StoryEditorOCM
Domaći nogometslatke brige

Priča o Grbiću samo je jedan segment fabule o talentu i potencijalu: Hrvatska nije nikada imala takvu koncentraciju vratarske kvalitete

18. studenog 2021. - 12:00

Plasman na Svjetsko prvenstvo značajan je doseg hrvatske nogometne reprezentacije. Ove kvalifikacije predstavljale su veliki izazov za izbornika Dalića i njegove suradnike budući da je momčad prolazila kroz vrlo zahtjevno tranzicijsko razdoblje. Činjenica da je stručni stožer koristio čak 33 igrača u 10 kvalifikacijskih susreta sugerira na delikatnost trenutka.

U regeneraciji momčadi (ili kako se to jednostavnije kaže – smjeni generacija) Dalić je predstavio čak sedmoricu debitanata. U kvalifikacijskom ciklusu za Svjetsko prvenstvo, za hrvatsku su reprezentaciju po prvi puta nastupili – Kristijan Lovrić, Borna Sosa, Ivica Ivušić, Josip Stanišić, Kristijan Jakić, Luka Sučić i Ivo Grbić.

S obzirom da su među debitantima i dvojica vratara čovjek bi mogao pomisliti kako hrvatski izbornik ima problem glede ''jedinice''. Međutim analiza završenog ciklusa nudi posve oprečan zaključak. Štoviše, prevladava dojam kako hrvatska reprezentacija nije nikada imala takvu koncentraciju vratarske kvalitete. U konkurenciji su bili Dominik Livaković (6 nastupa), Ivica Ivušić (2), Ivo Grbić (2), Lovre Kalinić (0), Simon Sluga (0).

Upravo je situacija s vratarima predstavljala paradigmu funkcioniranja hrvatske nogometne reprezentacije u netom završenim kvalifikacijama. Ako danas pitate izbornika Dalića – tko je prvi vratar reprezentacije, bez krzmanja ćete dobiti odgovor: Livaković! No, prije samo nekoliko dana tog istog Livakovića, taj isti je Dalić ostavio na klupi, tijekom odlučujuće utakmice s Rusijom na Poljudu. Naime, Dalićev asistent Marijan Mrmić, u stožeru zadužen za vratarska pitanja (i odgovore) zaključio je kako se trenutačno Ivo Grbić (od svih hrvatskih vratara) nalazi u najboljoj formi. Dalić je Mrmićevu sugestiju bespogovorno prihvatio. Dakle, stožer je vrlo smiono odlučio da u krucijalnom dvoboju za odlazak na Svjetsko prvenstvo (u susretu koji je formalno HNS-u pribavio 12 milijuna dolara) brani – (praktički) debitant.

Zanimljivo da je pojavnost Grbića pred vratima hrvatske reprezentacije prokomentirala i španjolska Marca. Madridska tiskovina ističe kako Grbić ima sjajnu poziciju te da će vrlo vjerojatno vrata hrvatske reprezentacije braniti i na Svjetskom prvenstvu!

Španjolci ne sumnjaju u kapacitet hrvatskog vratara. Grbiću je bilo dovoljno samo 15 utakmica ove sezone (kao vrataru francuskog prvaka Lillea) da potvrdi svoj neosporni talent i postane vratarom hrvatske reprezentacije. Valja napomenuti da je prošlu sezonu (kao pričuvni vratar madridskog Atletica) Grbić de facto propustio. Branio je tek jednu utakmicu, u Kupu kralja...

Danas će mnogi primijetiti kako je Ivo Grbić reprezentativnu promociju trebao doživjeti još u sezoni 2019/20. kada je čuvao mrežu Lokomotive. Spomenutu je sezonu klub s Kajzerice završio kao drugi (i prvi puta u povijesti plasirao se u Ligu prvaka), a Grbić je transferiran u Atletico za 3,5 milijuna eura. Na Kajzericu je došao godinu dana ranije iz Hajduka kao slobodan igrač (bez odštete).

A priča o Grbiću samo je jedan segment fabule o talentu i potencijalu hrvatske reprezentacije. Stoga je nakon poljudskog krešenda sve više onih koji vjeruju kako će Dalić u idućih godinu dana posložiti momčad dostojnu svjetskog viceprvaka...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 06:08