StoryEditorOCM
Domaći nogomettajnoviti posao

Ruski milijarder kupuje klub iz HNL-a! Već za nekoliko dana stiže prva financijska injekcija

Piše Toni Roić/SN
24. listopada 2024. - 16:40

Ruski poduzetnik i milijarder Denis Štengelov (52), koji je u travnju ove godine kupio tvornicu čokolade Zvečevo iz Požege, ulazi u hrvatski nogomet kao investitor u HNK Goricu, doznaju Sportske novosti.

Vijest nema službeni karakter jer u klubu iz turopoljske prijestolnice vlada teško objašnjiva "omerta" na tu temu, ali nekoliko neovisnih izvora dobro upućenih u situaciju, potvrdilo nam je da je Štengelov taj s kojim je definiran ugovor o suradnji, a koji je odobrila i Skupština kluba na sjednici od 21. listopada.

Već do kraja mjeseca listopada na račun HNK Gorica stići će i prvi novac od novog investitora, koji u procesu preoblikovanja u sportsko dioničko društvo i kroz dokapitalizaciju koju mora odobriti Grad Velika Gorica, želi postati i većinski dioničar, odnosno vlasnik kluba. Taj proces trebao bi biti završen u prvoj polovici 2025. godine.

Tko je Denis Štengelov, koji od 2009. živi u Australiji u gradu Gold Coast? Rođen je 1972. godine u mjestu Gubino, od Moskve udaljenom 280 kilometara, a prema magazinu Forbes bogatstvo mu se procjenjuje na 1,3 milijarde dolara, po čemu je 94. Rus, te 2133. na svijetu.

image
Damir Krajac/Cropix

Otac mu je bio direktor državne farme Nelyubinsky, a nakon što je 1994. diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Tomsku, svoj biznis započinje veleprodajom sirovog sjemena. Ubrzo je kupio i prvu tvornicu slastica, da bi 2004. godine postao najveći proizvođač vafela u Rusiji. Sada je već većinski vlasnik moćnog KDV-a, koji se bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda, a vlasnik je i lanca trgovina Jarče s više od 1000 supermarketa.

Sjedište u Dubaiju

Zanimljiv je podatak da u Rusiji nije bio od 2018. godine, a razlog je požar u shopping centru u sibirskom Kemerovu u kojem su poginula čak 64 čovjeka, od čega 37 djece. Bilo je pritom dosta nepravilnosti s protupožarnim aparatima i izlazima, te se izgleda bojao kaznene odgovornosti zbog vlasničkog udjela.

Kada je počela ruska agresija na Ukrajinu u proljeće 2022. godine, on je osudio takav potez predsjednika Vladimira Putina, pozivajući na mirno rješenje spora. Također, njegova tvornica konzervirane hrane smještena u Nizozemskoj počela je slati i pomoć Ukrajini. Ipak, Ukrajinci su blokirali njegovu tamošnju imovinu i zabranili mu ulazak u zemlju, ali Štengelov nije na popisu sankcija Europske Unije i Ujedinjenih naroda. Da je kojim slučajem bio, ne bi mogao kupiti dionice Zvečeva u Hrvatskoj, a potvrdilo je to i naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Samim tim, nema prepreka ni za poslovanje s HNK Goricom!ž

No, neće u turopoljski klub doći on sam, već neka njegova tvrtka. Mogla bi to biti Flexway Adriatic, koja je krajem 2023. osnovana u Zagrebu, a preko nje je izvedena kupovina tvornice Zvečevo. Njezin vlasnik je pak tvrtka Flexway DMCC sa sjedištem u slobodnoj trgovinskoj zoni Dubaija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Vlasnik golf centra i teniske akademije

Direktor Flexway Adriatica je Ilija Karamatić, inače glavni menadžer već spomenute KVD grupe za Hrvatsku. Ako su pretpostavke točne, predsjednik Gorice Nenad Črnko potpisao je ugovor baš s Karamatićem...

Prije nego se počne još detaljnije rasplitati ovaj zasad tajanstveni posao (još uvijek se čeka barem komentar gradonačelnika Krešimira Ačkara), spomenuti još treba i kakve sportske reference ima Denis Štengelov, koji očito kani ozbiljno zagristi za nogomet ulaganjem u turopoljski klub, koji već sedmu sezonu nastupa u elitnom rangu hrvatskog nogometa (SHNL). Koliko je poznato, u Australiji je vlasnik golf centra i teniske akademije, koje vodi i nadgleda njegova sestra. Sada je izgleda na red došao i nogomet, iako se iza toga možda kriju i neki mnogo veći poslovni interesi i planovi jer kapital ne dolazi tamo gdje se ne može oploditi zaradom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 16:41