StoryEditorOCM
Domaći nogometstrijelac od formata

Robert Špehar: Hajduk i Dinamo su u grču borbe za prvaka, to bi mogli iskoristiti Janković, Mierez i Mioč

Piše jurica radić/SN
23. veljače 2024. - 20:21

Koliko je zanimljiva utrka za naslovom prvaka, toliko je također interesantna borba za Zlatnu kopačku. Najbolji golgeter HNL-a trenutno je Ramon Mierez s 11 zgoditaka, slijede Bruno Petković s devet, te Marko Livaja i Benedik Mioč s po osam pogodaka. Gusto, tijesno i borbeno u prva četiri mjesta.

- Bit će neizvjesno do kraja, kao i u prvenstvu. Nema favorita, premda svaki od spomenutih ima svoje adute. I ne samo kvartet, ima igrača iz drugog plana koji mogu iznenaditi - kazao je Robert Špehar, nekoć dvostruki osvajač naslova najboljeg strijelca HNL-a.

U analizi prednosti i nedostataka glavnih konkurenata malu će prednost Špehar pružiti upravo “topniku” svog bivšeg kluba, Osijeka, pišu Sportske novosti.

- Mierezu situacija njegovog kluba daje najveće mogućnosti. Osijek ne može biti treći, a teško i peti. Ima svoju sigurnu poziciju, koja pruža šansu da momčad igra rasterećeno, postiže više pogodaka. Za razliku od Hajduka i Dinama, koji su ipak u svojevrsnom grču borbe za naslov prvaka. Obojica će imati veliki pritisak rezultata, svaku moraju dobiti, zato je rasterećeniji Mierez u većoj prigodi.

Iz drugog plana vreba Benedik Mioč, također igrač koji je poput Miereza u klubu rasterećenog plasmana.

- Igra najbolji nogomet karijere, ima najefikasniju sezonu. Nije isključeno da se premetne u favorita.

Sličan smo scenarij vidjeli prije nepunih sedam godina s Futacsom kad je u svibnju zabio šest pogodaka u dva susreta i na kraju pretekao Soudanija osvojivši Zlatnu kopačku.

- Daleko je kraj, zašto ne bi Janković iz Rijeke “zakuhao” utrku za prvim strijelcem lige? Ali, budimo iskreni, koliko god o toj osobnoj tituli pričali, svi bi mijenjali tu počast za naslov prvaka. Ne stavljam najboljeg strijelca u drugi plan, ali momčadski rezultat je uvijek na prvom mjestu.

Špehar je dvaput bio najbolji strijelac HNL-a, u rasponu od deset godina uzeo je dvije titule golgetera lige. Što su vam značila ta priznanja u karijeri?

- Kad me danas zovete, a ja imam 54 godine, onda je jasno da su ti naslovi najboljeg strijelca povijest hrvatskog nogometa. Prvi put sam golgeter lige bio s 24 godine i puno mi je pomogao taj naslov kad sam odlazio u inozemstvo. Imao sam referencu “najbolji strijelac Hrvatske”. Drugi put sam titulu najboljeg strijelca lige uzeo s 34 godine. Bio sam sretan kao malo dijete, silno ponosan, budući da sam sebi dokazao da nisam za mirovinu. Zato vjerujem da će se svi konkurenti za golgetera lige potruditi da uz klupski rezultat uđu u povijest hrvatskog nogometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:48