakmice u Puli, i još nekih, ali vidim da to ovdje nema nikakvog efekta. Suparniku se sve dopušta, a mi ne smijemo ništa ni reći. Zato svaka čast igračima, jako sam ponosan na njih, kako su sve to izdržali i kako su se borili. Hvala našim navijačima na podršci, oni su nam pokazali koliko nas cijene i sretan sam što ih vidim sretne. Europa? Nakon ovoga? Ajmo reći, učinit ćemo sve što možemo u tri posljednja kola da ostvarimo što više bodova.

Razočaran je Garcia odnosima u hrvatskom nogometu. I svjestan je da će ga samo dodatno napadati zato jer tako misli i govori.

Saša Bjelanović, malo je reći, bio je bijesan. Ne pamtimo mu takve reakcije.

- Istra je klub za koji radim i za koji ću se boriti svim snagama dok sam tu. Pogotovo kada vidim nepravdu. Zato ne reagirati nakon ovakve utakmice bio bi jedan manjak poštovanja prije svega prema navijačima Istre i prema svim ljudima kojima je stalo do Istre i nogometa.

U Puli ste završili utakmicu s 9 igrača u polju, sada ste u posljednjim trenucima, opet s 9 igrača u polju, primili gol za 2:2. Niz situacija ukazivalo je da sudac ima tendenciozan pristup, ali kod kartoniranja pogotovo?

- Igora Pajača smatram jednim od boljih i poštenijih sudaca u Hrvatskoj. Baš zato mi je nejasno kako si je dopustio da mu suđenje bude na razini donedavne Treće HNL jug. Tu sam ligu prošao s Hajdukom B, tako da imam uvid kako funkcionira. Tamo kad ideš na gostovanje odmah ti daju do znanja kakvo te suđenje čeka. Ne mogu se oteti dojmu da je upravo tako djelovalo na Rujevici.

Navijači su razočarani što klub ne poduzima nešto da se zaštiti.

Već dugo traje taj osjećaj kako je Istra 1961 pomirena sa statusom beznačajnog u HNS-u, a čiji je dio i sudačka (ko)misija?

- Mi ovdje imamo situaciju kadija te tuži i kadija ti sudi. Naravno da će Sudačka komisija opravdati jedanaesterac, koji po meni može i stati, tvrdit će da je drugi žuti Galilei opravdan i - pojeo vuk magare. Svi mi koji smo igrali nogomet, pa i na amaterskoj bazi, znamo koliko je tu očitih “poguranaca” bilo, ali koje, naravno, neće nitko analizirati. Pogledajte prekršaj nad Mlinarom prije prvog žutog kartona Galilei, Pajač je na dva metra i pušta akciju. Na njenom kraju juri k’o zapeta puška pokazati karton Galilei, a Jankovića, koji je s leđa pokosio u toj akciji Marešića, niti nije upozorio.

I Ercega su, čak i na TV-u, odmah prozvali da simulira, a dobio je lakat u glavu od Dilavera i razbijenu arkadu. Pajač je sudio prekršaj za Rijeku, dobro da nije žutim kartonom opomenuo Ercega za simuliranje. No, dobro, valjda vam je jasno da zbog ovih riječi samo vi možete zaraditi disciplinski postupak.

Dežurni pjevači evergrina HNL-a “tko gubi, ima pravo na ljutnju, a i smetnju što se osjeća malim” idu dalje.

- Istra 1961 kao klub, Pula kao grad i cijela Županija nisu zaslužili da ih se ovako podcjenjivački tretira kroz cijelu ovu sezonu. Došao sam ljetos, pa mogu govoriti o onome što svjedočim. No, govorili su mi da je lani bilo isto, ali Istra nije bila tako uspješna rezultatski, pa je djelovala da kuka od svojih slabosti. Istra nema nikoga u vrhu HNS-a, kao što to imaju neki drugi prvoligaši. Za nas, kao i sve klubove Istre, koji se žale i u nižim ligama na status, kao i za ukupni interes nogometa na poluotoku, trebao bi se založiti Nogometni savez Županije istarske. Logika bi bila da oni zatraže objašnjenje od IO HNS-a zašto se prvi klub u Županiji sustavno zakida - kazao je Bjelanović.

Tu smo shvatili da je razgovor otišao u sferu teatra apsurda. Ionako se ništa neće promijeniti. Štoviše, moglo bi Istri biti još gore po pitanju statusa. Iskustvo ih tako uči. No, drže li do sebe i svojih navijača, Uprava Istra će se glasno žaliti i boriti za pravedniji status kluba jer uzalud bolja igra, bolji trener i igrači, bolja atmosfera, što je ukupno vodilo prema Europi, ako netko ili nešto postavlja prepreke.

Ako ništa drugo, ljudi iz Istre 1961 trebaju javno isticati neravnopravnost statusa, da ih se ne bi još i sprdalo kako ih je lako nasanjkati, odnosno, docirati im da moraju biti sretni što nisu deveti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:49