StoryEditorOCM
Domaći nogometveliki intervju

Samir Toplak: Hajduk je nedvojbeno najveći favorit za prvaka, sve je na njima

Piše Robert Krnjić/SN
24. studenog 2023. - 21:46

Nakon što su "vatreni" u posljednjem kvalifikacijskom ciklusu ovjerili vizu za Euro u Njemačkoj, fokus hrvatske nogometne publike ponovno se vraća na domaće "pašnjake".

Pred HNL klubovima završna je dionica utrke uoči stanke, a taj će "sprint" uključivati četiri prvenstvena kola i iznjedriti jesenskog prvaka. Najviše pozornosti zasigurno će privući subotnji okršaj Dinama i Osijeka u Zagrebu (17.30), odnosno gostovanje riječkih trupa na bojištu Opus Arene u 17. kolu (2. prosinca, 15.00) te, dakako - maksimirski "El Croatico" - u posljednjem susretu prije zimske pauze (17. prosinca, 17.15).

O svemu onome što nas čeka u predstojećoj HNL etapi, ali i općoj situaciji u domaćem prvenstvu, razgovarali smo sa Samirom Toplakom.

- Specifično prvenstvo, kao nijedno dosad. Za naslov se bore tri momčadi koje su u dosadašnjem dijelu sezone imale velikih oscilacija. Nijedna od njih nije pokazala kontinuitet na temelju kojeg bismo mogli reći da će sigurno biti prvak. U posljednja dva kola, Hajduk je proigrao onako kako bi prvak trebao igrati, ali ne možemo znati hoće li zadržati tu razinu. Dinamo se troši u Europi, prodao je tri standardna reprezentativca i oslabljen je, a s igračima koji su dovedeni nije pogođeno, i, naravno da se muče. Ni igra niti rezultati nisu spektakularni, a u svemu tome najviše profitira Rijeka s mladom, potentnom i agresivnom momčadi, koja se bori za sam vrh, no također je veliko pitanje hoće li zadržati tu razinu sve do ljeta - rekao je Toplak za Jutarnji list pa dodao:

- Da budem sasvim iskren, Hajduk i Rijeka su na svom prosjeku i standardu od zadnjih pet-šest godina, a podbacio je Dinamo, koji je nekad ranije u ovo vrijeme već bio uvjerljivo prvi, sa značajnom bodovnom prednošću. Taj Dinamov podbačaj ključni je razlog te izjednačenosti. Ove sezone prvak neće biti najbolja - nego najmanje loša momčad, pišu Sportske novosti.

U nastavku razgovora okrenuli smo se HNL-sprintu koji nas čeka u posljednja četiri kola, s naglaskom na vječni derbi...

- Kad je riječ o derbiju, nemam se što dvoumiti, u ovom trenutku prednost bih definitivno dao Hajduku, ali do derbija obje momčadi imaju još tri utakmice, i nijedna ne može reći da će sigurno pobijediti u sve tri, bez obzira na to s kim će igrati - to govorim na temelju svega onoga što su dosad pokazali. Mnogi već razmišljaju kao da je tih devet bodova unaprijed osvojeno, ali razlike u kvaliteti puno su manje nego što su nekada bile. Tko bezbolnije prođe u ta tri kola prije derbija, imat će prednost, ali u ovom trenutku, prednost bih, kažem, dao Hajduku, koji je ove godine već dvaput pobijedio Dinamo u prvenstvu - rekao je 53-godišnji trener.

S obzirom na momentum u kojem se Hajduk nalazio prije reprezentativne pauze, naš sugovornik drži da je upravo momčad Mislava Karoglana najistaknutiji kandidat za "titulu" jesenskog prvaka, ali ponovno upozorava na nužnost kontinuiteta.

- Hajduk je nedvojbeno najveći favorit za jesenskog prvaka. Bez obzira na to što Dinamo ima dvije utakmice manje, devet bodova velika je prednost, to treba stići. Sve je na Hajduku i na tome koliko će biti konstanta. Sjetimo se, krenuo je vrhunski, pa su ga porazi od Istre i Gorice "klepnuli" po glavi.

Ono što bi moglo biti svojevrsni "game changer" i promijeniti odnose moći u nastavku prvenstvene sezone, jest zimski prijelazni rok...

- Vjerujem da će Dinamo napraviti veliki remont i napraviti sve da se pojača, novca ima, i smatram da će najviše investirati. Mislim da Hajduk neće toliko dovoditi igrače jer smatraju da su i trenutačno dovoljno kvalitetni za osvajanje prvenstva, a kad je Rijeka u pitanju, ona bi mogla eventualno prodati nekoga, i kadrovski se oslabiti.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 05:58